Το ατρακτίδιο σκόπευσης και ναυτιλίας Litening III, των συστημάτων εναέριας αναγνώρισης Reccelite Pod και ΕL/M-2060P (έχουν γίνει και σχ...
Το ατρακτίδιο σκόπευσης και ναυτιλίας Litening III, των συστημάτων εναέριας αναγνώρισης Reccelite Pod και ΕL/M-2060P (έχουν γίνει και σχετικές παρουσιάσεις) και το βλήμα αρμάτων μάχης των 120 χλστ. πολλαπλού ρόλου Μ339 βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ελληνοϊσραηλινών συνομιλιών αμυντικής συνεργασίας, μετά το "κλείσιμο" της προμήθειας των συλλογών βομβών SPICE 1000 και 2000. Αλλά αυτή την φορά όλα δείχνουν ότι η αμυντική συνεργασία δεν θα είναι ετεροβαρής:
Ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού ήδη έχουν έρθει σε επαφή με ισραηλινές και προχωρούν σε συμφωνίες για παροχή μιας σειρά συστημάτων που αθόρυβα έχουν αναπτυχθεί από ελληνικής πλευράς., όχι βέβαια ανάλογου οικονομικού ύψους, αλλά οπωσδήποτε σημαντικές.
Ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού ήδη έχουν έρθει σε επαφή με ισραηλινές και προχωρούν σε συμφωνίες για παροχή μιας σειρά συστημάτων που αθόρυβα έχουν αναπτυχθεί από ελληνικής πλευράς., όχι βέβαια ανάλογου οικονομικού ύψους, αλλά οπωσδήποτε σημαντικές.
Το Litening II, o προκάτοχος του ΙΙΙ ήδη χρησιμοποιείται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από την Πολεμική Αεροπορία στα F-4E Peace Icarus, ενώ το Μ339 προβλέπεται να αποτελέσει μία μικρή επανάσταση στο χώρο των πυρομαχικών μάχης, αφού έχει το χαρακτηριστικό της ρύθμισης μέσα στην κάννη αυτόματα για την περίπτωση που θα αντιμετωπίσει ελικόπτερο ή ομάδα πεζικού!
Φυσικά στην βάση όλων αυτών είναι η πολιτική συνεργασία. Σήμερα μιλώντας στη Σύνοδο των Προέδρων των Μειζόνων των Εβραϊκών Οργανώσεων της Αμερικής που γίνεται στην χώρα μας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την στενή ελληνοϊσραηλινή συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στην ανταλλαγή επισκέψεων ανώτατων αξιωματικών των δύο χωρών αλλά και στην επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ, κατόπιν της πρόσκλησης που του έχει απευθύνει ο Ισραηλινός ομόλογός του, Εχούντ Μπάρακ.
Ειδικότερα για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής συνεργασίας.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο υπουργός και στο "Ιστορικό καθήκον και την δημοκρατική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τον σκληρό πυρήνα της εθνικής της κυριαρχίας,εν μέσω χαλεπών καιρών στην οικονομία".
Όσον αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως βασική μας πολιτική είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας και στενής συνεργασίας. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αμφίπλευρης (σ.σ.: ;) εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όλα αυτά πάντοτε υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας.
Και λίγα λόγια για το ατρακτίδιο EL/M-2060P. Το ατρακτίδιο αναγνώρισης για αεροσκάφη EL/M 2060P της ισραηλινής εταιρείας IAI/ELTA αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα της κατηγορίας του διεθνώς. Το ατρακτίδιο βάρους 590 κιλών διαθέτει Ραντάρ Συνθετικού Διαφράγματος (SAR, ζώνη C, X ή Ku) και Ενδείκτη Κινούμενου Στόχου (GMTI), μπορεί να παράγει εικόνες οι οποίες σε ποιότητα πλησιάζουν αυτή μίας φωτογραφίας, ενώ δεν εμποδίζεται από καιρικά φαινόμενα όπως ομίχλη, βροχή, από καπνούς και από νεφώσεις.
Η εικόνα παράγεται στο ατρακτίδιο και μεταδίδεται μέσω ραδιοζεύξης στο σταθμό εδάφους. Η εμβέλεια του συστήματος είναι 250 ναυτικά μίλια εξαρτώμενη από το γεωγραφικό ανάγλυφο και την θέση του αεροσκάφους από το σταθμό.
Ακολουθεί βίντεο για το ατρακτίδιο EL/M 2060P