Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος Η Άγκυρα κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη και πριν από λίγο ο Τούρκος ...
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η Άγκυρα κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη και πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah, δήλωσε πως «χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν θα περνάει κανείς απ' αυτό το κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου» δηλαδή μας «απαγορεύει» με θράσος να περνάμε και έξω από την Κρήτη!.
Μιλάει για την περιοχή που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες. Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, το μνημόνιο αυτό ξεκινά από την Αττάλεια και φθάνει έως την Τρίπολη.
«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο, και εναρμονίζεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Οπότε με την κατάθεση των συντεταγμένων από σήμερα η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα εάν ασκήσει την κυριαρχία της λίγο έξω από τις ακτές της Κρήτης.
Θυμίζουμε ότι κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.
Στο μεταξύ, χθες την παραλαβή της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ ο οποίος εκφράζοντας τον ΟΗΕ «άδειασε» εντελώς την ελληνική κυβέρνηση και μας είπε «να τα βρούμε μεταξύ μας» και γενικώς να μην τους πολυσκοτίζουμε!
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας:
«Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών. Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα».
ΠΗΓΗ: https://www.pronews.gr