Πρόταση Στ. Γκίκα από το Βήμα της Βουλής: Αύξηση του Προϋπολογισμού για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα των ΕΔ κατά 0,5% του ΑΕΠ για μία Πε...
Πρόταση Στ. Γκίκα από το Βήμα της Βουλής: Αύξηση του Προϋπολογισμού για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα των ΕΔ κατά 0,5% του ΑΕΠ για μία Πενταετία
Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μεταξύ άλλων προβλέπει την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και την εν συνεχεία υποστήριξη των ΜΙRAGE.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του με ένα γνωμικό του Θουκυδίδη, σύμφωνα με το οποίο «για να κρατηθεί ένα κράτος ελεύθερο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό ισχυρό με τα γειτονικά του κράτη.» Ο Βουλευτής τόνισε πως το συγκεκριμένο αξίωμα θα πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε Ελληνική Κυβέρνηση καθώς, «δεν είμαστε Βέλγιο, δεν έχουμε σύνορα με το Λουξεμβούργο, αλλά έχουμε ένα δύστροπο γείτονα.»
Ανέφερε, ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε δραματική αύξηση των προκλήσεων, τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2009 πραγματοποιήθηκαν 90 θαλάσσια συμβάντα – όπου τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα – το 2014 πραγματοποιήθηκαν 371 συμβάντα, ενώ το 11μηνο του 2019 έφτασαν τα 2032. Αντίστοιχα, στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, το 11μηνο του 2019 σημειώθηκαν πάνω από 4300 παραβιάσεις, ενώ οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Ελληνικά νησιά ξεπέρασαν τις 80, όταν όλο το 2014 ήταν 14.
Ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει εξελιχθεί πολλαπλώς. Ενώ έως πρότινος κάλυπτε μόλις το 20% των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα εκτιμάται πως καλύπτει το 65%, με ορίζοντα το 2030 να φτάσει το 85%. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Βουλευτή «η άποψη, η θέση και η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να αλλάξουν».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Στέφανος Γκίκας πρότεινε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα να αυξηθεί για την επόμενη πενταετία κατά 0,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 1 δις Ευρώ το χρόνο. «Με 5 δις, σε βάθος πενταετίας, μπορούν να καλυφθούν σημαντικές εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ της 13ης Οκτωβρίου 2014 που επικαιροποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2015.
«Αν δεν ισχυροποιηθούν περαιτέρω οι Ένοπλες Δυνάμεις αυξάνοντας την αποτρεπτική τους ικανότητα, είναι δεδομένο ότι η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας θα συνεχιστεί αμείωτη και η αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, το ίδιο.», κατέληξε.
Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, ο κ. Γκίκας επεσήμανε πως είναι θετικό και αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια. Υπογράμμισε ότι «διακαώς» αναμένεται το επόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο επίσης θα ενισχύει την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια όσων δρομολογήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γκίκας επεσήμανε πως προφανώς πρόκειται για συνέχεια κάποιων ενεργειών, ωστόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση επέδειξε σημαντικές καθυστερήσεις. Εξοπλιστικά προγράμματα που επικυρώθηκαν τον Μάρτιο του 2015 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ δεν προχώρησαν όπως έπρεπε ενώ «διοχετεύτηκαν κονδύλια αλλαχού».
Αναφερόμενος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ενίσχυσή της, πράγμα που τονίστηκε από τον αρμόδιο Υπουργό και κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Τόνισε ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και το ειδικό τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, όμως πολλοί εξ αυτών καταφεύγουν στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας. «Δίνεται στην Κυβέρνηση η δυνατότητα να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, να της δώσει πνοή και να φέρει προστιθέμενη αξία σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα», αναθέτοντας σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως θα συμβεί άλλωστε με την αναβάθμιση των F-16.