Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Aξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων στα χνάρια οπλουργών του Τρωικού Πολέμου

Χριστόφορος Σεμέργελης Ένας αξιωματικός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποκωδικοποιεί τον τρόπο μάχης των Μυκηναίων πολεμιστών, κατα...


Χριστόφορος Σεμέργελης

Ένας αξιωματικός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποκωδικοποιεί τον τρόπο μάχης των Μυκηναίων πολεμιστών, κατασκευάζοντας αντίγραφα όπλων από την εποχή του Τρωικού Πολέμου. Βασίζει τη δουλειά του στις περιγραφές του Ομήρου στο έπος της Ιλιάδας, αλλά και σε διασωθείσες τοιχογραφίες.



 
Ο λόγος για τον ανθυπολοχαγό της Αεροπορίας Στρατού, Σταύρο Πετμεζά, ο οποίος βάδισε στα… χνάρια των Αχαιών οπλουργών της Εποχής του Χαλκού. Κατασκεύασε αντίγραφα από δύο ξίφη κι ένα εγχειρίδιο (δίκοπο μαχαίρι), που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση «Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές Ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1700-1100 π.Χ.)» και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο 44χρονος αξιωματικός που υπηρετεί στο Στεφανοβίκειο, έχει εντρυφήσει στις μεθόδους που πολεμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, αφού στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών που ολοκληρώνει σύντομα στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα που προσεγγίζει με πρωτοποριακό τρόπο τις συνθήκες μάχης των προγόνων μας (ο έτερος μεταπτυχιακός φοιτητής που συνδράμει στην έρευνα είναι ο υπαστυφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας, Παναγιώτης Ασήμογλου).








Η φιλομάθεια του Σταύρου Πετμεζά, ο οποίος αναβιώνει μέρος του οπλισμού των Μυκηναίων πολεμιστών, μέσα από τεχνικές και υλικά της συγκεκριμένης εποχής, τον έφερε στο πλευρό δύο Άγγλων ερευνητών αρχαιολόγων, του Ken Wardle και της συζύγου του, Diana, ομότιμων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Οι τελευταίοι ζήτησαν από τον Θεσσαλό υπολοχαγό να δημιουργήσει τρία πειραματικά αντίγραφα για την έκθεση.
Ο Σταύρος Πετμεζάς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βέλγιο, όπου συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών «Eurobudo Festival» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών, όντας και ο ίδιος εκπαιδευτής αυτοάμυνας που διδάσκει σε αθλητικό σύλλογο του Βόλου και στρατιωτικά τμήματα, μίλησε για τα αντίγραφα των όπλων που κατασκεύασε, αλλά και την εμπειρία του από το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που «τρέχει» η ΣΕΦΑΑ Τρικάλων και αναπτύσσει την αρχαιοφυσιολογία, ένα καινούριο επιστημονικό πεδίο που συνδυάζει την αθλητική επιστήμη με την αρχαιολογία.
Αρχικά αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η συνεργασία του με το διεθνούς φήμης ζευγάρι των Άγγλων αρχαιολόγων. «Η γνωριμία μας έγινε στο μεταπτυχιακό μου, που έχει τίτλο «Εφαρμοσμένη κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις». Ουσιαστικά έχει να κάνει με τον τρόπο μάχης των αρχαίων Ελλήνων, ενώ βασίζεται στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και δη της ομηρικής Ιλιάδας. Οι Ken και Diana Wardle δεν είναι απλά φιλέλληνες, αλλά ίσως και περισσότερο Έλληνες από εμάς. Μιλάνε απταίστως τη γλώσσα μας, τα παιδιά τους έχουν ελληνικά ονόματα και παρότι είναι υπερήλικες, έρχονται συνεχώς στην Ελλάδα και τα κάνουν όλα με δικά τους έξοδα. Διοργάνωσαν την έκθεση, στην οποία συμμετείχα κι εγώ αφιλοκερδώς με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου».
Από κατασκευαστικής άποψης, το εγχείρημα της κατασκευής των αντιγράφων του οπλισμού που έστειλε στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης ήταν δύσκολο, με τον κ. Πετμεζά να τονίζει: «Προσπαθήσαμε να τα κάνουμε ακριβώς όπως και οι Μυκηναίοι οπλουργοί. Το ένα ξίφος είχε μήκος 85 εκατοστά και βάρος 1.700 γραμμάρια. Είναι από ατόφιο χαλκό, χωρίς προσμείξεις, αφού μιλάμε για την εποχή του Χαλκού. Χρησιμοποιήθηκε χυτήριο στον Βόλο, όπου κάναμε τα καλούπια στο χώμα και έγινε χύτευση, όπως και τότε. Χρειάστηκε ένα 20ήμερο εντατικής δουλειάς. Ακόμη και η ψαρόκολλα, που χρησιμοποιήθηκε, είχε μία μεγάλη διαδικασία για να γίνει. Τις δερμάτινες θήκες έφτιαξε ο φίλος μου, Νίκος Δουλαδίρης, πραγματικό ταλέντο στην κατεργασία δερμάτων. Τα αντίγραφα από το εγχειρίδιο και το έτερο ξίφος έγιναν από ξύλο καρυδιάς και κερασιάς».
Ο έμπειρος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, ο οποίος έχει… πολιτογραφηθεί Βολιώτης (έχει καταγωγή από τη Λάρισα, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου), σημείωσε στη συνέχεια πως οι δύο Άγγλοι αρχαιολόγοι έχουν δημιουργήσει αντίγραφο της στρατιωτικής πανοπλίας των Δενδρών, ενός μοναδικού τεχνουργήματος ηλικίας 3.500 ετών που ανακαλύφθηκε πριν από 59 χρόνια κοντά στις Μυκήνες. Η σφυρήλατη πανοπλία, που κατασκευάστηκε από κράμα χαλκού και κασσίτερου, εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου, θεωρείται «άτρωτη» για την εποχή της. Το αντίγραφο των Wardle χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της έρευνας στα Τρίκαλα, της οποίας τα προκαταρτικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Αυστραλία: «Βρέθηκα στη Μελβούρνη σε ένα παγκόσμιο στρατιωτικό συνέδριο φυσιολογίας. Τώρα είμαστε στην τελική συγγραφή της μελέτης και η παρουσίαση θα γίνει τέλος καλοκαιριού, όπως και η δημοσίευσή της, για να περάσω μετά στο διδακτορικό», κατέληξε το στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού.
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Aξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων στα χνάρια οπλουργών του Τρωικού Πολέμου
Aξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων στα χνάρια οπλουργών του Τρωικού Πολέμου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3qSZZOMLsyWZWWGwPdtICPT22uYiNGzW2QLI70hyMU9chT8R0fFjVTrVSVuy7YquT4PHIMyc8eBLJhD1RQ-rB2Vrnzx6y_66ug4vJgqwLHk_qPmu-5xdCb1AEV_Eu0AhLmaTgUBtHHtw9/s640/999.PNG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3qSZZOMLsyWZWWGwPdtICPT22uYiNGzW2QLI70hyMU9chT8R0fFjVTrVSVuy7YquT4PHIMyc8eBLJhD1RQ-rB2Vrnzx6y_66ug4vJgqwLHk_qPmu-5xdCb1AEV_Eu0AhLmaTgUBtHHtw9/s72-c/999.PNG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2019/05/a.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2019/05/a.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy