Μειωμένα κατά 2,28 δις ευρώ τα κονδύλια για μισθούς, συντάξεις Η ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Δώρου Χριστουγέννων στους στρατιωτικούς, όπως και στους ...
Μειωμένα κατά 2,28 δις ευρώ τα κονδύλια για μισθούς, συντάξεις
Η ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Δώρου Χριστουγέννων στους στρατιωτικούς, όπως και στους υπαλλήλους του Δημοσίου, ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στις «τσέπες» τους. Για το 2010, όμως. Οι προβλέψεις για το νέο έτος που ήδη «τρέχει» είναι ακόμη πιο... δυσοίωνες, τόσο για τα οικονομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως τα συνταξιοδοτικά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Οι εορταστικές άδειες ήταν μια σύντομη ανάπαυλα και για τους στρατιωτικούς. Με τη λήξη τους, επέστρεψαν στα προβλήματα και την αβεβαιότητα. Τι θα γίνει με τους μισθούς; Θα υπάρξουν νέες περικοπές; Ερωτήματα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα. Οι αριθμοί όμως επιβεβαιώνουν κατά κάποιο τρόπο την ανησυχία τους. Κατά 18,7% είναι μειωμένα τα κονδύλια που προβλέπονται για τους μισθούς των στρατιωτικών. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, απέδωσε τη μείωση αυτή στα επιδόματα που έχουν περικοπεί εντός του 2010. Δικαιολογεί όμως εκείνη των 2,28 δισ. ευρώ που εξαφανίστηκαν από τους κωδικούς των μισθών και των συντάξεων; Για ορισμένους όχι. Ερμηνεύουν μάλιστα την κυβερνητική απόφαση ως νέα μέτρα εν όψει, καθώς το «ψαλίδισμα» είναι πολύ μεγάλο. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμούν ότι τα επιδόματα που λαμβάνουν θα μπουν στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με κίνδυνο νέες περικοπές ή και κατάργηση.
Επίσης, ουδείς έχει ξεκαθαρίσει στους στρατιωτικούς αν θα υπαχθούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο τη δραστική μείωση των δαπανών για μισθούς στο Δημόσιο. Πιστεύεται πως δεν θα ενταχθούν, αλλά κάτι τέτοιο δεν τους εξασφαλίζει κιόλας τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος. Κι ενώ οι επιβαρύνσεις στις αποδοχές των ενστόλων υπήρξαν μεγάλες για το περασμένο έτος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να αντισταθμίσει κάπως την κατάσταση με υλοποίηση ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως μεταθέσεις στους τόπους διαμονής τους. Το 2010 έγιναν περισσότερες μετακινήσεις στελεχών απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Αύξηση ορίων
Με την έλευση του νέου έτους αρχίζουν και οι συνταξιοδοτικές επιβαρύνσεις. Όποιος θεμελίωσε δικαίωμα στο 2010 με 25 χρόνια υπηρεσίας καλώς. Από 1ης Ιανουαρίου 2011 δημιουργείται η υποχρέωση επιπρόσθετης πραγματικής υπηρεσίας κατά 1,5 έτος, το 2012 κατά 3 έτη, το 2013 κατά 4,5 και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2014 κατά 6 έτη. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, καθώς και ως προς τις προϋποθέσεις απόληψης και καταβολής της σύνταξης.
Βάσει του νέου συνταξιοδοτικού, οι στρατιωτικοί που αποκτούν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, καθώς και όσοι εντάσσονται από τώρα και στο εξής στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπόκεινται στο νέο γενικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της σύνταξης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή στα 40 έτη συνολικής υπηρεσίας. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι, δε, θα ασφαλίζονται στο IΚΑ.
Η συνολική υπηρεσία προκύπτει από τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, μαζί και τα έτη φοίτησης στις παραγωγικές σχολές, από τα έως και πέντε χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα (πλασματικά), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.
(Ε.Τ. – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
(Σ.Λ.)