Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

521 ΤΠΝ: Πεζοναύτες στο βουνό! - Εκπαίδευση σε χειμερινές συνθήκες

Μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μονάδων του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) είναι η χειμερινή διαβίωση και εκπαίδευ...

Μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μονάδων του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) είναι η χειμερινή διαβίωση και εκπαίδευση. Περίπου 300 άνδρες μίας επίλεκτης μονάδας του Ελληνικού Στρατού στρατοπέδευσαν σε ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, το Πήλιο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, εκπαιδευόμενοι ημέρα και νύχτα, δυσαρεστημένοι όμως για τους μόλις 80 πόντους χιονιού και τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούσαν την ταχεία τήξη του, ή, με άλλα λόγια, για τον καλό καιρό! Εξίσου αξιοπερίεργο το γεγονός ότι επρόκειτο για τους Πεζοναύτες του 521 Τάγματος Πεζοναυτών, που αποτελεί οργανική μονάδα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, δηλαδή του πλέον εξειδικευμένου σχηματισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις αμφίβιες επιχειρήσεις.
 
Εξίσου αξιοπερίεργο το γεγονός ότι επρόκειτο για τους Πεζοναύτες του 521 Τάγματος Πεζοναυτών, που αποτελεί οργανική μονάδα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, δηλαδή του πλέον εξειδικευμένου σχηματισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις αμφίβιες επιχειρήσεις.
«Πεζοναύτες στο βουνό;» ήταν το πρώτο ερώτημα προς τον διοικητή του 521 ΤΠΝ αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Πάρι Καπραβέλο. «Φυσικά», ήταν η απάντησή του. «Δεν υπάρχει αποστολή πλην ίσως της μαζικής ρίψης με αλεξίπτωτο, που να μην μπορεί να εκτελεστεί από τους Πεζοναύτες», επισήμανε με έμφαση. «Πρόκειται για πολύ καλά εκπαιδευμένες μονάδες, με πολύ υψηλή επάνδρωση και εξοπλισμό που μπορούν να εκτελέσουν ποικιλία αποστολών, διαθέτουν μεγάλη οργανική ισχύ πυρός και -το κυριότερο- διακατέχονται από επιθετικό πνεύμα», συμπλήρωσε.
Και όντως, η εικόνα που αντικρίσαμε κατά την πολύωρη περιήγηση-ενημέρωσή μας στους χώρους στρατοπεδίας και εκπαίδευσης επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του διοικητή. Καταρχάς, υπήρχε πολύ προσωπικό. Λόχοι με διμοιρίες, ομαδάρχες και ομάδες. Όχι δηλαδή απλώς αποστεωμένα, θεωρητικά και άυλα (λόγω ανυπαρξίας προσωπικού) οργανωτικά σχήματα, αλλά πλήρως επανδρωμένα οργανικά τμήματα και υπονομάδες, γεγονός που επιτρέπει τη ρεαλιστική εκπαίδευση όλων, από τον απλό στρατιώτη μέχρι τον επικεφαλής του τμήματος.
Την παρούσα περίοδο, το τάγμα αλλά και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών «Μοράβας» βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, καθώς όπως είναι γνωστό έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για την ένταξη των Πεζοναυτών στο Όπλο του Πεζικού. Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, από τις αρχές του 2007 άρχισαν να εντάσσονται στο τάγμα στρατεύσιμοι του Πεζικού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από τη Θεσσαλία ή άλλες γειτονικές με αυτή περιοχές.
Η μέχρι τώρα εμπειρία είναι θετική. «Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατεύσιμων που έχουν τοποθετηθεί από τη 2007Α ΕΣΣΟ και μετά, που ανήκουν δηλαδή στο Πεζικό, προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα, ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης, και ενστερνίστηκαν το πνεύμα της μονάδας και των Πεζοναυ τών», σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης Καπραβέλος. Σε ερώτησή μας για τη σύγκριση με προγενέστερες εποχές, αναγνώρισε ότι τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί πολύ. «Είναι ανήκουστο σήμερα να σημειωθεί φαινόμενο κλοπής μεταξύ των στρατεύσιμων, παραδείγματος χάριν ενός κινητού ή χρημάτων. Υπάρχει σεβασμός προς το υλικό και φαινόμενα φθορών στο υλικό ή τις εγκαταστάσεις που τα παλαιότερα χρόνια σημειώνονταν σήμερα είναι άγνωστα. Από την άλλη μεριά, πρέπει να αντιμετωπιστούν δύσκολα κοινωνικά προβλήματα. Πολλά παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες (κυρίως λόγω διαζυγίου των γονέων τους), ή από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα της εποχής, όπως π.χ. ο τραπεζικός δανεισμός των αγροτικών οικογενειών», εξήγησε. «Γενικά, η ποιότητα, η παιδεία και οι γνώσεις του ανθρώπινου δυναμικού που κατατάσσεται σήμερα είναι σαφώς υψηλότερη, αλλά ίσως να έχουν λιγότερο «τσαγανό», συμπλήρωσε.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τη χειμερινή εκπαίδευση-διαβίωση του 521 Τάγματος Πεζοναυτών 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: 521 ΤΠΝ: Πεζοναύτες στο βουνό! - Εκπαίδευση σε χειμερινές συνθήκες
521 ΤΠΝ: Πεζοναύτες στο βουνό! - Εκπαίδευση σε χειμερινές συνθήκες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjtbkpbe35lVCmFSZ3AV0oHzk7l-UcG89RqSxJ3GDAMr33HbFnYa0k80-nQHXa5VngtuxqV8g5mwKkk9hyGMDwVuq7VyEhimblWpRimEogCqY-DcdxUIx6YT48QDCfyrern1Z9i8GuSsc/s320/pezonautes.gif
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjtbkpbe35lVCmFSZ3AV0oHzk7l-UcG89RqSxJ3GDAMr33HbFnYa0k80-nQHXa5VngtuxqV8g5mwKkk9hyGMDwVuq7VyEhimblWpRimEogCqY-DcdxUIx6YT48QDCfyrern1Z9i8GuSsc/s72-c/pezonautes.gif
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/06/521.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/06/521.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy