Το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη επισκέφθηκε στο γραφείο του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και συζήτησαν θέματα πο...
Το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη επισκέφθηκε στο γραφείο του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και συζήτησαν θέματα που αφορούν το Δήμο και ευρύτερα το πολεοδομικό συγκρότημα.
Κατά την είσοδό του στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο κος Βενιζέλος έκανε τις εξής δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Ευ. Βενιζέλος: Επισκέπτομαι σήμερα και επισήμως το νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για να επαναλάβω τις ευχές μου προς το νέο Δήμαρχο...
τον Γιάννη Μπουτάρη, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στο έργο της νέας δημοτικής αρχής, όχι μόνον στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά ευρύτερα, μέσα στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Και το ίδιο εφαρμόζουμε με όλους τους δήμους γιατί θέλουμε το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων, στο μέτρο που δεν είναι αναγκαία για τη στέγαση μονάδων, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, να βοηθήσουν ώστε να συγκροτηθούν τοπικά μοντέλα ανάπτυξης τα οποία να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης.
Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει με το Γ’ Σώμα Στρατού;
Ευ. Βενιζέλος: Θα συζητήσουμε πολλά τα οποία αφορούν και τον Δήμο αλλά και το ευρύτερο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης για το οποίο επίσης ενδιαφέρεται ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει αναλάβει μία πολύ σημαντική προσπάθεια συντονισμού των προσπαθειών όλων των δημάρχων της περιοχής.
Βέβαια πέρα από αυτά που αφορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εμένα ως βουλευτή και ως πολίτη της Θεσσαλονίκης με ενδιαφέρει η νέα δυναμική που αναπτύσσεται στην πόλη, η οποία ξεκινά από τα θέματα του ύφους και της αισθητικής και φτάνει μέχρι την διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων των υποδομών. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο, υπάρχει η καθημερινότητα, στην οποία είναι αφοσιωμένες οι μεγάλες πρωτοβουλίες του Γιάννη Μπουτάρη.
Δημοσιογράφος: Γίνεται πολλή κουβέντα για την επιμήκυνση του χρέους και για τη δυσαρέσκεια του κόσμου που προκαλείται από το μνημόνιο…
Ευ. Βενιζέλος: Το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος είναι τόσο μεγάλο -αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ώστε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης θα αναληφθούν τελικά οι μεγάλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που είναι αναγκαίες προκειμένου να σταματήσει το ντόμινο της εκμετάλλευσης των αγορών σε βάρος των κρατών. Αυτό θα μας δώσει την άνεση να εφαρμόσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, από το οποίο έχει ούτως ή άλλως ανάγκη η χώρα και το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το στενό πλαίσιο του μνημονίου, που είναι το συμβατικό θεμέλιο του δανείου που έχουμε πάρει. Πιστεύω βαθιά ότι και η επιμήκυνση θα γίνει -και όχι μόνο για τα 110 δις. του δανείου- και το ευρω-ομόλογο τελικώς θα υιοθετηθεί, καθώς ήδη στην πράξη εφαρμόζονται μικρές πρόδρομες μορφές ευρω-ομολόγων. Άρα υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, μια βάση πάνω στην οποία πατάμε ως ΕΕ και ως ζώνη του ευρώ. Το ζήτημα είναι εμείς εδώ στην Ελλάδα να συστρατευτούμε για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την δημοσιονομική περιδίνηση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι που πρέπει να πετύχουμε και θα το πετύχουμε.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι είναι πιθανή και μια μείωση του επιτοκίου;
Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω εμμέσως, πλην σαφώς. Δεν μπορεί τα επιτόκια με τα οποία η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν οικονομίες που είναι σε κρίση να είναι επιτόκια υπερβολικά ή τοκογλυφικά. Άρα το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται κάποιος πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το επιτόκιο με το οποίο δανείζει. Από την άλλη μεριά είναι λογικό οι χώρες που δανείζονται μέσω μηχανισμών στήριξης να παρακολουθούν τα επιτόκια των χωρών που δανείζονται ακόμη μόνες τους από τις αγορές. Υπάρχει λοιπόν μια χρυσή τομή η οποία θα βρεθεί και η οποία πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά και ανακουφιστικά και για την Ελλάδα.