Σταθερά προσανατολισμένες στην εμπέδωση της ειρήνης είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που με τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία» χτί...
Σταθερά προσανατολισμένες στην εμπέδωση της ειρήνης είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που με τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία» χτίζουν γέφυρες με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σε μια περίοδο που τόσο οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων «πασάδων» όσο και οι προθέσεις των εμπνευστών των σχεδίων «Βαριοπούλα» και SUGA δημιουργούν εύλογη ανησυχία για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι Έλληνες αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, αλλά και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί πραγματοποιούν συχνά επισκέψεις στη γείτονα, δέχονται ομολόγους τους, ενώ στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πραγματοποιούνται συχνά ανταλλαγές φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους, αθλητικοί αγώνες κ.τ.λ.
Η ελληνική πλευρά είναι πιστή στην άποψη πως δεν μπορείς να φτάσεις σε κάποια λύση αν δεν ακούσεις και την άλλη πλευρά, ενώ και αξιωματικοί που έχουν πιο «σκληρή» γραμμή δεν αρνούνται πως οι επαφές βοηθούν στο να «διαβάσεις» τον αντίπαλο.
Από τις επισκέψεις που θα μείνουν ιστορικές είναι οι αυτές των αρχηγών ΓΕΝ στη γείτονα ή η υποδοχή ομολόγων τους στην Ελλάδα.
Μακρά ιστορία
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει μακρά ιστορία που συνεχίζεται επάξια και δεν απέκτησε τυχαία τη φήμη του για τις «δεξιώσεις», καθώς παρά τις κατά καιρούς ειρωνείες η αλήθεια είναι πως τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι αξιωματικοί του υπήρξαν για χρόνια οι επί της ουσίας μοναδικοί πρεσβευτές της χώρας παίζοντας έναν πολυσύνθετο στρατιωτικό -διπλωματικό- πολιτικό ρόλο, «μετατρέποντας» στην πραγματικότητα τα πολεμικά πλοία σε πρεσβείες ειδικά στα κρίσιμα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Πριν λοιπόν από την επίσκεψη του Α/ΓΕΝ αντιναύαρχου Δημήτριου Ελευσινιώτη Π.Ν. στην Τουρκία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο δρόμος είχε ανοίξει και από τους προκατόχους του, καθώς δύο ναύαρχοι είχαν ανάλογες επαφές, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης και ο προκάτοχος του νυν Α/ΓΕΝ, ο ναύαρχος ε.α. Γ. Καραμαλίκης. Μοναδική ήταν και η επίσκεψη του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στην Αθήνα και το Ναύπλιο, την εποχή που στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας ήταν άλλος ένας αξιωματικός του Π.Ν., ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης.
Το «παρών» στα ΜΟΕ έχει δώσει και ο στρατός, με τον Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο να πραγματοποιεί πρόσφατα επίσκεψη στην Τουρκία, ενώ ο Α/ΓΕΑ με μια «διπλωματική ντρίμπλα» πέτυχε να αποφύγει τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της τουρκικής αεροπορίας, αν και θα παραβρεθεί σε διεθνή συνέδρια.
Και οι ηγεσίες
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όμως έχουμε όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας. Έτσι, για παράδειγμα, από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) στην Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία (Kara Harp Okulu). Το Πρόγραμμα προέβλεπε την πραγματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων από μικτές ομάδες από Έλληνες και Τούρκους Ευέλπιδες, στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, της πετοσφαίρισης (βόλεϊ), της κολύμβησης και της ξιφασκίας, με το ΓΕΣ να επισημαίνει τότε πως «κατά τους αγώνες επικράτησε άριστο αγωνιστικό πνεύμα, φίλαθλο φρόνημα και άριστη συνεργασία μεταξύ των Ευελπίδων των δύο χωρών». Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αξιοθέατα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, με κορυφαία στιγμή την επίσκεψη στην Αγία Σοφία. Αντίστοιχα επίσκεψη στην Ακρόπολη πραγματοποίησαν Τούρκοι στρατιωτικοί, καλεσμένοι του ΓΕΝ, από τις 8 έως τις 13 Απριλίου 2010, οπότε και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας δέκα ναυτικών δοκίμων της Ναυτικής Ακαδημίας της Τουρκίας και ενός αντιπλοιάρχου συνοδού ως επικεφαλής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ενώ διοργανώθηκαν και ναυταθλητικές δραστηριότητες ιστιοπλοΐας με τριήμερο ταξίδι στον Πόρο και κολύμβησης με τη συμμετοχή των Ναυτικών Δοκίμων Ελλάδος και Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά την Π.Α., στο πλαίσιο των Μέτρων Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας– Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν αγώνες πετοσφαίρισης μεταξύ των μαθητών της Σχολής Ικάρων και της αντίστοιχης τουρκικής, στις εγκαταστάσεις της Σ.Ι., ενώ πραγματοποιήθηκαν ακόμα αγώνες καλαθοσφαίρισης με τη συμμετοχή των μαθητών της Ικάρων και της αντίστοιχης τουρκικής στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επισκέφτηκε το Αρχηγείο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Ατματζάκης επισκέφτηκε το 1ο ΑΤΑ της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2010.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ
http://www.paraskevi13.com/?p=16040