Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Συνέντευξη ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στην εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" και στο δημοσιογράφο κ. Κ. Βενιζέλο

ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η κρίση στην Ελλάδα, τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, με τη φονική έκρηξη, αποδυναμώνουν τις δυο χώρες. Τις αποδυναμώνουν δι...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η κρίση στην Ελλάδα, τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, με τη φονική έκρηξη, αποδυναμώνουν τις δυο χώρες. Τις αποδυναμώνουν διαπραγματευτικά και τις καταστούν ευάλωτες σε πιέσεις. Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε αυτό; 
Την ίδια ερώτηση μού θέτουν πολλές φορές και Ελλαδίτες συνάδελφοί σας και διακρίνω, να μου επιτρέψετε να πω, ένα φόβο και μια μοιρολατρία που δεν ανταποκρίνονται, ασφαλώς, στην πραγματικότητα.
 
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη δημοσιονομική κρίση που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι το πρόσφατο τραγικό ατύχημα εδώ στην Κύπρο προκάλεσε εθνική οδύνη και σημαντικές συνέπειες στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας.
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποδυναμωθεί με όρους εθνικής ισχύος και διαπραγματευτικής αξιοπιστίας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στις δυνατότητές μας. Το να θεωρούμε εμείς οι ίδιοι ότι βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας, αποτελεί, κατά την άποψή μου ένδειξη ελλειμματικής εθνικής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Μην αυτοεγκλωβιζόμαστε στην υποστήριξη του αυτονόητου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Πώς η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την Κύπρο συμπαρίσταται πρακτικά;
Ο Ελληνισμός είναι συγκλονισμένος από την πρόσφατη τραγωδία, το θάνατο στελεχών των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων και την καταστροφή σημαντικών παραγωγικών υποδομών.
Η αλληλεγγύη και η συμπαράστασή μας κουβαλούν το φορτίο του ιστορικού χρέους και εκδηλώνονται με όλους τους δυνατούς και αναγκαίους πρακτικούς τρόπους, σε τούτη την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Ήδη και μετά από αίτημα των κυπριακών αρχών το Υπουργείο Εθικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνέδραμαν συμβουλευτικά, στη διερεύνηση του τραγικού ατυχήματος. Συγχρόνως ετοιμάζεται η αποστολή γεννητριών της ΔΕΗ για την υποστήριξη της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μετά από συνεννόηση των αρμόδιων αρχών.
Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξειδικεύσουμε μορφές βοήθειας που θα ζητηθούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Θέλω να διαβεβαιώσω  τους συμπατριώτες μας στην Κύπρο ότι θα είμαστε ενεργά παρόντες, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη και πιστεύω ότι εκφράζω τη βούληση όχι μόνο της Κυβέρνησής μας, αλλά του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Έχετε δηλώσει παλαιότερα πώς διαπιστώνεται μια συνεχής ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι προκλήσεις; Πόσο αποτελεσματικές είναι οι αντιδράσεις της Αθήνας;
Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας για το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, παραμένει, παρά τις διακυμάνσεις και τις αυξομειώσεις στις ακολουθούμενες πρακτικές, ενεργός και θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τις Διεθνείς Συνθήκες που διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Αυτή η τουρκική πολιτική αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα και την Κυβέρνησή μας με τη μέγιστη δυνατή στρατηγική ψυχραιμία, αλλά με την ίδια σταθερή αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ο χώρος του Αιγαίου δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει χώρος τετελεσμένων, αμφισβήτησης και μονομερών πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι καθοριστικός και εθνικά πολύτιμος στην αποτρεπτική τους αποστολή.
Το μήνυμά μας προς την Τουρκία ήταν και παραμένει πάντα καθαρό και ειλικρινές. Η εμπέδωση διμερών σχέσεων ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και καλής γειτονίας προϋποθέτει την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες. Η δύναμή μας, ως ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι πρόνοιές του, κάτι που γνωρίζει η Τουρκία και προσπαθεί να αποτρέψει την εφαρμογή του.
Πιστεύω ότι έχουμε κάθε συμφέρον να συνεχίσουμε να κινούμαστε «επιθετικά» στο δυναμικό πεδίο των διεθνών αρχών και συνθηκών και αυτό κάνουμε, εκφράζοντας την ευρύτερη εθνική στρατηγική που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Υπάρχει μια δυσκολία από μέρους της Αθήνας να αναφερθεί στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος- Κύπρου. Γίνεται αναφορά σε στενή συνεργασία κλπ. Υπενθυμίζοντας πως το δόγμα έχει διαμορφωθεί επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο υπάρχει διαφοροποίηση επί της ουσίας. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως υπάρχει υποβάθμιση και από τις δυο κυβερνήσεις.
Πολλές φορές στην κοινή μας πορεία δίναμε, για λόγους συναισθηματικούς ή άλλους, μεγαλύτερη σημασία στα συνθήματα, στις ταμπέλες, στις συγκυριακές εντυπώσεις και παραβλέπαμε την ουσία. Έχουμε γίνει όλοι σοφότεροι από την εμπειρία. Εργαζόμαστε με συγκεκριμένους στόχους και αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να κάνουμε όλο και πιο ισχυρή και αποτελεσματική την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και αυτοπεποίθησης.
Μας ενδιαφέρει λοιπόν η ουσία της αμυντικής μας συνεργασίας, χωρίς ρητορικές διακηρύξεις, γιατί η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στο σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας.
Παράλληλα αξιοποιούμε τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε, ιδιαίτερα μετά τη θέση σε ισχύ της νέας Συνθήκης, ώστε να συμβάλουμε σε μια δυναμική διαρθρωμένη και μόνιμη αμυντική συνεργασία στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο, κατά συνέπεια, αυτών των εξελίξεων και με δεδομένη την εθνική αμυντική μας στρατηγική δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την άμυνα και την ασφάλεια.
 ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Έχετε να αντιμετωπίσετε και το πρόβλημα ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και παρόλο που έχουμε δίκαιο, οι πιέσεις στρέφονται και προς τη Λευκωσία.
Από τη θέση μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχω ζήσει και συμμετάσχει σε όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με τους ομολόγους μας της Κυπριακής Κυβέρνησης. Σταθερός μας στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο οργανισμών, σε ισότιμη βάση και με σεβασμό της αυτονομίας και των διακριτών τους ρόλων, λαμβάνοντας υπόψη, με ρεαλιστικό τρόπο, τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και το σταδιακό μετασχηματισμό της στρατηγικής τους φυσιογνωμίας. Πιστεύω ‘ότι δεν μπορούμε να αξιολογούμε τους δύο οργανισμούς, στη σημερινή φάση ανάπτυξής τους, με τους όρους και τα εργαλεία του παρελθόντος, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Άρα στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις πρέπει να είμαστε δυναμικά παρόντες με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες μας, αλλά και τη σταθερή αποφασιστικότητά μας να αποκρούουμε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης ή παραμερισμού των βασικών αρχών συγκρότησης και λειτουργίας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ως Ελληνική Κυβέρνηση διατυπώσαμε συγκροτημένες και προωθητικές θέσεις και η συνεργασίας μας με την Κύπρο είναι στενή και αποτελεσματική.
Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι ευθύνες για το αδιέξοδο στις σχέσεις Ε.Ε-ΝΑΤΟ ανήκουν στην Τουρκία και εντάσσονται στη γνωστή της στρατηγική της απαξίωσης και μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ρόλου της, ως ισότιμου Κράτους-Μέλους της Ε.Ε.
Μπορώ μάλιστα να πω ότι σ’ αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις καταδεικνύεται και η στρατηγική σημασία της ένταξης της Κύπρου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα σε όλους.
Το μήνυμά μας προς τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμμαχίας είναι καθαρό και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ως προς τη στάση της Τουρκίας και τις θέσεις της Κύπρου.
Ενόψει μάλιστα της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε, από την Κυπριακή Δημοκρατία, την επόμενη χρονιά, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα και θα το εξετάσουμε στις συνομιλίες και στις επαφές μας, ώστε να δυναμώσουμε τις διαπραγματευτικές μας θέσεις.
 ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Είναι διέξοδος για την Κύπρο η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»;
Οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις και τις πολιτικές επιλογές της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας και της δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησής της. Είναι ένα θέμα που αφορά τις πολιτικές δυνάμεις και το εσωτερικό πολιτικό σύστημα, που αξιολογούν και προσδιορίζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κύπρου.
 ΕΡΩΤΗΣΗ 7 Στις απευθείας διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων. Θα μπορούσε η Ελλάδα εκ προοιμίου να δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχει σε ένα σύστημα εγγυήσεων; Ότι δεν μπορεί να ισχύσει σε μια ευρωπαϊκή χώρα ένα τέτοιο σύστημα και ρύθμιση; Ίσως μια τέτοια τοποθέτηση θα βοηθούσε τους χειρισμούς της Λευκωσίας και θα χαλούσε άλλων.
Οι Συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων διαμορφώθηκαν και επεβλήθηκαν σε μιαν άλλη εποχή, η οποία έχει, ανεπίστρεπτα, παρέλεθει για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως «νομιμοποιητικό» πρόσχημα από την Τουρκία για να εισβάλει το 1974 και να συνεχίζει τη στρατιωτική της κατοχή. Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο αναχρονιστικό και ανιστόρητο για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ισότιμο και ενεργό μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Επιπλέον αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου περί εθνικής ακεραιότητας του κυρίαρχου κράτους, το οποίο προσδιορίζει και δεν ετεροπροσδιορίζει τα εθνικά του συμφέροντα και τις διεθνείς του σχέσεις.
Έχουμε διατυπώσει, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή μας, με απολύτως καθαρό τρόπο, τις θέσεις μας επ’ αυτού και τις έχουμε εκφράσει προς όλους τους εταίρους μας και προς την Τουρκική πλευρά.
Η καλλίτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων πολιτών είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο είναι ενταγμένη η Κύπρος και το οποίο διαθέτει όλους τους αναγκαίους θεσμικούς και πολιτικούς μηχανισμούς διασφάλισης των συμφερόντων τους.
Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεχούς διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των Κυβερνήσεών μας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.
 ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Από το ΥΠΕΞ στην Ευρωβουλή, στη Βουλή και στο Υπουργείο. Ήταν ραγδαία η αλλαγή που έγινε για σας. Τελικά σας κέρδισε η πολιτική;
Πιστεύω ότι είναι μια διαδρομή συνέπειας, συνεχούς προσπάθειας για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της παράταξής μας και ευθύνης απέναντι στους πολίτες που με εξέλεξαν και στον Πρωθυπουργό που με επέλεξε για να αναλάβω τον κρίσιμο τομέα της άμυνας της πατρίδας μας.
Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ αποτελεσματικά, έχοντας συνείδηση των μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η συμμετοχή μου σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια ορίζει το μέτρο της πολιτικής και προσωπικής μου ευθύνης.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Συνέντευξη ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στην εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" και στο δημοσιογράφο κ. Κ. Βενιζέλο
Συνέντευξη ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στην εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" και στο δημοσιογράφο κ. Κ. Βενιζέλο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiA33p_LQZmk-xUylsR1oeiIhrtcw8h6N16b0ladQjy1315vFp7bGIvxP95MuLhp_zUVO9cTa1Qi0VTOyQ0MU68MkMLFcZ8kjayCl5LYHC6MSKT1DbDcRu8uCsyKHT-GjDuYp6Pwo96lw/s400/KYPROS_1big.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiA33p_LQZmk-xUylsR1oeiIhrtcw8h6N16b0ladQjy1315vFp7bGIvxP95MuLhp_zUVO9cTa1Qi0VTOyQ0MU68MkMLFcZ8kjayCl5LYHC6MSKT1DbDcRu8uCsyKHT-GjDuYp6Pwo96lw/s72-c/KYPROS_1big.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/07/blog-post_9105.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/07/blog-post_9105.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy