Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Υπουργός Ναυτιλίας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Η Ορθοδοξία ανήκει στο λαό μας και δεν είναι τσιφλίκι κανενός»


του Γιώργου Θεοχάρη





Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει μέσα από τη συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής που βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και Ιεράρχες.

Ο κ.Κουρουμπλής στη συνέντευξή του απαντά σε όσα έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, ένα ζήτημα που έχει έρθει στο προσκήνιο λόγω της συνταγματικής αναθεώρησης και τονίζει με έμφαση το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ορθοδοξία σε χρόνια δύσκολα και τη στήριξη που έχει δείξει προς τους πολίτες.
Παράλληλα, αναφέρεται και στο πολιτικό σκηνικό έτσι όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και την κριτική που ασκείται συνολικά στην κυβέρνηση.
– Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για 4ο Μνημόνιο. Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι οι εξελίξεις στο εξής.
«Η αντιπολίτευση επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σήμερα πιστεύω ότι όλοι απαλλαχτήκαμε από το άγχος που προκαλούσε αυτή η εκκρεμότητα. Έκλεισε η αξιολόγηση και ανοίγεται μια περίοδος δύο ετών, κατά την οποία θα δοκιμαστούν από τη μια η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αλλά και από την άλλη η ικανότητα της αντιπολίτευσης να παράξει εναλλακτικές προτάσεις. Το επιχείρημα των εκλογών, που επέλεξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση για να κρατήσει τις εσωτερικές της ισορροπίες σε μια τριχοτομημένη ΝΔ, εξατμίστηκε παταγωδώς. Τώρα πρέπει να βρει νέο πειστικό σύνθημα για να απαλλάξει το χώρο της από την αμηχανία».





– Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή σχέση Πολιτείας Εκκλησίας; Η προσωπική σχέση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο βοηθάει πιστεύετε σημαντικά;
«Πάντοτε οι σχέσεις δύο σημαντικών προσωπικοτήτων που η κάθε μια προσδιορίζεται στο χώρο που εκπροσωπεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάγκη ευεργετικών δράσεων που αφορούν και κατευθύνονται τελικά στην ίδια την κοινωνία».

– Πόσο σημαντική θεωρείτε την Ορθόδοξη Εκκλησία για την Ελλάδα; Και πώς ίσως μπορούν Εκκλησία και Κράτος να συνεργαστούν και σε ποιους τομείς για το κοινωνικό και όχι μόνον έργο;
«Η Ορθοδοξία συνδέεται ιστορικά και διαχρονικά με την πορεία του Ελληνισμού. Σε δύσκολα χρόνια συντήρησε με το δικό της τρόπο την εθνική συνείδηση. Σε κοινωνικά δύσκολα χρόνια αποδείχτηκε ότι διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας, τις οποίες η κρίση απειλούσε να τις ενταφιάσει κοινωνικά. Οι υπερβολές πολλές φορές ένθεν και ένθεν δημιουργούσαν κρίσεις και παρεξηγήσεις. Το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις τελικώς πρέπει να είναι προϊόν γόνιμου νηφάλιου και με πνεύμα καταλλαγής, διαλόγου. Η Ορθοδοξία ανήκει στο λαό μας και δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Και ο νοών νοείτω».





– Θεωρείτε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα η αποτέφρωση των νεκρών; Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αποτεφρωτήρια;
«Ο λόγος της Ορθοδοξίας υπήρξε πάντα νηφάλιος και δημοκρατικός. Η Ορθοδοξία δεν έκαψε και δεν εκτέλεσε την διαφορετική άποψη. Πιστεύω ότι και στον τομέα αυτό, όπως και στον πολιτικό γάμο πρέπει να επικρατήσει η ήρεμη σκέψη του δικαιώματος της επιλογής. Πρέπει να σας πω ότι από τέτοιες σκέψεις μόνο κέρδισε η Ορθοδοξία».





– Κύριε Υπουργέ ποια είναι η σχέση σας με τον Θεό;
«Η μεταφυσική αγωνία κάθε ανθρώπου είναι απόλυτη προσωπική του υπόθεση και εκφράζεται με τον τρόπο της ζωής και της συμπεριφοράς του».

– Στο Άγιο Όρος έχετε πάει; Προσωπικότητες από όλον τον κόσμο επισκέπτονται τον Άθωνα. Ποια είναι η άποψή σας;
«Εχω επισκεφτεί το Άγιο Όρος δύο φορές στη δεκαετία του ΄80. Από τότε και ως σήμερα συνεχίζω να διατηρώ επαφές με το Όρος. Επιπλέον στηρίζω με κάθε τρόπο τη θεσμική λειτουργία του Όρους».

– Απ’όσο γνωρίζουμε διατηρείτε άριστες σχέσεις με τον Μητροπολίτη Πειραιώς, ο οποίος όμως θεωρείται από τους πιο σκληρούς της Ιεραρχίας.
«Τον Μητροπολίτη Πειραιώς τον γνωρίζω από τα φοιτητικά μας χρόνια. Τον εκτιμώ απεριόριστα και τον αγαπώ – παρότι διαφωνώ σε πολλά πράγματα μαζί του και δημόσια- γιατί είναι αυθεντικός. Αυτά που λέει δεν τα λέει υποκριτικά. Δεν υποκρίνεται. Και είναι σημαντικό να λείπει από εκκλησιαστικούς παράγοντες η υποκρισία».

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Υπουργός Ναυτιλίας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Η Ορθοδοξία ανήκει στο λαό μας και δεν είναι τσιφλίκι κανενός»
Υπουργός Ναυτιλίας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Η Ορθοδοξία ανήκει στο λαό μας και δεν είναι τσιφλίκι κανενός»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjT2zwH12TARy6WF6sodlxdBC-zg1QAfzWhB8pKyBnPp1qI1cfmd8GLDPH0exbR-Q3Ef0jK_q0uyWhn84JJNBio9vE4EXB3BwGlW44Rkas4F3FvJApPNIDoZ_LVbuBF6_BioOt9iF3kAtlq/s640/IMG_1559.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjT2zwH12TARy6WF6sodlxdBC-zg1QAfzWhB8pKyBnPp1qI1cfmd8GLDPH0exbR-Q3Ef0jK_q0uyWhn84JJNBio9vE4EXB3BwGlW44Rkas4F3FvJApPNIDoZ_LVbuBF6_BioOt9iF3kAtlq/s72-c/IMG_1559.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_221.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_221.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy