Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Συναντήσεις Π. Μπεγλίτη

«Υπάρχουν δύο άξονες οι οποίοι οδηγούν στην εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή μας και ο πρώτος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ τ...

«Υπάρχουν δύο άξονες οι οποίοι οδηγούν στην εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή μας και ο πρώτος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας, και τα κράτη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, στην ομιλία του, το πρωί, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Μπούτβα του Μαυροβουνίου.
«Βεβαίως, η "Οδύσσεια" ως την "Ιθάκη" εμπεριέχει δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι «παρ' όλα αυτά η ενσωμάτωση στην ευρωατλαντική οικογένεια έχει μεγάλη σημασία για τους λαούς μας, καθώς δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
«Η Ελλάδα, με πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα συνδέεται άρρηκτα με την εσωτερική ασφάλεια, δεσμεύεται για την προοπτική της ένταξης όλων των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με αυτήν την προοπτική ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία, γνωστή με το όνομα "Ατζέντα 2014"», είπε ο κ. Μπεγλίτης.



    Ως δεύτερο άξονα για την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε «τις κοινές περιφερειακές πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή στις απαραίτητες διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές στην κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης και των τελευταίων εστιών αποσταθεροποίησης και της ανάπτυξης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας».



    Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι απέναντι στις νέες απειλές, όπως οι «κυβερνοεπιθέσεις» (ηλεκτρονικό έγκλημα και διαδικτυακές επιθέσεις), η αποτροπή και η ασφάλεια δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στα κλασικά όπλα των τεθωρακισμένων, των βομβαρδιστικών και των πυραύλων, και γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθούν «νέοι αποτελεσματικοί μηχανισμοί και εργαλεία μέσα στο πλαίσιο των προαναφερθέντων δικτύων πρωτοβουλιών».



    «Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την ασφάλεια των χωρών της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η πρόληψη των ενδεχόμενων απειλών μέσω της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών».



    «Μιλώντας για αποτελεσματική ασφάλεια σήμερα σημαίνει ότι έχουμε μεταβεί από την παραδοσιακή διάσταση της ασφάλειας σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με τον συνδυασμό στρατιωτικών, διπλωματικών, οικονομικών και πολιτικών μέσων ώστε να επιτύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», είπε ο κ. Μπεγλίτης.



    Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική διάσταση του θέματος της ασφάλειας το οποίο έχει αγγίξει η οικονομική κρίση και έχει οδηγήσει «λόγω των μειούμενων αμυντικών δαπανών, τα κράτη να προσπαθούν να βρουν οικονομικά αποτελεσματικούς τρόπους για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις απαραίτητες δυνατότητες ασφαλείας».



    «Σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τις χώρες της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες συνεργασίας, θέτοντας προτεραιότητες, συντονίζοντας τις προσπάθειες, όπου είναι δυνατόν, και μοιράζοντας τις δυνατότητες σε μια σειρά τομείς, όπως οι εκπαιδευτικές ασκήσεις, η αντιμετώπιση φυσικών η ανθρώπινων καταστροφών και οι κλιματικές αλλαγές», σημείωσε.



    Επικαλούμενος τον κλασικό ιστορικό και «πατέρα (της θεωρίας) των διεθνών σχέσεων» Θουκυδίδη, τόνισε ότι «η ιστορία μάς διδάσκει πως το διεθνές σύστημα "τιμωρεί" εκείνα τα κράτη που δεν φροντίζουν για την ασφάλειά τους».



«Η ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου το 431 π.Χ.» -συνέχισε- «μας διδάσκει ότι η διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης οδήγησε στον πόλεμο και σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης και των προωθημένων τεχνολογικών επιτευγμάτων, οι ασύμμετρες απειλές θέτουν με ανάλογο τρόπο τον ίδιο κίνδυνο σε επίπεδο περιφερειακής και παγκόσμιας ισορροπίας ασφαλείας και επικράτησης του νόμου και της τάξης».



Η Πρωτοβουλία για τη Συνεργασία των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ενδυναμώσει την ασφάλεια, τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία των χωρών-μελών της, είπε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η Πρωτοβουλία έχει αλλάξει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας και της ζωής των πολιτών μας.



«Επιπλέον, οι χώρες μας έχουν δεσμευθεί να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και να συνεργάζονται μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες, γεγονός μείζονος σημασίας και ίσως η σημαντικότερη προσφορά σε ένα περιβάλλον ασφαλείας, καθώς καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημερινά σύνθετα προβλήματα», ανέφερε.



«Η Ελλάδα συμμετέχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε όλες τις ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια με τα απαραίτητα μέσα ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία και σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε παρόντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1995 και συμμετέχουμε στην KFOR από το 1999», είπε ο κ. Μπεγλίτης, αναφέροντας τις αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντίστοιχα και προσθέτοντας ότι «σκοπεύουμε να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας ως το τέλος».



Ο κ. Μπεγλίτης ολοκλήρωσε την ομιλία του συγχαίροντας το Μαυροβούνιο για τη διοργάνωση της συνάντησης και τονίζοντας ότι «η διάσκεψη αφ’ εαυτής αποτελεί ορατή απόδειξη της κοινής μας βούλησης για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διατήρησης της σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».



 
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Συναντήσεις Π. Μπεγλίτη
Συναντήσεις Π. Μπεγλίτη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjubHAK3UQnRktd7HtEgmuIqGWPnGy_jUh6EDElafHwRiF4JiCh-k5w6fluV1Y82Y9bXQixp9WtRb-FHKdWaM2DnFCGz2B4UUPW70AXDhoGAAGIM-lvYifaYhHftQtrX3ZAIhxIbWXep24/s400/untitledMP.bmp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjubHAK3UQnRktd7HtEgmuIqGWPnGy_jUh6EDElafHwRiF4JiCh-k5w6fluV1Y82Y9bXQixp9WtRb-FHKdWaM2DnFCGz2B4UUPW70AXDhoGAAGIM-lvYifaYhHftQtrX3ZAIhxIbWXep24/s72-c/untitledMP.bmp
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_4814.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_4814.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy