0 πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν σχέδια επέμβασης ...
0 πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν σχέδια επέμβασης στην Λιβύη, καθώς φαίνεται ότι οι μεν επαναστάτες έχουν επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της, καθώς η Τρίπολη, όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο της χώρας και κάποιες περιοχές στην δυτική Λιβή, ελέγχονται από τον Καντάφι.
Η επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί "δίκοπο μαχαίρι" καθώς θα ξυπνήσουν μνήμες αποικιοκρατίας και αυτό μπορεί να ευνοήσει τον Καντάφι ή να δημιουργήσει προβλήματα στον μετέπειτα έλεγχο της Λιβύης.
Με απλά λόγια, φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα νέο Ιράκ, πολύ κοντά αυτή την φορά στην Ευρώπη.
Ο Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν τη Δευτέρα, στην αναγκαιότητα να μην επιτραπεί στα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, αλλά και στην εξέταση του ενδεχομένου λήψης περαιτέρω δράσεων, αν χρειαστεί, αλλά αυτό, εύκολα το λες και δύσκολα το κάνεις.
Ίσως το καλύτερο σενάριο να είναι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων: Αφαιρείται η πλήρης αεροπορική υπεροχή από τις δυνάμεις του Καντάφι έναντι των ανταρτών και "σβήνεται" το πλεονέκτημα των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων που έχει δώσει μερικές κρίσιμες νίκες σε τοπικές συγκρούσεις στο καθεστώς.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει "οπτική επαφή" με δυτικά στρατεύματα. Κάτι σαν και αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν τις πρώτες έβδομάδες του πολέμου. Οι ΗΠΑ μπορούν να συγκεντρώσουν μέχρι και τρία αεροπλανοφόρα στην περιοχή και υπάρχουν οι ιταλικές βάσεις, η Σούδα και οι βάσεις της Ισπανίας που μπορούν να υποστηρίξουν την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ήδη έχουν μεταφερθεί από τις αεροπορικές βάσεις της Γερμανίας μαχητικά αεροσκάφη στην Ιταλία, ενώ σπείδουν και νέα αεροπλανοφόρα στην περιοχή.
Τα Ε-3 AWACS ήδη περιπολούν και έχει ολοκληρωθεί η στοχοποίηση των βάσων Α/Α βλημάτων. Το ΝΑΤΟ είναι πολύ τυχερό που δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοση ενός τεράστιου πακέτου ρωσικών όπλων αξίας 4 δισ. ευρώ στο καθεστώς γιατί θα είχαν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων Su-35, S-400 και Pantsir S-1.
Εν τω μεταξύ στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων έχουν περάσει μεγάλες περιοχές της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοπαραγωγών περιοχών, με την αντιπολίτευση να ανακοινώνει την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Σήμερα Τρίτη, 14η ημέρα της εξέγερσης, ο Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν πλέον παρά την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της.
Πάντως, η διεθνής κοινότητα εξετάζει τη λήψη μέτρων για τη Λίβυη και προς το παρόν επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λιβύη, ενώ στο πλαίσιο του στρατιωτικού σχεδιασμού εξετάζονται διάφορες επιλογές. Πάντως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε πως δεν εξετάζεται καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων.
Πάντως η Ρωσία αντιτίθεται απόλυτα στην όποια επέμβαση στρατιωτικώ, δυνάμεων και έχει χαρακτηρίσει "παράνομη" όποιαενέργεια εκφε΄γει των αποφάσεων τυο Συμβουλίου Ασφαλείας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι σύμφωνη με το εν λόγω μέτρο, ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Λόρενς Κάνον, απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
Όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ θα αποστείλουν δύο ομάδες "αρωγής" στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης. Εν τω μεταξύ γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύχτα στη Βεγγάζη, μέσω Καΐρου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr