Επειδή δεν της δίδονται οι κωδικοί του λογισμικού! Τελικά η Τουρκία έχει φθάσει σε σημείο να κοντράρει ανοιχτά ακόμα και τις ίδιες...
Επειδή δεν της δίδονται οι κωδικοί του λογισμικού!
Τελικά η Τουρκία έχει φθάσει σε σημείο να κοντράρει ανοιχτά ακόμα και τις ίδιες τις ΗΠΑ και μάλιστα το σκληρό πυρήνα της Αμερικής, που είναι οι πολεμικές της βιομηχανίες.
Έγινε γνωστό ότι στη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSİK), που έγινε προχθες, ο πρωθυπουργος Ερντογάν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κοσανέρ, διατύπωσαν την άποψη ότι είναι απαράδεκτο το να παραγγελθούν πολεμικά αεροσκάφη, χωρίς να δοθούν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία οι πηγαίοι κωδικοί του λογισμικού του αεροσκάφους. 'Ετσι γίνεται γνωστή και η αιτία της υπαναχώρησης της Τουρκίας από την παραγγελία των 100 F-35.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έθεσαν ως προϋπόθεση για την εκτέλεση της παραγγελίας την παραχώρηση και των πηγαίων κωδικών, κάτι που δεν έγινε με τα F-16 που προμηθεύτηκε η Τουρκία τη δεκαετία του '80.
Η Τουρκία δήλωσε πλέον ξεκάθαρα ότι αν δεν της δοθούν οι πηγαίοι κωδικοί δεν πρόκειται να προχωρήσει την παραγγελία των F-35, αφού χωρίς του πηγαίους κωδικούς η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο των αεροσκαφών.
Συγκεκριμένα, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε για το θέμα:
"Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τί κρύβεται μέσα στο λογισμικό. Αν άυριο-μεθάριο η Τουκρία μπει σε έναν πόλεμο με μια χώρα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν συμμαχική σχέση, τότε δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αεροσκάφη. Θα μας είναι άχρηστα. Ένας πύραυλος που θα εκτοξευθεί από ένα εχθρικό αεροσκάφος, είναι δυνατόν να μη θεωρηθεί από το δικό μας αεροσκάφος ως 'εχθρικό'".
Όταν προετοιμάζονται τα λογισμικά των αεροσκαφών, εκ των προτέρων προσδιορίζονται οι βασικές παράμετροι απειλής. Όλα αυτά κατατάσσονται στη 'βιβλιοθήκη απειλών' στη συνέχεια, με βάση αυτά εξελίσσεται το λογισμικό.
Στη σύσκεψη της SSİK εξετάστηκε από κάθε άποψη το ζήτημα της προμήθειας των αεροσκαφών F-35, που ανέρχεται στο πόσό των 16 δις δολαρίων και αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Τουρκία στην προμήθεια, αν δεν της παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ ο πλήρης έλεγχος του λογισμικού του αεροσκάφους.
Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η Τουρκία έλαβε την άδεια από τις ΗΠΑ να κατασκευάζει η ίδια τον Η/Υ των αεροσκαφών F-16 που καθορίζουν όλες τις παραμέτρους πτήσεως και λειτουργίας του.
Έτσι η Τουρκία σκοπεύει να απαλλαγεί από την ηλεκτρονική εξάρτηση από τις ΗΠΑ στα F-16 που παράγονται στην Τουρκία.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/100-f-35.html