Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρενέβη κατά τη σημερινή συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλε...
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρενέβη κατά τη σημερινή συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσιάζοντας τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην ικανοποίηση τρεχόντων προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και σε μεταρρύθμιση αναφορικά με τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου.
Η ομιλία του κ. Υπουργού έχει ως ακολούθως:
«Ήρθα να υποστηρίξω μία τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που εισάγεται σε αυτό το νομοσχέδιο κι εκτιμώ ότι πρέπει να υπερψηφιστεί, η οποία μεταξύ άλλων είναι και φιλεργατική, μέσα στα άλλα θετικά στοιχεία της, διότι καλύπτει τη δαπάνη μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων στα δύο Ναυπηγεία της χώρας που εκτελούν προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, ακόμα και γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται στην εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος σε κάθε Ναυπηγείο.
Επομένως διασφαλίζει κάποιον εργασιακό βίο και στην ουσία δίνει μία πίστωση χρόνου στη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων, εν όσω παράλληλα εξελίσσεται και η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, που ευελπιστούμε ότι θα έρθει και θα διασφαλίσει πλέον στο απόλυτο τη συνέχιση λειτουργίας των δύο μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας.
Αυτή η τροπολογία περιλαμβάνει τρεις διατάξεις, οι οποίες θεωρώ ότι πρέπει να υπερψηφιστούν - και η τροπολογία εν συνόλω - για τρεις λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα, αφού στην ουσία διευθετεί μία κατάσταση η οποία πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, αφού τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού στα δύο Ναυπηγεία έληξαν στις 31 Σεπτεμβρίου. Είχαμε έρθει τότε σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, όμως η νομοθετική διαδικασία, όλες αυτές οι διαδικαστικές καθυστερήσεις, μάς έφεραν σήμερα εδώ, να δίνουμε επιτέλους το τέλος και στην αγωνία των εργαζομένων και στην αβεβαιότητα περί της παράτασης του προγράμματος.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει ένας αναπτυξιακός χαρακτήρας και στις τρεις επιμέρους διατάξεις κι επομένως υπάρχει μία σχετική συνάφεια με το παρόν νομοσχέδιο. Όσον αφορά στα δύο Ναυπηγεία, πρόκειται για παράταση προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, στο Σκαραμαγκά όσον αφορά στη συνέχιση εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο Πυραυλακάτων, τις υπ’ αριθμ. 6 και 7, Η πρώτη οσονούπω παραδίδεται - είναι στις τελικές δοκιμές - κι η δεύτερη θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2020.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι για τις δύο τουλάχιστον αυτές διατάξεις, αυτές που αφορούν στα προγράμματα στα Ναυπηγεία, υπάρχει άμεσος θετικός αντίκτυπος στις Ένοπλες Δυνάμεις κι ειδικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό. Αυξάνεται άμεσα η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων.
Αυτό συνεπάγεται και διάθεση πιστώσεων γι’ αυτή την παράταση, πραγματοποίηση εργασιών σε όλα αυτά τα σκάφη, κυρίως σε κινητήρες, οπλικά, περισκόπια, κεραίες και ηλεκτρονικά. Είναι απαραίτητες εργασίες για την ολοκλήρωση αυτών των σκαφών και την παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό, που είναι και το τελευταίο στάδιο.
Επιπλέον δίδεται πίστωση χρόνου, ώστε τα Ναυπηγεία να εξακολουθήσουν να δουλεύουν, οι εργαζόμενοι να απασχολούνται και στο ενδιάμεσο να διερευνηθούν οι δυνατότητες εξεύρεσης επενδυτών στα Ναυπηγεία.
Για την τρίτη διάταξη, πολύ σύντομα, αυτή αφορά στην αλλαγή της σύνθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφειά του κι επομένως η δυνατότητα να είναι πιο επισκέψιμο και πιο ελκυστικό στους επισκέπτες. Να αυξηθεί η κίνηση στο Πολεμικό Μουσείο που είναι ο βασικός εκφραστής ανάδειξης της Στρατιωτικής Ιστορίας της χώρας μας. Πρέπει να γίνει και πιο επισκέψιμο για το ευρύ κοινό. Η τριετής θητεία παραμένει. Ο Πρόεδρος, οι δύο Αντιπρόεδροι και οι τέσσερις Σύμβουλοι παραμένουν, παρέχεται όμως η δυνατότητα, με αυτή την τροπολογία, να επιλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, όχι μόνο στρατιωτικοί εν ενεργεία ή εν αποστρατεία (όπως ίσχυε μέχρι πρότινος) , αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες.
Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει η Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου και Ειδικούς Επιστήμονες, που μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του και τη δραστηριότητά του, καθιστώντας το έναν πόλο έλξης- επισκεψιμότητας, για όσους - και είναι πολλοί αυτοί -θέλουν να γνωρίσουν τη γεμάτη και ασφαλώς ένδοξη Στρατιωτική Ιστορία της χώρας μας. Αυτές είναι οι τρεις επιμέρους διατάξεις. Έρχονται σε μία τροπολογία και για λόγους οικονομίας και θεωρώ ότι πρέπει να υπερψηφιστούν από την Ολομέλεια.
Σας ευχαριστώ».