Προχώρησαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση μέρους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και, χθες, όπως ανακοινώθηκε από το υπου...
Προχώρησαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση μέρους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και, χθες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ανατέθηκε σε δύο εταιρείες η διερεύνηση ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι τα ΕΑΣ -που προέκυψαν από τη...
συγχώνευση των ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ- έχουν συνολικό χρέος 1,2 δισ. ευρώ και πολλά από τα εργοστάσια των εταιρειών δεν έχουν πλέον άδεια για την παραγωγή πυρομαχικών, εντούτοις διεθνώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 3 εταιρείες, η μία μάλιστα έχει προχωρήσει και σε προσφορά, η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Η αμερικανική εταιρεία πυρομαχικών ΑΤΚ ήταν η πρώτη που κινήθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Αμυνας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΑΣ. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σκοπός της αμερικανικής εταιρείας είναι και να παράγει πυρομαχικά παλαιότερου τύπου που δεν παράγονται πλέον στις ΗΠΑ και σήμερα αγοράζουν από τα ΕΑΣ, αλλά και να μπουν δυναμικά στην προμήθεια από την Ελλάδα των πυρομαχικών των νέων αρμάτων μάχης.
Ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η γερμανική Ράιμενταλ. Εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν επισκεφτεί τα ΕΑΣ, έχουν κάνει μια πρώτη συζήτηση, αλλά ακόμα δεν έχουν καταθέσει προσφορά. Να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια των πυρομαχικών των νέων ελληνικών αρμάτων και η συμμετοχή τους στα ΕΑΣ θα αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο.
Τρίτη είναι η ισραηλινή ΙΜΙ, η οποία επίσης δεν έχει καταθέσει προσφορά. Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι οι εκπρόσωποι της ΙΜΙ, όταν ρωτήθηκαν για τους λόγους που θέλουν να επενδύσουν στα ΕΑΣ, είπαν ότι υπάρχουν κομμάτια της εταιρείας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για δική τους παραγωγή, τους ενδιαφέρει να μπουν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσα από μια ευρωπαϊκή εταιρεία και, τρίτο, ότι το εργοστάσιό τους στην Αίγυπτο βρίσκεται σε ένα ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου οι κίνδυνοι αυτοί είναι πάρα πολύ μικροί.
http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/50996.html