Γιώργος Αδαλής Σύμφωνα με την πάγια τακτική της πολιτικής της Υψηλής Οθωμανικής Πύλης που εφαρμόζει η Τουρκία, συνηθίζει να προκαλε...
Σύμφωνα με την πάγια τακτική της
πολιτικής της Υψηλής Οθωμανικής Πύλης που εφαρμόζει η Τουρκία, συνηθίζει
να προκαλεί τον αντίπαλό της μέχρι το σημείο που αισθάνεται ότι δεν θα
έχει στρατιωτικές επιπτώσεις ή οικονομικό αντίκτυπο σε μέλη της TUSIAD
(ένωση βιομηχάνων) στο εσωτερικό της. Το παιχνίδι αυτό το εφάρμοσε με
επιτυχία στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Στον αντίποδα, όταν πήγε να το εφαρμόσει στην Ουκρανία προσέξτε τι έγινε: Προκειμένου να την πιέσει να υποχωρήσει στην μοιρασιά της ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας επεχείρησε να κατοχυρώσει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ουκρανία με τον γνωστό (σε μας τους Έλληνες) τρόπο. Εστελνε ψαροκάικα εκεί να αλιεύουν και απειλούσε την Ουκρανία να μην τα παρενοχλεί. Επεδίωκε έτσι να πάρει την μερίδα του λέοντος στην χαρασσόμενη τότε ΑΟΖ.
Στον αντίποδα, όταν πήγε να το εφαρμόσει στην Ουκρανία προσέξτε τι έγινε: Προκειμένου να την πιέσει να υποχωρήσει στην μοιρασιά της ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας επεχείρησε να κατοχυρώσει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ουκρανία με τον γνωστό (σε μας τους Έλληνες) τρόπο. Εστελνε ψαροκάικα εκεί να αλιεύουν και απειλούσε την Ουκρανία να μην τα παρενοχλεί. Επεδίωκε έτσι να πάρει την μερίδα του λέοντος στην χαρασσόμενη τότε ΑΟΖ.
Μια, δυο, τρεις φορές η Ουκρανία ανέχτηκε την Τουρκία και εξέδωσε απλές ανακοινώσεις. Τόσο προς αυτήν όσο και προς τους αλιείες.
Τέταρτη φορά δεν υπήρξε(!) διότι οι Ουκρανοί εμβόλισαν όλα τα τούρκικα ψαροκάικα και όσοι ψαράδες επεχείρησαν να αλιεύσουν σε περιοχές όπου η Ουκρανία είχε επικυριαρχία με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, γνώρισαν την χλωρίδα και την πανίδα του βυθού της Μαύρης Θάλασσας!
Ετσι, αυτομάτως, η Τουρκία σταμάτησε να διεκδικεί, όχι ευθέως αλλά ούτε και πλαγίως, το παραμικρό από τους Ουκρανούς και σύρθηκε στην κυριολεξία ως βρεγμένη γάτα σο τραπέζι, μιας και οι Ουκρανοί μαζί με τους Ρουμάνους είχαν διακηρύξει τις δικές τους ΑΟΖ και η Τουρκία αν δεν συμφωνούσε τότε ίσως έχανε ακόμη και κεκτημένα της στην περιοχή.
Σας ανέφερα αυτό το παράδειγμα προφανώς για να το συνδέσετε με αυτό που κάνει σήμερα το Ισραήλ και η Κύπρος. Και να το αντιπαραβάλετε με αυτό που κάνουμε εμείς σε σχέση με την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο!
Ο γνωστός «τσαμπουκάς» των Τούρκων, δοκιμάζει τα όρια της αντοχής των Ισραηλινών που μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί στο να δηλώνουν ότι δεν δηλώνουν τίποτα!!!
Προφανώς όμως οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την πάγια τακτική τους και απλώνουν χέρι στην περιοχή κάνοντας μια τεράστια άσκηση μόλις 50 μίλα από το γεωτρύπανο.
Η ζώνη απαγόρευσης είναι στα 5 μίλια , σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα και χτες πολλοί ανέμεναν έξαρση των τουρκικών προκλήσεων με κάτι παραπάνω! Όμως, το άδειασμα των ΗΠΑ δια στόματος της κ. Κλίντον, και η σαφέστατη στάση τους υπέρ της Κύπρου, έκαναν τον Νταβούτογλου να μείνει μέχρι εκεί.
Παράλληλα, αρκετά πλοία του τουρκικού στόλου, αντιλήφθηκαν ότι οι Ισραηλινοί δορυφόροι, έχουν ανεπτυγμένη μια νέα τεχνολογία, άγνωστη σε αυτούς που μάλλον τους προβλημάτισε έντονα , ειδικά στο χτεσινό σκέλος της ασκήσεώς τους που θύμιζε λιγάκι … Mavi Marmara!
Πάντως , οι κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν εκνευρισμό, μιας και όλοι γνωρίζουν στον πλανήτη ότι η Κυπριακή πλευρά κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και η Άγκυρα προσπαθεί να πλιατσικολογήσει για άλλη μια φορά, χρησιμοποιώντας ως ανάχωμα ένα πρόβλημα που η ίδια έχει δημιουργήσει με την εισβολή της στην Κύπρο. Χρησιμοποιεί έτσι το κατοχικό καθεστώς που η ίδια παράνομα δημιούργησε για να εκβιάσει όχι μόνο την Κύπρο αλλά ολάκερη την διεθνή κοινότητα.
Στο φρενήρη ρυθμό των προκλήσεών της δεν την ακολούθησε ούτε το Ισραήλ ούτε η Ελλάδα.
Γνωρίζει όμως η Τουρκία ότι αυτή τη φορά δεν έχει να αντιμετωπίσει την Ελλάδα μόνο που πάγια ασκούσε μια πολιτική κατευνασμού με αποτέλεσμα να χάνει πάντα έδαφος και να υποχωρεί.
Απέναντί της έχει ένα τεράστιο κολοσσό που ονομάζεται Noble Energy και αποτελεί κόσμημα της Αμερικανικής Οικονομίας. Συνεπώς οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην Τουρκία να προβεί έστω στην παραμικρή ενέργεια εναντίων της Noble.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι η Τουρκία αυτή τη φορά έχει επιπλέον απέναντί της, έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να τον ψυχολογήσει. Κατά τη γνώμη μου το Ισραήλ ΔΕΝ θα προειδοποιήσει ! Όταν κρίνει ότι η Τουρκία περνά τα εσκαμμένα θα χτυπήσει με σφοδρότητα σε στόχο που δεν μπορεί να φανταστεί καν η Άγκυρα!
Αυτό μάλιστα έχει συζητηθεί ακόμη και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και μάλιστα πολύ πριν, από την εποχή του επεισοδίου με το Mavi Marmara.
Σε ότι αφορά στο Ισραήλ, ο Ερντογάν είναι πολύ στριμωγμένος και εκτεθειμένος απέναντι στη διεθνή κοινότητα.
- Είπε ότι θα επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας
Δεν το έκανε
- Είπε ότι θα αντιδράσει δυναμικά απέναντι στη συμφωνία Κύπρου Ισραήλ
Δεν το έκανε
- Είπε ότι θα χτυπήσει την πλατφόρμα αν αρχίσει γεωτρήσεις
Δεν το έκανε
Αυτά ως κύριοι άξονες των λεονταρισμών του, διότι υπάρχουν και πολλές άλλες δηλώσεις του καθώς και άλλων τούρκων αξιωματούχων που ναι μεν κατεγράφησαν αλλά έμειναν αίολες !
Και αυτό διότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά, ότι το Ισραήλ, μέχρι το σημείο που οι δηλώσεις αυτές ΔΕΝ έχουν βλάβη στην πολιτική του και στο σχεδιασμό του για την περιοχή, θα αφήνει την Τουρκία να εκτίθεται διεθνώς και να συμπεριφέρεται ως ένας κοινός πλιατσικολόγος.
Όταν η Τουρκία ξεπεράσει αυτό το όριο έστω και κατ ελάχιστο, το Ισραήλ να είστε σίγουροι ότι θα επιχειρήσει και τελικά θα καταφέρει ένα τεράστιο όσο και θεαματικό χτύπημα στην Τουρκία, ανάλογο με αυτό που είχε κάνει στο Ιράκ, όταν έστειλε τα αεροσκάφη της και βομβάρδισαν μια περιοχή του, χιλιάδες μίλια στο εσωτερικό της Ιρακικής Αεράμυνας, γελοιοποιώντας την πανίσχυρη αυτή (τότε) χώρα διεθνώς που υπερηφανευόταν για την ασφάλεια του Εθνικού της Εναερίου χώρου.
(σ.σ. Αναφέρομαι στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Οπερα" που ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις ώρες, το απόγευμα της 7ης Ιουνίου 1981, όταν οκτώ F-16Α της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκαν από αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ, συνοδευόμενα από έξι F-15A. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο αντισμήναρχος Ζέεβ Ραζ, και έπληξαν τον στον πυρηνικό αντιδραστήρα «Οσιράκ» του Σαντάμ Χουσείν).
Και τότε το Ισραήλ δεν είχε αναπτύξει καν την τεχνολογία που σήμερα διαθέτει, τμήμα της οποίας είναι στενά εφαρμοσμένο στον τουρκικό στρατό. Και αυτό είναι ένα θέμα που ο Ερντογάν δεν μπορεί να το ξεπεράσει για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Αποψή μου είναι αυτό που σας έχω γράψει σε δύο προηγούμενα άρθρα μου. Η Τουρκία θα εξάγει την κρίση με το Ισραήλ σε άλλο μέτωπο. Θα την εξάγει στην Ελλάδα την οποία την θεωρεί πανεύκολο αντίπαλο και στη δεδομένη στιγμή για να μη δείξει ότι ηττάται κατά κράτος θα επιχειρήσει μια σπασμωδική προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός» όχι απαραίτητα στο Καστελόριζο αλλά ίσως και στα νότια της Κρήτης
Δεν αποκλείω όμως, να επιχειρήσει να καπηλευτεί τα πετρέλαια του «Μπάμπουρα» στη Θάσο και της «Ζουράφας» (Λαδόξερα) και να μεταφέρει την κρίση στο Βόρειο Αιγαίο.