Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του προσφυγικού

«Η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ α­φού κα­τάρ­γη­σε το υ­πουρ­γείο Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής και α­πέ­πεμ­ψε έ­μπει­ρα στε­λέ­χη του κρα­τ...

«Η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ α­φού κα­τάρ­γη­σε το υ­πουρ­γείο Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής και α­πέ­πεμ­ψε έ­μπει­ρα στε­λέ­χη του κρα­τι­κού μη­χα­νι­σμού με διε­θνή γνώ­ση του ζη­τή­μα­τος, α­δρά­νη­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά με α­πο­τέ­λε­σμα την τρα­γι­κή κα­τά­στα­ση στα νη­σιά του Β. Αι­γαίου, και τώ­ρα έρ­χε­ται με τρο­πο­λο­γία της τε­λευ­ταίας στιγ­μής να στρα­τιω­τι­κο­ποιή­σει στο ό­νο­μα του προ­σφυ­γι­κού βα­σι­κούς το­μείς του κρά­τους. Αυ­τό κα­τα­δει­κνύει τό­σο την πλή­ρη α­πο­τυ­χία δια­χεί­ρι­σης του ζη­τή­μα­τος και την προ­γραμ­μα­τι­κή α­νε­πάρ­κεια της ΝΔ, ό­σο και την α­κρο­δε­ξιά α­ντί­λη­ψη που φαί­νε­ται να ε­πι­κρα­τεί στην κυ­βέρ­νη­ση για την α­ντι­με­τώ­πι­ση του προ­σφυ­γι­κού», ση­μειώ­νει στην «Επο­χή» ο Γιώρ­γος Ψυ­χο­γιός, βου­λευ­τής Κο­ρίν­θου ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και α­να­πλη­ρω­τής το­μεάρ­χης Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής.




Σχέ­διο α­ντί­θε­το στους κα­νο­νι­σμούς
Η κυ­βέρ­νη­ση, α­κο­λου­θώ­ντας την ί­δια γραμ­μή α­πό την αρ­χή της θη­τείας της που θέ­λει να κα­τα­σκευά­σει το προ­σφυ­γι­κό σαν πρό­βλη­μα α­σφά­λειας, πα­ρα­πέ­μπο­ντάς το στο υπ. Προ­στα­σίας του Πο­λί­τη, προ­χώ­ρη­σε α­κό­μα έ­να βή­μα πα­ρα­πέ­ρα, κα­θι­στώ­ντας τον υ­φυ­πουρ­γό Άμυ­νας, Α. Στε­φα­νή, ως Εθνι­κό Συ­ντο­νι­στή για το Προ­σφυ­γι­κό και δη­μιουρ­γώ­ντας πα­ράλ­λη­λα Ενιαίο Φο­ρέα Επι­τή­ρη­σης Συ­νό­ρων, ό­που για πρώ­τη φο­ρά θα στε­λε­χώ­νε­ται α­πό πο­λι­τι­κό και έν­στο­λο προ­σω­πι­κό μα­ζί, και για την α­κρί­βεια, τό­σο α­πό α­στυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις, ό­σο και α­πό δυ­νά­μεις του στρα­τού και του λι­με­νι­κού.

«Πα­ρό­μοιος φο­ρέ­ας ε­πι­τή­ρη­σης συ­νό­ρων υ­πήρ­ξε και κα­τά το πα­ρελ­θόν, που δεν λει­τούρ­γη­σε ό­μως, και πο­τέ βέ­βαια δεν εί­χε αυ­τή τη μι­κτή δο­μή. Ο στρα­τός ό­ταν χρη­σι­μο­ποιή­θη­κε το 2016 ή­ταν μό­νο για συν­δρο­μή των υ­πη­ρε­σιών των υ­πεύ­θυ­νων υ­πουρ­γείων, ό­που εί­χε α­να­λά­βει για πα­ρά­δειγ­μα τη σί­τι­ση, την α­να­καί­νι­ση των στρα­το­πέ­δων κτλ, και ό­χι σε μό­νι­μη βά­ση. Δη­μιουρ­γεί­ται με­γά­λο πρό­βλη­μα με την υ­πα­γω­γή στρα­τιω­τι­κού και α­στυ­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού στο νέο φο­ρέα, κα­θώς έ­χουν δια­φο­ρε­τι­κούς κα­νο­νι­σμούς προ­σω­πι­κού και εί­ναι α­ντί­θε­τοι α­πό τον κώ­δι­κα δη­μο­σίων υ­παλ­λή­λων. Δεν μπο­ρώ να φα­ντα­στώ πώς θα λει­τουρ­γή­σει ό­ντως αυ­τός ο φο­ρέ­ας», το­νί­ζει ο Βα­σί­λης Πα­πα­δό­που­λος, α­ντι­πρό­ε­δρος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λίου του Ελλη­νι­κό Συμ­βού­λιο για τους Πρό­σφυ­γες (Ε­ΣΠ).

Αντι­δρά­σεις α­πό το λι­με­νι­κό
Ταυ­τό­χρο­να, με την α­πό­σπα­ση τό­σο του έν­στο­λου, ό­σο και του πο­λι­τι­κού προ­σω­πι­κού, α­πό άλ­λες υ­πη­ρε­σίες, θα δη­μιουρ­γη­θούν ση­μα­ντι­κά κε­νά, δη­μιουρ­γώ­ντας προ­βλή­μα­τα λει­τουρ­γίας των σω­μά­των, σύμ­φω­να με τον Νε­κτά­ριο Σα­ντο­ρι­νιό, βου­λευ­τή Δω­δε­κα­νή­σων ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και το­μεάρ­χη Ναυ­τι­λίας: «Συ­γκε­κρι­μέ­να, σε ό,τι α­φο­ρά στο λι­με­νι­κό σώ­μα, αυ­τή η α­πό­φα­ση μάς προ­βλη­μα­τί­ζει ι­διαί­τε­ρα. Αφε­νός, για­τί η κα­τεύ­θυν­ση που φαί­νε­ται να δί­νε­ται, εί­ναι αυ­τή των ε­πα­να­προω­θή­σεων και α­πω­θή­σεων σκα­φών, που εί­ναι πα­ρά­νο­μες και θυ­μό­μα­στε α­πό το πα­ρελ­θόν τα σο­βα­ρά δυ­στυ­χή­μα­τα που προ­κα­λούν. Αφε­τέ­ρου, για­τί με αυ­τό το μέ­τρο, τα μέ­σα και τα πλη­ρώ­μα­τα του λι­με­νι­κού θα εί­ναι στη διά­θε­ση του ε­θνι­κού συ­ντο­νι­στή και ό­χι στη διά­θε­ση της ιε­ραρ­χίας του σώ­μα­τος, και ά­ρα θα υ­πάρ­χει ση­μα­ντι­κό πρό­βλη­μα στην υ­λο­ποίη­ση των υ­πό­λοι­πων δρά­σεών του, ό­πως στον έ­λεγ­χο της α­λιείας, της λα­θραίας με­τα­κί­νη­σης προϊό­ντων, αλ­λά και στην προ­στα­σία της ζωής στη θά­λασ­σα σε πε­ρί­πτω­ση α­τυ­χή­μα­τος σκά­φους».






Τα κω­λύ­μα­τα που δη­μιουρ­γού­νται α­πό το νέο φο­ρέα στο λι­με­νι­κό σώ­μα το­νί­στη­καν και α­πό α­να­κοί­νω­ση της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ενώ­σεων Προ­σω­πι­κού Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος, ση­μειώ­νο­ντας με­τα­ξύ άλ­λων πως «πά­για και α­δια­πραγ­μά­τευ­τη θέ­ση μας εί­ναι η δια­τή­ρη­ση ε­νός ε­νιαίου και α­διαί­ρε­του ΛΣ-Ε­ΛΑ­ΚΤ, προ­κει­μέ­νου να μην κλο­νι­στεί η δο­μή και λει­τουρ­γία του Σώ­μα­τος, να α­πο­φευχ­θεί η έ­ντα­ξη ερ­γα­ζό­με­νων ε­νός και του αυ­τού ορ­γα­νι­σμού σε δυο δια­φο­ρε­τι­κούς φο­ρείς της Δη­μό­σιας Διοί­κη­σης και η α­πο­φυ­γή αλ­λη­λο­ε­πι­κά­λυ­ψης αρ­μο­διο­τή­των και δυ­σκο­λίας ορ­θο­λο­γι­κής α­ξιο­ποίη­σης των στε­λε­χών του».

Συ­γκε­ντρω­τι­σμός
Πα­ράλ­λη­λα, με τη θέ­σπι­ση του Εθνι­κού Συ­ντο­νι­στή διοι­κη­τι­κά προ­βλή­μα­τα δη­μιουρ­γού­νται και στο ε­πί­πε­δο των υ­πουρ­γείων, κα­θώς λαμ­βά­νει διευ­ρυ­μέ­νες αρ­μο­διό­τη­τες για τον «προ­γραμ­μα­τι­σμό και υ­λο­ποίη­ση των κυ­βερ­νη­τι­κών δρά­σεων της με­τα­να­στευ­τι­κής πο­λι­τι­κής».

«Στην τρο­πο­λο­γία εί­ναι α­πο­λύ­τως α­σα­φής η ιε­ραρ­χία που θα ε­πι­κρα­τή­σει. Ο συ­ντο­νι­στής φαί­νε­ται να λαμ­βά­νει ό­λες τις σχε­τι­κές αρ­μο­διό­τη­τες για το θέ­μα, που μέ­χρι τώ­ρα α­νή­καν σε άλ­λα υ­πουρ­γεία. Αυ­τό εί­ναι προ­βλη­μα­τι­κό και πρα­κτι­κά, αλ­λά και νο­μι­κά, κα­θώς χρειά­ζε­ται νο­μο­θε­τι­κή αλ­λα­γή των ε­κά­στο­τε νό­μων που προ­βλέ­πουν συ­γκε­κρι­μέ­να άλ­λες υ­πη­ρε­σίες για την κά­θε δρά­ση», πε­ρι­γρά­φει ο Βα­σί­λης Πα­πα­δό­που­λος, κρί­νο­ντας πως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα «μια α­κό­μα υ­πη­ρε­σια­κή δο­μή-άν­θρω­πος πε­ρι­πλέ­κει τα πράγ­μα­τα, δεν τα α­πλο­ποιεί» και συ­μπλη­ρώ­νο­ντας πως «η ΝΔ προ­σπα­θεί να βρει συ­γκε­κρι­μέ­να πρό­σω­πα που να εμ­φα­νι­στούν σαν σω­τή­ρες. Το προ­σφυ­γι­κό, βέ­βαια, δεν βρί­σκε­ται σε αυ­τή την κα­τά­στα­ση. Υπάρ­χει ό­ντως ση­μα­ντι­κό πρό­βλη­μα στα νη­σιά, αλ­λά δεν εί­μα­στε σε κα­τά­στα­ση έ­κτα­κτης α­νά­γκης και κρί­σεως, για να μπο­ρεί να δι­καιο­λο­γη­θεί αυ­τός ο συ­γκε­ντρω­τι­σμός. Αυ­τό που χρειά­ζε­ται εί­ναι μια πο­λι­τι­κή μα­κρο­πρό­θε­σμης και μα­κρό­πνο­ης δια­χεί­ρι­σης του ζη­τή­μα­τος».

Προ­βλή­μα­τα χρη­μα­το­δό­τη­σης
Ο βου­λευ­τής Γιώρ­γος Ψυ­χο­γιός κα­τά τη συ­ζή­τη­ση στη Βου­λή έ­θε­σε το ε­ρώ­τη­μα για το ποιος θα εί­ναι συ­γκε­κρι­μέ­να ο ρό­λος του συ­ντο­νι­στή, σε πε­ρί­πτω­ση υ­περ­κά­λυ­ψης των α­πο­φά­σεών του με αυ­τές των υ­πουρ­γείων τι θα γί­νε­ται κο­κ, χω­ρίς ό­μως να λά­βει ξε­κά­θα­ρη α­πά­ντη­ση. Ο στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης άλ­λω­στε, σύμ­φω­να με τον ί­διο, με τη θε­σμο­θέ­τη­ση ε­νός συ­ντο­νι­στή, που δεν φαί­νε­ται να έ­χει α­πλώς συ­ντο­νι­στι­κό ρό­λο, εί­ναι να κα­τα­φέ­ρει με κά­θε τρό­πο να υ­λο­ποιή­σει το σχέ­διο των κλει­στών κέ­ντρων, που α­πορ­ρί­φθη­κε α­πό την ΕΕ ό­σο α­φο­ρά στη χρη­μα­το­δό­τη­σή του.

«Το σχέ­διο της ΝΔ για τα κλει­στά κέ­ντρα προ­κά­λε­σε τον ε­ξευ­τε­λι­σμό και την α­πο­μό­νω­ση της χώ­ρας στην ΕΕ και γι’ αυ­τό δεν έ­λα­βε έ­γκρι­ση και ά­ρα την α­παι­τού­με­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση. Η ΝΔ, λοι­πόν, ε­πι­λέ­γει τη θε­σμο­θέ­τη­ση ε­νός ε­θνι­κού συ­ντο­νι­στή, που δεν έ­χει ού­τε υ­πουρ­γείο, ού­τε υ­πη­ρε­σίες, αλ­λά έ­χει διευ­ρυ­μέ­νες αρ­μο­διό­τη­τες και θα μπο­ρεί να κά­νει α­πευ­θείας συμ­βά­σεις για τη δη­μιουρ­γία αυ­τών των δο­μών ή άλ­λων έρ­γων, μέ­σα α­πό τον ε­θνι­κό προϋπο­λο­γι­σμό. Δεν δι­στά­ζουν να δώ­σουν τέ­τοια ε­λευ­θε­ρία σε έ­να μό­νο ά­το­μο, ό­ταν πριν α­πό λί­γο και­ρό κα­τη­γο­ρού­σαν για τη δή­θεν σπα­τά­λη­ση χρη­μά­των του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για το προ­σφυ­γι­κό», υ­πο­γραμ­μί­ζει ο βου­λευ­τής Κο­ρίν­θου.
Ση­μειώ­νει δε το προ­φα­νές πρό­βλη­μα που θα δη­μιουρ­γη­θεί με την ι­δε­ο­λη­πτι­κή ε­πι­μο­νή της ΝΔ στο σχέ­διο των κλει­στών κέ­ντρων και εν γέ­νει στον προϋπο­λο­γι­σμό της χώ­ρας, που για πρώ­τη φο­ρά θα πρέ­πει να κα­λύ­ψει ε­ξ’ ο­λο­κλή­ρου τη στέ­γα­ση –φυ­λά­κι­ση σε αυ­τή την πε­ρί­πτω­ση- των προ­σφύ­γω­ν: «πρό­κει­ται για έ­να πο­λύ δα­πα­νη­ρό σχε­δια­σμό, που, πέ­ραν α­πό το πο­λι­τι­κά προ­βλη­μα­τι­κό του σκέ­λος, προ­κει­μέ­νου να υ­λο­ποιη­θεί, θα ε­πι­φέ­ρει και πε­ρι­κο­πές σε άλ­λες κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές, τη στιγ­μή που η κοι­νω­νία της έ­χει τό­ση α­νά­γκη».

Απο­τρο­πή και ε­πα­να­προω­θή­σεις
Πα­ρά τις α­ντι­δρά­σεις της ΕΕ, των κομ­μά­των και των αρ­μό­διων φο­ρέων στο σχε­δια­σμό γε­νι­κά της κυ­βέρ­νη­σης για το προ­σφυ­γι­κό, η ί­δια ού­τε πτο­εί­ται, ού­τε καν α­πα­ντά σε αυ­τές.

«Η τε­λευ­ταία κί­νη­ση της κυ­βέρ­νη­σης, μάς προ­βλη­μα­τί­ζει ι­διαί­τε­ρα και πι­θα­νο­λο­γού­με την πρό­θε­σή της για α­πο­τρο­πή της ει­σό­δου προ­σφύ­γων στη χώ­ρα», το­νί­ζει ο Βα­σί­λης Πα­πα­δό­που­λος, και ό­ντως αυ­τή η πρό­θε­ση δη­λώ­νε­ται α­προ­κά­λυ­πτα και στην αι­τιο­λο­γι­κή έκ­θε­ση της τρο­πο­λο­γίας, α­φού θέ­τει τη φύ­λα­ξη των συ­νό­ρων «προς α­πο­τρο­πή και μείω­ση της πα­ρά­νο­μης με­τα­νά­στευ­σης».


Ταυ­τό­χρο­να, οι δη­λώ­σεις του Α. Στε­φα­νή κα­τά την ε­πί­σκε­ψή του στον Έβρο για σφρά­γι­ση των συ­νό­ρων, δεν α­φή­νουν πε­ρι­θώ­ρια πα­ρα­νό­η­σης, τη στιγ­μή μά­λι­στα που μία μέ­ρα πριν το Spiegel έ­δω­σε στη δη­μο­σιό­τη­τα βί­ντε­ο-ντο­κου­μέ­ντο πα­ρά­νο­μης ε­πα­να­προώ­θη­σης προ­σφύ­γων α­πό μα­σκο­φό­ρους στις 17 Σε­πτεμ­βρίου 2019 (ό­πως ε­ξη­γεί­ται στο ρε­πορ­τάζ του πε­ριο­δι­κού, σύμ­φω­να με τη Goldsmiths University’s Forensic Architecture, που έ­λεγ­ξε την αυ­θε­ντι­κό­τη­τα των 11 βί­ντεο, η χρο­νο­λο­γία που α­να­γρά­φε­ται στο βί­ντεο εί­ναι α­πό λά­θος του κι­νη­τού και α­φο­ρά το 2019, ό­χι το 2018).
Ο ί­διος δεν σχο­λία­σε τί­πο­τα σχε­τι­κά, ε­νώ ση­μειώ­νε­ται ό­τι για το πε­ρι­στα­τι­κό έ­χει ξε­κι­νή­σει ποι­νι­κή διε­ρεύ­νη­ση, πα­ρό­τι κι­νεί­ται με αρ­γούς ρυθ­μούς.
«Οι δη­λώ­σεις του κ. Στε­φα­νή πε­ρί σφρά­γι­σης των συ­νό­ρων, α­πο­τρο­πής στη θά­λασ­σα και κλει­στών δο­μών, εί­ναι ε­ξαι­ρε­τι­κά ε­πί­φο­βες για την κα­τεύ­θυν­ση που παίρ­νει η δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού. Αυ­τό εί­ναι και το ου­σια­στι­κό πο­λι­τι­κό πρό­βλη­μα, πέ­ρα α­πό τα πολ­λά διοι­κη­τι­κά προ­βλή­μα­τα που δη­μιουρ­γεί η κυ­βέρ­νη­ση. Η ΝΔ θα πρέ­πει να κα­τα­λά­βει ό­τι οι α­πο­τρο­πές και ε­πα­να­προω­θή­σεις εί­ναι πα­ρά­νο­μες και ό­σο και να δεί­χνει τα δό­ντια της, θέ­λο­ντας να κά­νει το βίο α­βίω­το στους πρό­σφυ­γες, οι ροές δεν πρό­κει­ται να μειω­θούν. Η αν­θρώ­πι­νη α­γω­νία για ε­πι­βίω­ση και ζωή δεν α­πο­τρέ­πε­ται α­πό φρά­χτες, η­λεκ­τρο­φό­ρα κα­λώ­δια και άλ­λες τέ­τοιες δρά­σεις», κα­τα­λή­γει ο Γιώρ­γος Ψυ­χο­γιός.

Τζέ­λα Αλι­πρά­ντη
ΠΗΓΗ: http://epohi.gr/
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του προσφυγικού
Προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του προσφυγικού
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuLlfKwQfiqe6chm0CIi58WUtbAUpUC-eZmlMECG4h0rp9Qh4O184DB9ErOg0C01ad5B7SQkmuNbbwOw9XYgLGo2NplkO8tgWb6SxaKBvkzdkRSVE9TxRRvrwq345r6cQikGPUeioVSv45/s640/tzela-2-768x337.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuLlfKwQfiqe6chm0CIi58WUtbAUpUC-eZmlMECG4h0rp9Qh4O184DB9ErOg0C01ad5B7SQkmuNbbwOw9XYgLGo2NplkO8tgWb6SxaKBvkzdkRSVE9TxRRvrwq345r6cQikGPUeioVSv45/s72-c/tzela-2-768x337.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2019/12/blog-post_706.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2019/12/blog-post_706.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy