Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Πολιτικά κομματικά παιχνίδια και με την άσκηση ''Παρμενίων''. Διαβάστε για τον ...άγνωστο αυτό πόλεμο!

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ Πριν λίγες ώρες γράφαμε  για την  μεγάλη διακλαδική άσκηση ''Παρμενίων' ' που άρχισε χθες, '...

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Πριν λίγες ώρες γράφαμε  για την  μεγάλη διακλαδική άσκηση ''Παρμενίων'' που άρχισε χθες, ''πως φοβόμαστε ότι αποφασίστηκε να γίνει φέτος όχι για επιχειρησιακούς λόγους πρωτίστως''. Αλλά , προσθέταμε, (αποφασίστηκε να γίνει). επειδή, κατά την γνώμη μας, κυριαρχεί  η ''πολιτική επικοινωνία”. Με τη διεξαγωγή της άσκησης, γράφαμε,  ''επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα ότι όλα πάνε καλά στις Ένοπλες Δυνάμεις''.Και αυτό καθώς , όπως σημειώναμε, '' τα τελευταία χρόνια πρωτίστως για οικονομικούς λόγους δεν γινόταν (η άσκηση)''.

Ως ''σκεπτικό'' άλλος μπορεί να το δεχθεί, άλλος όχι.Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι εντελώς εκτός του ''πολιτικά ορθού'' να επιχειρεί να δώσει ένα τέτοιο μήνυμα  αρκεί να συνοδεύεται και από μια πραγματική βάση: μια πραγματική άσκηση. Αν αυτό ισχύσει θα το ξέρουμε στο τέλος αλλά όλα δείχνουν αυτή την στιγμή ότι πρόκειται έναν κανονικό ''Παρμενίωνα"'!

Κατά  την γνώμη μας λοιπόν δεν ενοχλεί τόσο η προσπάθεια πολιτικής ''εκμετάλλευσης'' ( η ''πολιτική επικοινωνία''...), αρκεί η''αξιοποίηση'' να πατάει γερά στα πόδια της - δηλαδή σε πραγματική άσκηση και όχι σόου, σε κάλυψη επιχειρησιακών/εκπαιδευτικών  αναγκών.και δοκιμή σχεδίων και όχι ...επίδειξη για το  Ρress Day!Μέχρι εδώ καλά λοιπόν, και θεμιτή η επιθυμία του του Πρωθυπουργού να θέλει να δει ένα μέρος της άσκησης, ακόμα και τροποποιώντας το πρόγραμμά του ή κάπως την εξέλιξη της άσκησης.

Έχουμε όμως λόγους να φοβόμαστε ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά πλαγίως  γίνεται μια συστηματική προσπάθεια κομματικής αξιοποίησης της άσκησης!Όχι μέσα από τα επίσημα  υπηρεσιακά κανάλια - του Υπουργείου Αμυνας, του ΓΕΕΘΑ κλπ.- αλλά από ''άγνωστα κέντρα''! 

Και να πώς:
Εδώ και λίγες μέρες έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας κυρίως μέσω του διαδικτύου ''ειδήσεις΄΄ ότι η Παρμενίων έχει να γίνει ''7 χρόνια'', ''5 χρόνια'', ''3 χρόνια'', ότι ''το 2010 ήταν να γίνει αλλά ο Βενιζέλος την ακύρωσε'' κλπ κλπ. Διάφορα σάιτ έγραφαν  χαρακτηριστικά ότι ''θα εκτελεστούν σενάρια που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τον Σεπτέμβριο του 2010 επί εποχής Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν ματαιώθηκε για μια ακόμα φορά'' .

Σε άλλο σημείο αναφερόταν ότι  ''στρατιωτική άσκηση ανάλογου βεληνεκούς έχει να γίνει στην επικράτεια από το 2007''. Και ακόμα ότι για φέτος '' η απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον πρωθυπουργό''...

Σαφής η προσπάθεια : Κάποιοι ''ακύρωναν '' την άσκηση - αναφέρεται ονομαστικά για παράδειγμα  ο κ Βενιζέλος - και κάποιοι άλλοι την υλοποιούν!
Αυτό ήταν και το μήνυμα που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο διαδίδονταν στο διαδίκτυο! Και μάλιστα με την ''σάλτσα'' ότι φέτος η άσκηση θα είναι ...επιθετική και όχι αμυντική!

Έλα όμως που ΔΕΝ είναι έτσι! Το 2010 η μεγάλη διακλαδική άσκηση ''Παρμενίων'' έγινε κανονικά - με τον τότε Υπουργό Αμυνας κ Βενιζελο να παρακολουθεί  και μέρος της.

Αυτός που ακυρώθηκε - εκτός προγράμματος - ήταν ο περυσινός ''Παρμενίων'' (2012). Και υπουργός ήταν τότε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος! Αλλά αυτό - το 2012 - ξεχάστηκε από πολλά δημοσιεύματα! Και όλοι , ακόμα και εμείς, γράφαμε γενικώς ότι η άσκηση γίνεται ''μετά από χρόνια'' .Ορθόν αλλά όχι όλη η αλήθεια! Κάποιοι ήθελαν, όπως προείπαμε, να μείνει στο μυαλό ότι Σαμαράς και Αβραμόπουλος επαναφέρουν κάτι που ...άλλοι, είχαν αναβάλει και ματαιώσει! Όλο αυτό δεν εννοούμε ότι το έκαναν οι κκ Σαμαράς και Αβραμόπουλος! Πιστεύουμε δε ότι ίσως να μην έχουν δει καν αυτά τα δημοσιεύματα.. Απλώς κάποιοι, με δική τους πρωτοβουλία, νομίζουν ότι τους προσφέρουν ...εξυπηρέτηση.
Για την ιστορία να πούμε ότι μέχρι και το 2006 η άσκηση ''Παρμενίων'' γινόταν σε ετήσια βάση. Το 2007, επί υπουργίας κ. Ε.Μειμαράκη, για ΠΡΩΤΗ φορά η άσκηση Παρμενίων δεν έγινε! Το επιχείρημα ήταν - και σωστά από την πλευρά του κ Μειμαράκη που έβλεπε την κρίση - ότι θα εξοικονομηθούν 10 εκ. ευρώ για καύσιμα αναλώσιμα, οδοιπορικά, αναταλλακτικά, συντήρηση, κ.ο.κ. Άρχιζε να ωριμάζει ότι πρέπει η άσκηση να γίνεται ανά διετία - δεν είχε όμως ρητώς ξεκαθαριστεί.

Το 2008 η άσκηση έγινε κανονικά. Το 2009 είχε προγραμματιστεί, διαβάζουμε σε σχετικά δημοσιεύματα να γίνει 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου αλλά ο προγραμματισμός των εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου, οδήγησε στην ματαίωση. Το 2010 έγινε και πάλι κανονικά σε όλη την Ελλάδα με έμφαση - όπως και φέτος σε όλο το μήκος του Εβρου. Είχε ήδη γίνει και αλλαγή του ''δόγματος'' και δοκιμάστηκαν τα σχέδια, όπως προβλεπόταν.
Το 2011 η άσκηση δεν έγινε. Άτυπα ίσχυε η διετία λόγω οικονομικής κρίσης , επιπροσθέτως ήταν σε εξέλιξη και μια περίοδος έντονης κρίσης στα ελληνοτουρκικά στην Αν Μεσόγειο και ''πολλά σχέδια δοκιμάζονταν στην πράξη'', όπως λεγόταν τότε χωρίς τυμπανοκρουσίες...
Το 2012 ήταν η χρόνια που έπρεπε να γίνει η άσκηση- με τον νέο προγραμματισμό ( της διετίας). Δεν έγινε καθώς ο πέλεκυς της τρόικα είχε επιπέσει επί πολλών ...κονδυλίων! Επικράτησε η σκέψη ότι ''για να μην σου λείψουν τα καύσιμα μάχης ή τα πυρομαχικά ''κάνεις κράτει...'' Δεν λέμε ότι υπήρχαν ...άλλοι λόγοι! Υπουργείο και ΓΕΕΘΑ έκριναν με βάση τα ...τεφτέρια του λογιστηρίου τους ότι δεν ''έβγαινε''! Και προφανώς ορθώς έπραξαν, με αυτά που αυτοί ήξεραν.
Αλλά όχι να έρχονται τώρα απρόσκλητοι - πιστεύουμε - διάφοροι ''διαρροείς'' και να γυρίζουν τα πάντα τούμπα για να τα ''χώσουν '' στο Βενιζέλο αδίκως, εξυπηρετώντας μικροκομματικούς σκοπούς . Αν θέλει κάποιος να βρει επιχειρήματα κατά της πολιτικής Βενιζέλου στο Υπ. Αμυνας, σίγουρα μπορεί να βρει πολλά..Αν όμως χρησιμοποιούν την ...κοντή μνήμη αρκετών μέσα σε αυτή την λαίλαπα που μας βομβαρδίζει, και τον ...στόχο του δεν βρίσκει και - κυρίως - κινδυνεύει να χάσει την αξία της η απόφαση να γίνει φέτος η άσκηση μετά από την ακύρωση του 2012. Διότι άλλη αναβολή δεν έπρεπε να υπάρξει!

Τέλος θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πιστεύουμε πως οι αυτόκλητοι διαρροείς που ''ξεχνούν '' ότι οι ακυρώσεις έγιναν το 2007 και 2009 ( επί Μειμεράκη) και 2012 (επί Παναγιωτόπουλου) δεν προέρχονται μέσα από το στράτευμα..
Και κάτι άλλο : Αρμόδιες πηγές μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πιο ...επιθετικό ή πιο ...αμυντικό σενάριο φέτος: ''Απλά γίνεται δοκιμή των σχεδίων που απορρέουν από το βασικό κείμενο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που ισχύει''.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Πολιτικά κομματικά παιχνίδια και με την άσκηση ''Παρμενίων''. Διαβάστε για τον ...άγνωστο αυτό πόλεμο!
Πολιτικά κομματικά παιχνίδια και με την άσκηση ''Παρμενίων''. Διαβάστε για τον ...άγνωστο αυτό πόλεμο!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhl0tgJlAxu8MHskPzFAO41GRMSA1e39MmcxxesD27ekIt46WRznRxdA7tk4e2S1RykxcEdKAdDqyI6h590eOwT6lGH_csEnaFbOghd38X0ZH-Rnk8RqXQM-dFEaFT8Mb2ZXRK7TQWAASM/s400/LEOPARDGRAMMI-630x472.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhl0tgJlAxu8MHskPzFAO41GRMSA1e39MmcxxesD27ekIt46WRznRxdA7tk4e2S1RykxcEdKAdDqyI6h590eOwT6lGH_csEnaFbOghd38X0ZH-Rnk8RqXQM-dFEaFT8Mb2ZXRK7TQWAASM/s72-c/LEOPARDGRAMMI-630x472.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2013/10/blog-post_2661.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2013/10/blog-post_2661.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy