Του Άδωνη Παλληκαρίδη Σε θολό έως πλήρως συγκεχυμένο τοπίο κινείται η διαπραγμάτευση για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας. Μετά το νέο αιφ...
Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Σε θολό έως πλήρως συγκεχυμένο τοπίο κινείται η διαπραγμάτευση για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας. Μετά το νέο αιφνιδιασμό Έρογλου στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ένας νέος αιφνιδιασμός έρχεται στο κεφάλαιο ασφάλεια όπου ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ για αποστρατιωτικοποίηση. Στο τραπέζι των συνομιλιών και τα κατάστιχα του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι καταγραμμένη με κεφαλαία γράμματα η υποχώρηση της πλευράς μας στις συνομιλίες στο θέμα ασφάλειας, αλλά αυτή δεν έλαβε αντίδωρο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αποστρατιωτικοποίηση από κυπριακές ένοπλες δυνάμεις θα συμπεριληφθεί στις γεφυρωτικές προτάσεις που ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη για να τις υποβάλουν όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για ώθηση της διαδικασίας.Το κεφαλαιώδες θέμα που ανακύπτει και συνεζητήθη πρόσφατα στην Αθήνα είναι κατά πόσο αυτή η υποχώρηση έχει τύχει της έγκρισης του κυπριακού λαού.
Δηλαδή αποδέκτηκε ο λαός της Κύπρου να αφοπλιστεί και να μείνει εγκλωβισμένος δίπλα από την καταθλιπτική παρουσία του τουρκικού στρατού και την αναβάθμιση της δύναμής του στην Ανατολική Μεσόγειο;
Στρατιωτικοί κύκλοι αναρωτιούνται κατά πόσο θα υπάρχει Κύπρος ως κυρίαρχη οντότητα μετά τη διάλυση του στρατού της.
Το θέμα αυτό συνεζητήθη ατύπως και τις τελευταίες μέρες, με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να δίνει την ερμηνεία ότι θα διατηρηθούν ειδικές δυνάμεις που θα είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του εδάφους, της θάλασσας και του αέρα. Δηλαδή θα γίνει ένα άλλο θεατρικό και να ξηλώσουμε ό,τι κτίσαμε με τόσους κόπους για να πείσουμε τους Τούρκους ότι έχουμε αγαθές προθέσεις.
Κι όλα αυτά με ασαφές ακόμη το πλαίσιο της παρουσίας του τουρκικού στρατού κατοχής. Δεν συμφωνήθηκε τίποτε σε αυτό το πλαίσιο παραμόνο ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν και θα συμφωνήσουν τη νέα ισορροπία.
Θίγηκε με την Αθήνα
Στο κρίσιμο αυτό θέμα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επισημαίνει ότι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής είπε ότι τα θέματα αυτά αναμένεται να εξεταστούν από τη Βουλή, γιατί επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και έχουν αντίκτυπο στο αμυντικό γίγνεσθαι της Ε.Ε.
Αυτό που φαίνεται ότι επιζητεί τώρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είναι την ευρύτερη στήριξη των κομμάτων για να υποβληθεί τώρα αίτηση ένταξης στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή μας, οι απειλές της Τουρκίας, τα νέα ανοίγματα της Κύπρου επιβάλλουν αλλαγή στρατηγικής και σχεδιασμών που οφείλει να λάβει υπόψη η Κυβέρνηση στη χάραξη πολιτικής.
Όπως επισημαίνει, στο γεωστρατηγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει εκτός των ευρύτερων ευρωπαϊκών σχεδιασμών. Αυτό ακριβώς εξήγησε και στο διοικητή της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβενζίδη στην επίσκεψή του σε στρατόπεδο της Δύναμης πριν από λίγες μέρες.
Ο Γιαννάκης Ομήρου πρόθεσε ότι είναι αδιανόητη, ακατανόητη και ζημιογόνα για τα εθνικά μας συμφέροντα η πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ε.Ε.
«Παραμύθια της Χαλιμάς»
Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε μύθους και παραμύθια της Χαλιμάς τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ ότι ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη σημαίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι «αν έτσι έχουν τα πράγματα, πώς είναι δυνατό να συμμετέχουν σε αυτό το μεταδιπολικό Οργανισμό οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία και Ελβετία;
Είναι δυνατόν η Ελβετία, που παραμένει ουδέτερη από την προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εποχή, να λέγεται ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ;
΄Η ότι φίλες χώρες όπως η Σερβία και η Αρμενία, επειδή συμμετέχουν στο «Συνεταιρισμό», θα ενταχθούν και στο ΝΑΤΟ; Δυστυχώς πρόκειται για μια δογματική προσέγγιση που αφορά έναν κόσμο που έχει φύγει οριστικά και στον οποίο φαίνεται να υπάρχει μια αδικαιολόγητη «προσκόλληση».
Η θέση του ΔΗΣΥ
Στο ίδιο πλαίσιο ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι αργήσαμε ήδη πολύ να κάνουμε τη σχετική αίτηση στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και ίσως οι ραγδαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιοχή να απαιτούν πιο δραστικές κινήσεις. Στο ΔΗΣΥ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο άμεσης αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ παρόλο ότι το βέτο της Τουρκίας θεωρείται σίγουρο. Θα δείχνει η κίνηση αυτή την πίστη προς το σύστημα ασφαλείας του νέου κόσμου και η χώρα μας θα σπάσει την αυτοαπομόνωσή της που τον οδηγεί κατευθείαν στα τουρκικά νύχια.
Σχολιάζοντας τα θέματα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισήμανε τον τεράστιο κίνδυνο η Τουρκία και οι Βρετανικές Βάσεις να κληθούν να καλύψουν το κενό ασφαλείας που δημιουργείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως αποτέλεσμα της άρνησης της Κύπρου να το καλύψει.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο Γιαννάκης Ομήρου:
«Τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ υπάρχει ένας εκνευρισμός για το γεγονός ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, ως αποτέλεσμα του ότι η Τουρκία εγείρει ενστάσεις γι΄ αυτήν τη συνεργασία, προβάλλοντας ως λόγο τη μη συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας. Πρόσφατα μάλιστα ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Τουρκία και πρότεινε τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Παρ' όλο που η Τουρκία δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε., ακριβώς για να λυθεί το πρόβλημα στη συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Η Τουρκία, μη κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας ενώ η Κύπρος που είναι ισότιμος εταίρος της Ε.Ε. θα περιθωριοποιηθεί».
Ξέρουμε πού πάμε;
Ενώ τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ έχουν εδώ και καιρό παύσει να αναπαράγουν τη βρετανική υποβολή για αποστρατοποίηση η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ περί άλλων τυρβάζουν. Επιμένουν σε μια στείρα θεώρηση του συστήματος ασφάλειας που παρουσιάζει τη χώρα ως μαύρο πρόβατο στους δυτικούς σχεδιασμούς.
Με δεδομένο ότι η τουρκική θέση είναι παραμονή αριθμού στρατευμάτων της Τουρκίας με εγγυητικά δικαιώματα εφ' όλης της επικράτειας, γίνεται σαφές ότι μετά το αδιέξοδο θα μας μείνει η θέση υποχώρησης χωρίς να επιτύχουμε να θέσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών τη διορθωμένη σωστή θέση για τη διατήρηση των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας.
Τι ζητούν οι Τούρκοι
Η τουρκική πρόταση ζητεί:
α) Διάλυση των τοπικών δυνάμεων των δύο πλευρών.
(Εδώ μπαίνουν δόλια στην ίδια μοίρα οι ανύπαρκτες τουρκοκυπριακές δυνάμεις που είναι μέρος του στρατού κατοχής με την Ε/Φ που σήμερα είναι ο στρατός της Κύπρου)
β) Μείωση μέχρι σε ένα συμφωνημένο επίπεδο των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στο νησί. (Δηλαδή ο Αττίλας θα βαφτιστεί τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο νησί και μάλιστα ο αριθμός των Αττίλων θα προσδιοριστεί αργότερα).
γ) Για τις ελλαδικές δυνάμεις θα γίνει ανάλογη ρύθμιση. Δηλαδή θα συμφωνηθεί αργότερα ο αριθμός των στρατιωτών. (Ποιων στρατιωτών και πού θα τους βρει η Ελλάδα που μείωσε τη θητεία των κληρωτών σε 9 μήνες και οι άντρες και οι γυναίκες που διαθέτει σήμερα δεν επαρκούν για τις ανάγκες των εκτεταμένων συνόρων της;)
http://www.sigmalive.com/