Του Λεωνίδα Μπλαβέρη Η επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία από την εφεδρεία ενός Πλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (...
Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
Η επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία από την εφεδρεία ενός Πλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), που πραγματοποιήθηκε προ ημερών μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και δημοσιεύτηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο αναβαθμίσεως της επίλεκτης Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ (ΜΥΑ/ΛΣ) και κατ’ επέκταση τον επιχειρησιακό βραχίονα του Σώματος σε σχέση στις ευαίσθητες επιχειρήσεις που αυτή αναλαμβάνει και φέρει σε πέρας.
Πρόκειται για τον μόνιμο εξ εφέδρων Πλοίαρχο ΛΣ Ιωάννη Παπαδάκη, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Λιμενικού Σώματος) υποβρύχιος καταστροφέας απόφοιτος της Σχολής Υποβρύχιων Καταστροφών του ΠΝ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς, τόσο στα αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα, όσο και στο αντίστοιχο ελευθέρας πτώσεως, απόφοιτος των Σχολείων Καταδρομών και Αιχμαλώτων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, ενώ έχει αποφοιτήσει επίσης και από πλήθος αντιτρομοκρατικών σχολείων (του FBI, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής κλπ).
Στο παρελθόν διετέλεσε για πολλά χρόνια διοικητής της ΜΥΑ/ΛΣ και ήταν επικεφαλής της πριν και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, όπου ο ρόλος της Μονάδος και των ανδρών της ήταν καθοριστικής σημασίας στη φύλαξη όλων των θαλάσσιων εγκαταστάσεων καθώς και των κρουαζιερόπλοιων όπου φιλοξενούνταν επίσημοι και αθλητές, διαιτητές κλπ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε εντός της ΜΥΑ/ΛΣ την Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων, με…προφανή αποστολή σε θαλάσσιο, επάκτιο (και όχι μόνο) περιβάλλον.
Γιατί λέγονται όλα αυτά; Γιατί, συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό ο επανελθών Πλοίαρχος να αναλάβει εκ νέου σημαντικό ρόλο που να έχει σχέση με τη ΜΥΑ/ΛΣ, αφού ο επίσης για πολλά χρόνια διοικητής της εξαιρετικός αξιωματικός και στέλεχος παραιτήθηκε στο βαθμό του πλοιάρχου. Δυστυχώς, η «εσωτερική» διάδοχος κατάσταση της Μονάδος, της οποίας ΟΛΟΙ οι άνδρες είναι υποχρεωτικώς απόφοιτοι κάποιου Σχολείου Υ/Κ της ΣΥΚ, επομένως και ο εκάστοτε διοικητής της, δεν επιτρέπει την ανάληψη της διοικήσεως αφού οι υπόλοιποι αξιωματικοί είναι νέοι στο βαθμό.
Τυπικώς, προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να αναλάβει τη διοίκησή της και άλλος αξιωματικός εκτός αυτής, αλλά είναι προφανές ότι λόγω της φύσεως της Μονάδος τέτοια περίπτωση είναι απευκταία και σπάνια και οψέποτε εφαρμοστεί είναι για σύντομο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν κρίθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επιβεβλημένη η επιστροφή του προαναφερθέντος Πλοιάρχου, ο οποίος και γνώστης της Μονάδος είναι και του προσωπικού της, αλλά έχει και τον κατάλληλο βαθμό και κύρος για να «μιλά» με τα προϊστάμενα κλιμάκια και είναι αποδεκτός από όλους. Το «εγγύς» μέλλον θα δείξει!