Το κριτήριο αυτό διατηρείται μόνο για τα ειδικά μαθήματα και για την εισαγωγή στις Σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα Χωρί...
Το κριτήριο αυτό διατηρείται μόνο για τα ειδικά μαθήματα και για την εισαγωγή στις Σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα
Χωρίς τον περιορισμό της βάσης του 10 θα εισαχθούν και φέτος οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο περιορισμός έχει καταργηθεί και για τις Σχολές του Στρατού...
της Αστυνομίας και του Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίες είχαν... καθιερώσει τη βάση δύο δεκαετίες πριν από την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Πλέον, μοναδική προϋπόθεση για την εισαγωγή στις Σχολές των ένστολων είναι η επιτυχία στις ειδικές προκαταρκτικές εξετάσεις.
Το κριτήριο της βάσης του 10 διατηρείται μόνο για τα ειδικά μαθήματα και για την εισαγωγή στις Σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, «για τη συμμετοχή υποψηφίου στη διαδικασία εισαγωγής σε Τμήματα, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, παραμένει ως προϋπόθεση η επιτυχία βαθμού στο ειδικό μάθημα ίσου με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα».
Προθεσμία αιτήσεων
Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν από σήμερα και μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου την αίτηση-δήλωση για την υποψηφιότητά τους. Συγκεκριμένα, καλούνται να δηλώσουν:
• το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά
• αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
• αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)
• αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές ή/και Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ)
• αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
• αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών υποβάλλουν επίσης εντός της ίδιας προθεσμίας αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας στην οποία δηλώνουν επιπλέον και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν.
Η αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση.
Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, Γενικής Παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και ο βαθμός που πήρε ήταν μηδέν.
Οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα 4 μαθήματα κατεύθυνσης και σε 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας, από τα οποία το 1 είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.
Συντελεστές βαρύτητας
Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος Γενικής Παιδείας που ο υποψήφιος θα επιλέξει να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο καθώς και τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:
Αν τα επιστημονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, για τα οποία τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα ίδια με αυτά της κατεύθυνσης του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. υποψήφιος θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και το 2ο επιστημονικό πεδίο), ο υποψήφιος αυτός θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόμενα, το οποίο αντικαθιστά το μάθημα αυξημένης βαρύτητας του 1ου επιστημονικού πεδίου (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας).
(Ε.Τ. 10/02/2011 – Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.com/2011/02/10.html