Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Πώς το ΓΕΣ κέρδισε το γερμανικό τζακ ποτ – Η πρώτη έξυπνη και οικονομική κίνηση σχετικά με τους εξοπλισμούς

Του Δήμου Βερύκιου Η πρώτη «έξυπνη» και «φθηνή» αγορά οπλικών συστημάτων που θα προσδώσει επιχειρησιακά οφέλη πολλαπλάσια από το κόσ...

Του Δήμου Βερύκιου

Η πρώτη «έξυπνη» και «φθηνή» αγορά οπλικών συστημάτων που θα προσδώσει επιχειρησιακά οφέλη πολλαπλάσια από το κόστος της προμήθειας έγινε εν μέσω οικονομικής κρίσης από τον Ελληνικό Στρατό. Κοψοχρονιά με μόλις δεκαεπτά ε­κατομμύρια ευρώ το ΓΕΣ αγόρασε 223 αυτοκινούμενα πυροβόλα M109A3GA2 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού.
Στο ΓΕΣ πιστεύουν ότι ο ελληνι­κής στρατός κέρδισε το «τζακ ποτ», καθώς προβάλλουν το βασικό επι­χείρημα ότι ο τουρκικός στρατός για την αναβάθμιση έξι πυροβόλων στην ίδια έκδοση πλήρωσε δεκαοκτώ ε­κατομμύρια ευρώ!

Οι διαπραγματεύσεις του ελλη­νικού στρατού με το γερμανικό στρα­τό ήταν ιδιαίτερα σκληρές και έγιναν αθόρυβα μακριά από τα παραδοσια­κά μεσιτικά γραφεία των βορείων προαστίων. Η συμφωνία έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η παρά­δοση τους πραγματοποιήθηκε στη δύση του 2010. Πρόκειται για προ­μήθεια 223 αυτοκινούμενων πυρο­βόλων M109A3GA2 και πληθώρας ανταλλακτικών τους, στην τιμή των 17.000.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα το οικονομικό πακέτο της προσφοράς περιλαμβά­νει:
- 10.000.000 ευρώ την αγορά των πυροβόλων,
- 3.500.000 ευρώ την αγορά και­νούργιων πυγαίων (πίσω μέρος πυ­ροβόλου),
- 1.200.000 ευρώ το κόστος με­ταφοράς των πυροβόλων και
- 1.300.000 ευρώ το κόστος με­ταφοράς των ανταλλακτικών τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για τη μεταφορά των υλικών προκηρύχτη­κε διαγωνισμός ταυτοχρόνως στη Γερμανία και στην Ελλάδα για την ανάδειξη του εθνικού μεταφορέα για τη συγκεκριμένη προμήθεια. Τελι­κώς η γερμανική προσφορά ήταν κατά πολύ πιο συμφέρουσα. Δυόμισι εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά όλων των υλικών, ενώ η προσφορά των ελλήνων μεταφορέων εκτοξεύ­τηκε στα τρεισήμισι μόνο για τη με­ταφορά των πυροβόλων χωρίς τα ανταλλακτικά!
Τα πυροβόλα M109A3GA2 προ­έρχονται από αποθέματα του γερμανικού στρατού, τα οποία βρίσκονταν σε μακρά εναποθήκευση. Ωστόσο πριν παραδοθούν στην Ελλάδα έγινε η προβλεπόμενη διαδικασία αποκα­τάστασης της πλήρους επιχειρησια­κής τους κατάστασης, καθώς και οι απαραίτητες διαδικασίες για την α­ποφυγή φθορών.
Αξιωματικοί του ΓΕΣ διαβεβαί­ωναν την “Η” ότι για άλλη μία φορά η Ελλάδα δεν έπεσε στη λούμπα να αγοράσει «γουρούνι στο σακί» από τα οπλικά νεκροταφεία της Δύσης. Η καλή κατάσταση των Μ109Α3ΟΑ2 πιστοποιήθηκε από το γεγονός ότι σε πολυ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε 2 μέρες από τη παραλαβή τους, ξεκίνησαν οι πρώτες βολές!
Επιτυχημένες δοκιμές.
Βεβαίως, οι Μονάδες της παρα­μεθορίου που τα παρέλαβαν εργά­στηκαν πυρετωδώς στους ουλαμούς συντήρησης ώστε να τα επαναφέρουν σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας. Τα δοκίμασαν εν κινήσει και με α­πόλυτη επιτυχία έκαναν βολές σε πεδία βολής των Α’ και Δ’ Σωμάτων Στρατού.
Ένα επιπλέον στοιχείο της λει­τουργικότητας τους είναι ότι από τους ελέγχους που έγιναν μόνο πέντε από τα 223 αυτοκινούμενα πυροβόλα χρειάστηκε να προωθηθούν σε εξειδικευμένο εργοστάσιο του Τεχνικού για την αποκατάσταση βλαβών.
Με την παραλαβή των συγκεκρι­μένων οπλικών συστημάτων δίνεται η δυνατότητα στο Πυροβολικό να αποσύρει παλαιότερου τύπου πυρο­βόλα (το κόστος συντήρησης των ο­ποίων ήταν πολύ υψηλό) και να αυξηθεί σε βαθμό καθοριστικό η επιχειρησιακή κατάσταση των Μονάδων του ΓΕΣ.
Νέα εποχή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργεί­ου Αμυνας ενθαρρύνει τα Επιτελεία να εξετάζουν παρόμοιες «ευκαιρίες» περιπτώσεις αγοράς μεταχειρισμέ­νου υλικού από τις μεγάλες χώρες της Δύσης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε στην «Η» παράγοντας του υπουργείου: «Τέτοιες αντιδράσεις στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι απαραίτητες για να ανταποκρι­θούμε στις δυσκολίες της οικονομι­κής συγκυρίας, που βρίσκεται το σύνολο των Ελλήνων. Είναι καιρός πια να σταματήσουν τα σκάνδαλα και οι μυστικές διαδρομές στο χώρο των εξοπλισμών. Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να τα σέβο­νται αυτοί που τα διαχειρίζονται. Παρόμοιες ενέργειες που να σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού περιμένουμε να δούμε και από τους άλλους φορείς του Δημοσίου».
Εφημερίδα: ΗΜΕΡΗΣΙΑ – ΣΕΛ.44
 
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Πώς το ΓΕΣ κέρδισε το γερμανικό τζακ ποτ – Η πρώτη έξυπνη και οικονομική κίνηση σχετικά με τους εξοπλισμούς
Πώς το ΓΕΣ κέρδισε το γερμανικό τζακ ποτ – Η πρώτη έξυπνη και οικονομική κίνηση σχετικά με τους εξοπλισμούς
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhAMT1zMy7xfCGRUAu5BbiLQ40U_hHzyPRfI6vtKZqVZdUZuZw36b41Xl0E6XQc4qFiDPlAYJ4e3W94EZtntKr8dEmiy3p_JnlS901CNLZxv7lgdKZ9AcQXkrQ7D1Mxa07bQtPR7W9BeU/s400/img_1428a_460_3071.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhAMT1zMy7xfCGRUAu5BbiLQ40U_hHzyPRfI6vtKZqVZdUZuZw36b41Xl0E6XQc4qFiDPlAYJ4e3W94EZtntKr8dEmiy3p_JnlS901CNLZxv7lgdKZ9AcQXkrQ7D1Mxa07bQtPR7W9BeU/s72-c/img_1428a_460_3071.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_8310.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_8310.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy