Παρέμβαση, ζητώντας και λαμβάνοντας τον λόγο από τους διοργανωτές, έκανε στην Ημερίδα της ΕΣΠΕΛ που έλαβε χώρα στην Λάρισα ο Ίλαρχος ...
Παρέμβαση, ζητώντας και λαμβάνοντας τον λόγο από τους διοργανωτές, έκανε στην Ημερίδα της ΕΣΠΕΛ που έλαβε χώρα στην Λάρισα ο Ίλαρχος Γιώργος Κυλινδρής, Πρώην Μέλος του ΔΣ της ΕΣΠΕΛ και εκλεγμένος Αντιπρόσωπος στην ΠΟΜΕΝΣ, θέτοντας προς διαβούλευση το θέμα της Υγειονομικής περίθαλψης των Στρατιωτικών, την Αποζημίωση της Νυχτερινής απασχόλησης καθώς και το πρόβλημα της στέγασης των στρατιωτικών μετά την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
Ειδικότερα ανέφερε ότι θεώρησε αυτονόητο να είναι παρόν στην Ημερίδα και να συνδράμει με τους προβληματισμούς του στην θεματολογία της εκδήλωσης.
Χαρακτηριστικά είπε ότι είναι ιδιαίτερα θλιμμένος το τελευταίο χρονικά διάστημα.
Ο σημαντικότερος λόγος είναι ο άνισος αγώνας που έδωσαν δεκάδες συνάδερφοι του το τελευταίο διάστημα με τον Θάνατο, ειδικά με τον ξαφνικό θάνατο, με αποτέλεσμα να μην τους έχουμε πλέον κοντά μας.
Εξέφρασε μάλιστα τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους των θανούντων και ζήτησε από τους παραβρισκόμενους να δώσουν όλοι μαζί έναν όρκο τιμής ότι θα παλέψουν για καλύτερες παροχές υγείας.
Πρότεινε μάλιστα στο τέλος της ημερίδας εάν συμφωνούν και οι οικοδεσπότες της Ημερίδας να κρατήσουν ένα λεπτό σιγή για όλους αυτούς που χάθηκαν ξαφνικά από παθολογικά αίτια τα οποία δεν μπόρεσε το σύστημα υγείας να διαγνώσει, κάτι το οποίο έγινε δεκτό και υλοποιήθηκε στο τέλος της ημερίδας.
Επανέλαβε ότι το «προ λαμβάνειν είναι σίγουρα καλύτερο από το θεραπεύειν».
Η μείωση του προσωπικού ταυτόχρονα με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο.
Η μείωση του προσωπικού και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας θα πρέπει να απασχολήσει έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Η μείωση έχει επιφέρει ένα εργασιακό άγχος, το ζούμε καθημερινά στις μονάδες
Είναι αναπόφευκτο να επέλθει εργασιακό άγχος διότι ο στρατιωτικός δεν έκανε ποτέ και δεν θα κάνει σκόντο στην δουλειά του ,στο καθήκον που του έχει ορίσει η πολιτεία για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των οικογενειών τους έχει ήδη τεθεί και εξεταστεί στο πλαίσιο διακλαδικής Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) υπό του ΓΕΕΘΑ/Β1, για την αναθεώρηση του ΠΔ 432/83.
Αναρωτήθηκε σε ποια φάση ακριβώς βρίσκεται η ομάδα εργασίας υπό το ΓΕΕΕΘΑ/Β1 και ποια τα αποτελέσματα αυτής;
Ταυτόχρονα έθεσε τα εξής ερωτήματα;
- Εάν θα δοθεί η δυνατότητα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς να επισκέπτονται συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς της ΠΦΥ αλλά και του δευτεροβάθμιου επιπέδου, όπως συνέβη με την ΚΥΑ Υ4α/οικ.18421/14 Φεβρουαρίου 2011 (ΦΕΚ Β΄257) με την οποία δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης στους υπόλοιπους πολίτες, δίχως αντιστρόφως ανάλογη πρόβλεψη.
- Γιατί τα στελέχη των Ε.Δ. είναι οι μοναδικοί Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ; Και ρώτησε σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία.
- Υπάρχει εφαρμογή στις ΕΔ της Φ. 80100/50885/3033 31 Δεκεμβρίου 2018 (ΦΕΚ Β 5987) όπου καθορίστηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του N.3863/2010, καταργούμενης κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης;
- Επίσης, γιατί τα προστατευόμενα μέλη των στελεχών των Ε.Δ. δεν δικαιούνται συνταγογράφησης οπτικών για τη διόρθωση της όρασης τους;
Για το θέμα της αποζημίωσης για την Νυχτερινή Απασχόληση εκτός των άλλων κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς ανέφερε ότι το κράτος έχει εξοικονομήσει περίπου 27.000.000 εκτ ευρώ από την κατάργηση του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων, έτσι όπως ορίζεται από παλαιότερες διατάξεις τόσο πρωτογενούς, όσο και δευτερογενούς νομοθεσίας και αναρωτήθηκε εάν αυτά τα χρήματα έχουν εγγραφεί σε κάποιον άλλο κωδικό.
Αυτά χρήματα σύμφωνα πάντα με όσα ορίζει ο νόμος είναι χρήματα των στελεχών και έθεσε το ερώτημα εάν θα επιστραφούν.
Ανέφερε ότι Παρακρατήθηκαν ενώ τα στελέχη έχουν αυξημένα έξοδα.
Αναρωτήθηκε τέλος πως θα μπορέσει ένας χαμηλόμισθος να ανταποκριθεί στις οικογενειακες του ανάγκες όταν πρέπει να διαθέσει το 1/3 του μισθού του για το ενοίκιο.