Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Τι ρώτησαν οι Έλληνες Πρέσβεις τον Υπουργό Άμυνας

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ   ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ   ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΛΩΖΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ π...

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ  ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. ΛΩΖΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας, ότι το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένα πολύ ισχυρό δίδυμο, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η καθημερινή συνεργασία, οι επιτυχίες οι οποίες υπάρχουν με πλέον πρόσφατη αυτή την οποία μνημονεύσατε για την νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ νομίζω ότι το πιστοποιούν...

και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο καθώς και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο Υπουργείο των Εξωτερικών.
Αν μου επιτρέπετε πολύ σύντομα, δύο  - τρεις μικρές ερωτήσεις. Αναφερθήκατε στις μειώσεις των αμυντικών προϋπολογισμών και των οροφών. Αυτό είναι πράγματι γεγονός, συμβαίνει παγκοσμίως, αλλά ταυτόχρονα οι μειώσεις αυτές συνδυάζονται και με τροποποίηση των αμυντικών δογμάτων των χωρών, για πιο ευέλικτες Ένοπλες Δυνάμεις.
Γνωρίζω ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης συντάσσει ένα ας το πούμε δόγμα στρατηγικό για την αντιμετώπιση των θεμάτων του. Και εμείς εδώ αρχίσαμε προ καιρού υπό την αιγίδα του κυρίου Γενικού Γραμματέως μια συζήτηση, θα ήθελα να ρωτήσω, εμείς βέβαια βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια στιγμή ένας συγχρονισμός, μια συνταύτιση αυτών των αντιλήψεων και των σχεδίων, ούτως ώστε να παρουσιάσουμε μια συνολική εικόνα, αφού πλέον τα θέματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία;
Ένα δεύτερο θέμα, το θίξατε ήδη, αναφέρεται στις ειρηνευτικές αποστολές. Οι ειρηνευτικές αποστολές είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικές για την προβολή της ελληνικής διπλωματίας.
Θα ήθελα να παρακαλέσω, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας προβληματισμός στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πιο ορθολογικό σύστημα για την αντιμετώπιση και των δαπανών που είναι βασικές αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

κ. ΔΕΜΙΡΗΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Όπως υπαινιχθήκατε μια από τις πιο ευαίσθητες παραμέτρους της διεθνούς μας παρουσίας, είναι η συμμετοχή μας σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων. Ήθελα να ρωτήσω κατά πόσον η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την συμμετοχή μας σε αποστολές και να κάνω έκκληση να μην σπεύσουμε να θυσιάσουμε λεπτές και ευαίσθητες αποστολές και να κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια σαν και αυτά που ήδη αναφέρατε.
Αναφερθήκατε επίσης στις ρήτρες από την Λισσαβόνα. Είναι σημαντικό όντως να πιστέψουμε ότι η λύση σε μερικά από τα προβλήματά μας ακόμα και τα οικονομικά, είναι περισσότερη κοινή δράση με άλλους, περισσότερη κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και στα πλαίσια αυτά αναρωτιέμαι εάν μπορούμε πράγματι να πάρουμε πρωτοβουλίες, ή να συνεχίσουμε πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για ρήτρες όπως η μόνιμη συνεργασία για άλλα πράγματα στα οποία είναι σημαντικό τα δυο Υπουργεία να συνεργάζονται.
Κάτι αντίστοιχο ίσως θα μπορούσε να γίνει και στις σχέσεις ΕΕ με το ΝΑΤΟ, όπου όπως είπατε η πιο σωστή προσέγγιση είναι Οργανισμού προς Οργανισμών, μήπως λοιπόν είναι σκόπιμο να δούμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό, πώς μπορούμε να το προωθήσουμε και τακτικά, γιατί καμιά φορά είναι σκόπιμο καλές προτάσεις να μην προτείνονται από μας, αλλά και άλλους σε μερικά ευαίσθητα θέματα.
Τέλος στο Υπουργείο Άμυνας και μια και αναφερθήκατε στα θέματα βιομηχανίας, είναι ίσως σημαντικό να εκμεταλλευθούμε ακόμα περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, τα προγράμματά του και να δούμε με αρκετή ευελιξία θέματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυσή του.

κ. ΣΠΙΝΕΛΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Μόνο πολύ γρήγορα ήθελα να πω το εξής, έξω από τα καθαρά εξοπλιστικά ζητήματα, τους Ρώσους τους απασχολούν πολύ οι επενδύσεις στην Ελλάδα και κυρίως σε θέματα real estate, όπου συναντούν το γνωστό πρόβλημα της παραμεθορίου. Σκέφτεται το Υπουργείο ίσως να κάνει κάτι σ’ αυτό; Έχουμε πάρα πολλούς και μεγάλου ύψους επενδύσεις οι οποίες μένουν στον αέρα. Ευχαριστώ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Γενικέ ευχαριστώ πολύ. Ξεκινώ από την τελευταία ερώτηση του Πρέσβη μας κ. Σπινέλλη. Πραγματικά ο χρόνος ήταν σύντομος και υπό την πίεση του χρόνου δεν αναφέρθηκα σε κρίσιμα στρατηγικά μεγέθη όπως είναι οι σχέσεις με την Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υποτιμούμε. Το αντίθετο, ο στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε αυτές τις σχέσεις οι οποίες είναι και στον τομέα της άμυνας, ευρύτερα ασφάλειας, συνεργασίας στην Ευρώπη.
Πρόσφατα είχαμε τις επαφές δια επιστολών του Προέδρου Μεντβέντεφ με τον Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου.  Μας ενδιαφέρει, σε ισότιμη βάση, η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ρωσία.  Και στον Ευρωπαϊκό χώρο, στα θέματα ασφαλείας, αντιπυραυλικής άμυνας, με βάση το νέο κεκτημένο, το θεσμικό κεκτημένο της Λισσαβόνας σε σχέση με το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, περί της αρχής της εναρμόνισης, βλέπουμε να συνδέεται η Νατοϊκή αντιβαλλιστική άμυνα με την Ρωσική και με το νέο σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.  Άρα θεωρούμε τους Ρώσους ισότιμους εταίρους και συνομιλητές σ’ αυτή την προσπάθεια. Όχι, δεν τους βλέπουμε σε μια ανταγωνιστική βάση, πολύ περισσότερο σε μια συγκρουσιακή σχέση.
Έχουμε σχέσεις στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, θέλουμε να συνεχίσουμε να διευρύνουμε αυτές τις σχέσεις, όμως οι σχέσεις πάντα πρέπει να εδράζονται στην αμοιβαία ωφέλεια. Και δεν σας κρύβω κ. Σπινέλλη, ότι στις διαπραγματεύσεις που είχαμε για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, ουσιαστικά κοστολογήθηκαν πάρα πολύ ακριβά που υπερέβαιναν τον σχεδιασμό μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Παραμένουμε όμως στις διαπραγματεύσεις για να συζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών.
Θέσατε ένα θέμα με τις παραμεθόριες και χαίρομαι που το θέσατε, γιατί μπορώ να ανακοινώσω, ότι με νομοθετική πρωτοβουλία που έφερα στη Βουλή, έχουμε τον αποχαρακτηρισμό μιας σειράς περιφερειών και περιοχών της Ελλάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας και με τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η Χαλκιδική, που αντιλαμβάνομαι ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ρώσους, έχει αποχαρακτηριστεί και εξάλλου ήταν ένας ανορθολογισμός, το γεγονός ότι παρέμενε στις παραμεθόριες περιοχές και χρειαζόταν μια γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης, μέχρι και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για να μπορέσει ένας να πάρει ένα οικόπεδο, να χτίσει ένα σπίτι, ή να κάνει μια επένδυση.
Άρα λοιπόν, μπορείτε να ενημερώσετε τους Ρώσους συνομιλητές σας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περιοχών ανά την Ελλάδα έχει αποχαρακτηριστεί πλέον, με εξαίρεση την Θράκη και ορισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όλα τα άλλα υπόκειται πλέον στην νέα διαδικασία που είναι πολύ πιο γρήγορη και αντιγραφειοκρατική.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Δεμίρη.  Εξάλλου αναφέρθηκα στις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβουμε για να δώσουμε περιεχόμενο στις ρήτρες της Λισαβόνας, όπως επίσης και της συνεργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.  Πρέπει να αξιοποιήσουμε ένα εξαιρετικό εργαλείο που είναι το “pooling and sharing”.
Σήμερα, στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, πρέπει να δούμε συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος και τις αμυντικές δαπάνες.
Μπορείτε αυτό να το αξιοποιήσετε.  Έχουμε μια Πολεμική Αεροπορία που βρίσκεται στην πρωτοπορία της επιχειρησιακής ετοιμότητας στο χώρο του ΝΑΤΟ.  Έχουμε ήδη συνεργασία με την Ιταλία, με το Βέλγιο και με την Γαλλία και μπορούμε να συνεργαστούμε για την εκπαίδευση των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τελειώνω με τις ειρηνευτικές αποστολές. Εγώ δεν είπα ότι έχουμε προχωρήσει ή θα προχωρήσουμε άμεσα σε επαναξιολόγηση συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές.  Όμως κάποια στιγμή πρέπει να το κάνουμε. Όχι κατ’ ανάγκη, γιατί είναι κοστοβόρα η συμμετοχή μας. Ούτε γιατί πιεζόμαστε από την εσωτερική κοινή γνώμη, αναφέρομαι στο θέμα του Αφγανιστάν ή του Κοσσόβου.
Θέλω να πω ότι πρέπει στην πορεία, υπό το φως των εξελίξεων, παρακολουθώντας στενά τις σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, την συμπεριφορά τους, τις εξελίξεις του Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο, πρέπει να είμαστε συνταυτισμένοι με το “main stream” των κινήσεων που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο θέμα του Αφγανιστάν, παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η σταδιακή αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι. Δεν λέω ότι αυτή τη στιγμή πρόκειται να αποχωρήσουμε. Δεν λέω ότι πρόκειται να αποχωρήσουμε τώρα από το Κόσσοβο. Πρέπει όμως να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να συμβαδίζουμε μ’ αυτές τις εξελίξεις.  Από την άλλη πλευρά, να μην επιδεικνύουμε ένα μικρομεγαλισμό στη συμμετοχή. Η χώρα πρέπει να έρθει στα στρατηγικά της “κυβικά”, να το πω έτσι. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε παντού. Δεν μπορούμε να είμαστε πανταχού παρόντες. Πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τα εθνικά μας συμφέροντα. Είμαστε παρόντες εκεί που τα εθνικά μας συμφέροντα συνδέονται με τα ευρύτερα συμμαχικά και εταιρικά συμφέροντα. Άρα πρέπει να γίνει ένα screening και είναι εν εξελίξει, το κάνουμε και από την πλευρά του οικονομικού κόστους και από την πλευρά του οφέλους για τα συμφέροντα της χώρας. Χωρίς δογματισμούς πρέπει να δούμε καθαρά το νέο τοπίο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Τι ρώτησαν οι Έλληνες Πρέσβεις τον Υπουργό Άμυνας
Τι ρώτησαν οι Έλληνες Πρέσβεις τον Υπουργό Άμυνας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihgNDkGbgvmpEZ_uibw1RXZEYlwuYA-uQIyZtiHm0uarw8fe2dL3nikz7-EXVaB7fRj_8R2me3fNzEbxaDBsMnd10lG8AC0ZvS8_i1lW-qqLazacsVX9ggon7ElF4YaXMfHC9TrT8vOCk/s400/beglitis-thinking.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihgNDkGbgvmpEZ_uibw1RXZEYlwuYA-uQIyZtiHm0uarw8fe2dL3nikz7-EXVaB7fRj_8R2me3fNzEbxaDBsMnd10lG8AC0ZvS8_i1lW-qqLazacsVX9ggon7ElF4YaXMfHC9TrT8vOCk/s72-c/beglitis-thinking.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/07/blog-post_4220.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/07/blog-post_4220.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy