Οι Έλληνες καταδρομείς της Θεσσαλίας που πολέμησαν στην Κύπρο την περίοδο 1964-1974, τιμήθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε ειδική εκδήλωσ...
Οι Έλληνες καταδρομείς της Θεσσαλίας που
πολέμησαν στην Κύπρο την περίοδο 1964-1974, τιμήθηκαν την περασμένη
Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή
αντιπροσωπείας 30 βετεράνων Ελλήνων Κυπρίων καταδρομέων του Συνδέσμου
της Λεμεσού που έφτασαν στη Λάρισα για να βρεθούν ξανά δίπλα στους
Ελλαδίτες συμπολεμιστές τους. «Τόσα χρόνια μετά το
προδοτικό πραξικόπημα...
και την τουρκική εισβολή, τα αισθήματα θλίψης
για τις αποφράδες μέρες είναι έντονα, καθώς μετρούμε τις ανοικτές
πληγές μας και τιμούμε τους νεκρούς ήρωές μας. Και εκείνους που έπεσαν
υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και εκείνους που θύματα μιας
απίστευτης πλεκτάνης προδόθηκαν την ώρα της έσχατης μάχης, καθώς σχεδόν
μόνοι τους, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι, έδιναν τον ιερό αγώνα
εκεί ψηλά στις κακοτράχαλες βουνοκορφές του γέρου Πενταδάκτυλου και
στης Κερύνειας τις όμορφες ακρογιαλιές, για την απόκρουση του Τούρκου
εισβολέα», λέει στον «Φιλελεύθερο» ο εκπαιδευτικός Ντίνος Αυγουστή,
πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΟΚΟΕ,
υπεύθυνος για την Κεντρική Ελλάδα.
«Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε αντίσταση στην Κύπρο. Πρόκειται για το πιο μεγάλο ψέμα, μιας και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι αριθμοί που αποδεικνύουν πως σε κανέναν πόλεμο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, δεν έδωσαν τη ζωή τους τόσοι πολλοί, σε τόσες λίγες μέρες. Μεταξύ αυτών και πολλοί Ελλαδίτες, οι πιο πολλοί καταγόμενοι από τη θεσσαλική γη, που ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής, νιώθω την ανάγκη να τους θυμηθούμε σήμερα μαζί, τον καθέναν από αυτούς ξεχωριστά».
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο κάνοντας μία αναδρομή στα κυριότερα γεγονότα που διαμόρφωσαν το σημερινό «γίγνεσθαι» στο πολύπαθο νησί.
Ο κ. Καραθανάσης επισήμανε ότι από την εποχή ακόμα του Τρωικού Πολέμου, η Κύπρος είχε κατοικηθεί από Έλληνες και παρά το γεγονός ότι από εκεί πέρασαν Ρωμαίοι, Φράγκοι, Τούρκοι και Βενετοί κατακτητές, οι Κύπριοι δεν έχασαν ποτέ την ελληνικότητά τους κρατώντας μια καθάρια γλώσσα, την κυπριακή διάλεκτο που έχει πολλές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική.
Παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές της ιστορίας του νησιού, ο καθηγητής του Α.Π.Θ μίλησε και για την περίοδο του 1974 και την εισβολή που έφερε τον διαμελισμό και την κατοχή, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον κάνοντας λόγο για μια νεοεμφανιζόμενη «κυπροκεντρική πολιτική» που επιχειρεί να αποσυνδέσει την κυπριακή ιστορία από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος της εκδήλωσης οι Λέσχες Καταδρομέων Λάρισας και Λεμεσού προχώρησαν στο πρώτο μέρος της αδελφοποίησής τους ενώ εν μέσω χειροκροτημάτων τιμήθηκαν οι παρακάτω αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και καταδρομείς οπλίτες:
Στρατηγός ε.α Ν. Ντούβας πρώην αρχηγός ΓΕΣ, ταξίαρχος ε.α Ηλίας Βενιζέλος, σμήναρχος ε.α Κ. Ρουμελιώτης ραδιοναυτίλος της 354 Μοίρας ΝΟRΑΤLΑSπου μετέφερε στη Κύπρο την Α΄ Μοίρα Καταδρομέων, ο λοχίας καταδρομών Ντ. Αυγουστή, ο δεκανέας καταδρομών Γ. Σιαβάλας και οι καταδρομείς: Κ. Μπακαρός, Αστ. Τζουμέρκας, Δ. Ματζιαφούλης, Δ. Ελευθεριάδης, Κ. Γώγος. Ακόμα τιμήθηκε και ο νεκρός καταδρομέας που έπεσε στην Κύπρο Ηλίας Δαλαμάγκας στο πρόσωπο του αδελφού του που παρευρισκόταν στην εκδήλωση.
Την όλη εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, η ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η ΛΕΚ Λάρισας και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν στο «Χατζηγιάννειο» εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο αντιδήμαρχος κ. Κλ. Λέτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού κ. Μιχ. Τσακίρης, ο πρώην διευθυντής ΔΕΔ/ΓΕΣ αντιστράτηγος ε.α κ.Ν. Κωτούλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας αντιπτέραρχος ε.α κ.Χρ. Βάγιας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αποστράτων Αξ/κων Στρατού Ξηράς Λάρισας υποστράτηγος ε.α κ. Κ. Κούρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος ε.α κ. Ελ. Μαυρούδης, πολλοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί φίλοι της Λέσχης και πλήθος κόσμου.
Πεσόντες Καρδίτσας
Αθανασίου Νικόλαοςτου Γεωργίου 22 χρ. Κρυοπηγή, δεκανέας της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. Έπεσε στις 16/08/74 στη Λευκωσία.
Μπολομύτης Χρυσόστομος, του Άγγελου, 21 χρ. ,Χάρμα, δεκανέας της ΕΛΔΥΚ. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος ανατολικά του στρατοπέδου ενώ εξελισσόταν σφοδρή επίθεση από τους Τούρκους στις 22 Ιουλίου του 1974 . Πρόσφατα , μετά από αναγνώριση του DΝΑ, μεταφέρθηκαν τα οστά του στον τόπο καταγωγής του αφού του αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές.
Κωστόπουλος Στέφανος, του Αθανασίου, 20 χρ., Προάστιο, δεκανέας της ΕΛΔΥΚ.Έπεσε ηρωικώς στις 14/08/74 νοτιοδυτικά του στρατοπέδου.
Γιαννάκος Στέφανοςτου Θωμά ,
20 χρ., Παλαιοκλήσι, καταδρομέας. Έχασε τη ζωή του τη νύχτα της 21ης
προς 22α Ιουλίου μετά από τη συντριβή ενός από τα 13 αεροπλάνα ΝΟR
ΑΤLΑSστην περιοχή της Μακεδονίτισσας. Τα αεροπλάνα μετέφεραν Έλληνες
καταδρομείς τα οποία με πρωτόγνωρη επιχείρηση κατόρθωσαν να φτάσουν
στην Κύπρο χωρίς χρήση ασυρμάτου και ραδιοβοηθημάτων και σε χαμηλή
πτήση για αποφυγή των ραντάρ .Μετά από ελλιπή ενημέρωση ότι έρχεται
βοήθεια, επλήγη από φίλια πυρά.
Παναγιώτου Βασίλειοςτου
Παναγιώτη, 20 χρ., Πευκόφυτο, στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ . Έπεσε ηρωικά στις
16 Αυγούστου υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. από τους
χιλιάδες Τούρκους που επιτίθεντο για να το καταλάβουν.
Αγνοούμενοι Καρδίτσας
Γιαννακόπουλος Νικόλαοςτου
Δημητρίου, 33 χρ. Μουζάκι. Αρχιλοχίας. ΕΛΔΥΚ Μηχανικού. Υπεύθυνος για
τα πυροβολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της συζύγου του , εθεάθη για
τελευταία φορά τραυματισμένος, στις 14 Αυγούστου του 1974 στην περιοχή
της Μιας Μηλιάς. Από άλλη πηγή αναφέρεται ότι ο Γιαννακόπουλος χάθηκε
εντός του στρατοπέδου της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. Οι συγγενείς μετά τον πόλεμο
πήραν πληροφορίες ότι βρισκόταν εν ζωή στην Τουρκία.
Ραχωβίτσας Γρηγόριοςτου Θωμά, 21 χρ., Αγ. Ακάκιος. Επιλοχίας Τεχνικού Εθνικής Φρουράς . Πολέμησε ηρωικά την πρώτη μέρα της εισβολής σε μια τιτάνια προσπάθεια αναχαιτίσεως της απόβασης των Τούρκων στην περιοχή Βαβυλάς της Κερύνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν σε ένα από τα 3 τανκ τα οποία ξεκίνησαν από τη Λευκωσία για την Κερύνεια όπου γινόταν η απόβαση . Περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους. Αναφέρεται ότι μόνο τρεις σώθηκαν αλλά κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του .
Αθανασόπουλος Δημήτριοςτου Μηνά, 22 χρ., Καστανιά. Δεκανέας ΕΛΔΥΚ. Αγνοείται η τύχη του από τις 16 Αυγούστου 1974. Βρισκόταν στο στρατόπεδο της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. υπερασπίζοντάς το από τους χιλιάδες Τούρκους που επιτίθεντο για να το καταλάβουν.
Ανεμάς Δημήτριοςτου
Ιωάννη, 23 χρ., Καρδίτσα. Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ. Αγνοείται η τύχη του από
τις 16 Αυγούστου 1974. Πολέμησε στο Β΄ ύψωμα υπό τις διαταγές του
ταγματάρχη Δελλή. Βρισκόταν και αυτός στο στρατόπεδο της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ.
εκείνη την ημέρα.
Τσουκνίδας Δημήτριοςτου Βαΐου, 27 χρ., Σοφάδες Καρδίτσας . Υπολοχαγός Πεζικού Εθνικής Φρουράς . Πολέμησε ηρωικά στις 21 Ιουλίου 1974 , στην περιοχή Πέντε Μίλι της Κερύνειας, σημείο αποβάσεως των κατακτητών. Δεν επέστρεψε στο στρατόπεδο μετά. Αναφέρθηκε και ως πεσόντας. Οι συγγενείς όμως ψάχνοντας πήραν την πληροφορία ότι ήταν τραυματισμένος σε νοσοκομείο στη Δερύνεια στις 31 Οκτωβρίου. Έκτοτε δεν είχαν κάποια άλλη ενημέρωση.
Κουκούλης Θωμάςτου Ιωάννη, 21 χρ., Άγιοι Θεόδωροι, στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ . Οι συγγενείς ψάχνοντας πήραν την πληροφορία ότι βρισκόταν ζωντανός στα Άδανα της Τουρκίας σε φυλακές. Παράλληλα αναφέρεται και ως πεσών στην περιοχή του Κιόνελι στις 21/07/74.
Σκαπαρδώνης Χρήστοςτου
Φίλιππου, 37χρ., Μαυρομάτη, Αρχιλοχίας ΕΛΔΥΚ Μηχανικού. Αναφέρεται η
δυναμική παρουσία του και ο ηρωισμός του από συμπολεμιστές στις μάχες .
Αναφέρθηκε και ως πεσόντας. Οι συγγενείς ψάχνοντας πήραν πληροφορίες
ότι ήταν εν ζωή. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
Πεσόντες Λάρισας
ΛοχαγόςΤσιώνος Σωτήριοςτου
Γεωργίου από τον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας. Έπεσε στις μάχες κατά των
Τούρκων τον Ιούλιο (29-07-1974) του 1974. Στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ.
ΚαταδρομέαςΔαλαμάγκας Ηλίαςτου Δημητρίου από το Μεσοχώρι Τυρνάβου. Βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση του στρατιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε την Α΄ Μοίρα καταδρομών από το Μάλεμε της Κρήτης στην Κύπρο τη νύκτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974.
Πεσόντες Τρικάλων
ΑντισυνταγματάρχηςΠούλιος Δημήτριοςτου
Ιωάννου (37 ετών) από το Μαυρέλη Τρικάλων, έπεσε σε μάχη με Τούρκους
τρομοκράτες στην περιοχή της Αμμοχώστου στις 11 Μαΐου του 1964. ΛοχίαςΚουκουσούλης Βασίλειοςτου Ιωάννη από τον Πύργο Τρικάλων. Έπεσε στις μάχες της Τηλλυρίας στις 8 Αυγούστου του 1964.
Καταδρομέας Νάκος Γεώργιοςτου Κωνσταντίνου από τον Πλάτανο Τρικάλων. Βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση του στρατιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε την Α΄ Μοίρα καταδρομών από το Μάλεμε της Κρήτης στην Κύπρο τη νύκτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974.
Στρατιώτης Αθανασούλιας Βασίλειοςτου Δημητρίου από την Αγρελιά Τρικάλων. Έπεσε στις μάχες κατά των Τούρκων τον Ιούλιο του 1974. Στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ. (Ο κατάλογος συμπεριελήφθη στο σχετικό βιβλίο «Θεσσαλία - Κύπρος» του Ντίνου Αυγουστή)
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 12/06/2011