Χαμόγελα από τον διευθυντή Δελή Αμέτ Αχμέτ και την υποδιευθύντρια Ελένη Καζάκου, που είδαν τον στρατό να ανταποκρίνεται στο αίτημά το...
Χαμόγελα από τον διευθυντή Δελή Αμέτ Αχμέτ και την υποδιευθύντρια Ελένη Καζάκου, που είδαν τον στρατό να ανταποκρίνεται στο αίτημά τους
Διονύσης Βοργιάς
Αγνώριστο έγινε το 4ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Ηφαίστου. Ο στρατός συντήρησε εκ βάθρων το σχολείο, το οποίο απλώνεται σε αρκετές αίθουσες και η φθορά του χρόνου ήταν εμφανής στα κτίρια, εντός κι εκτός, όπως και στον αύλειο χώρο. Ο «Χ» βρέθηκε στο σχολείο, εκεί όπου μας υποδέχθηκαν ο διευθυντής Δελή Αμέτ Αχμέτ και η υποδιευθύντρια Ελένη Καζάκου, που ευθύς εξαρχής υπερτόνισαν το «ευχαριστώ» τους προς τον Ελληνικό Στρατό, καθώς ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους. Το αίτημα έγινε αρμοδίως στο Δ’ Σώμα Στρατού και κατόπιν έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μέχρι το σήμερα.
Εκ βάθρων συντήρηση
«Έγινε κάτι καλό πρωτίστως για το σχολείο, γιατί θέλαμε να είναι ένα κόσμημα για τον οικισμό, γι’ αυτό ευχαριστούμε πάρα πολύ τους ανθρώπους του στρατού που έκαναν εξαιρετική δουλειά μέσα στο καλοκαίρι, ξεκινώντας από τον Αύγουστο», είναι τα λόγια της κας Καζάκου στον «Χ», η οποία ανάδειξε πως το σχολείο ανακαινίστηκε «ριζικά», δηλαδή σε όλες τις αίθουσές του, γραφεία, τάξεις, διαδρόμους, τουαλέτες. Ειδικά αναφορικά με τις τουαλέτες, έγινε πολύ καλή μόνωση, κι έτσι αντιμετωπίστηκε ένα διαχρονικό πρόβλημα στο σχολείο. «Είχαμε ενημερώσει εδώ και χρόνια τον Δήμο και μας έλεγε ότι ‘θα το κάνουμε’. Ο Δήμος μάς συνδράμει σε πολλά πράγματα, ίσως όμως επειδή είναι πολλά τα σχολεία, να μην μπορεί στον βαθμό που θέλουμε», σχολιάζει εν προκειμένω η υποδιευθύντρια. Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε ήταν αυτό που είχε εντοπιστεί στην συμβολή των δύο κεντρικών κτιρίων, όπου – ελλείψει κατάλληλης μόνωσης – έπεφταν νερά στον πίνακα της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Εσωτερικός κι εξωτερικός χώρος βάφτηκαν και εξωραϊστήκαν, δημιουργώντας την σημερινή εικόνα, που θα αντικρίσουν μαθητές και γονείς με το πρώτο κουδούνι αυτής της σχολικής χρονιάς. Το ζήτημα που απομένει, αλλά είναι διαχρονικό στο σχολείο, είναι αυτό της θέρμανσης. Καθόσον το σχολείο έχει πολλές ξεχωριστές αίθουσες, όπως και προκάτ κτίσματα, έχει σημαντική απώλεια θέρμανσης. Έτσι, τα έξοδα θέρμανσης είναι υψηλά, γι’ αυτό κατά το παρελθόν έχουν γίνει και δωρεές προς αυτή την κατεύθυνση (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ΔΕΣΜΟΣ, κλπ).
«Σχολείο κοιτίδα πολιτισμού»
Σε μία γενικότερη αποστροφή της η υποδιευθύντρια λέει στον «Χ»: «Το σχολείο στον οικισμό είναι κοιτίδα πολιτισμού, όχι μάθηση ως μάθηση, αλλά ως παιδεία». Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει σήμερα, βρίσκει το σχολείο με 127 εγγεγραμμένα παιδιά και την διεύθυνση του σχολείου να μην έχει άγχος για το κτιριακό, μετά την ανακαίνιση – συντήρηση. Άξιο αναφοράς, εδώ, είναι κι ότι τα τελευταία χρόνια, χάρη στην συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου, με την πρωτοβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης Ροδόπης και την εισαγγελία Πρωτοδικών (σ.σ. και ανηλίκων) Ροδόπης, οι δείκτες σχολικές διαρροής έχουν μειωθεί.
Επεμβάσεις σε τέσσερα σχολεία από τον στρατό
Σχετικά με τις επεμβάσεις του στρατού ενημερώνει τον «Χ» αρμοδίως ο Ταγματάρχης Δημήτριος Παπαδόπουλος διοικητής του 21 Λόχου Μηχανικού. Οι εργασίες έλαβαν χώρα από το προσωπικό της Διμοιρίας Κατασκευών. Έγιναν εργασίες συντήρησης και άλλες επεμβάσεις εντός κι εκτός των κτιρίων, κι όλες οι απαραίτητες βαφές. Το περασμένο διάστημα ο στρατός έβαψε εσωτερικά το μειονοτικό σχολείο Οργάνης. Επίσης, στο μειονοτικό σχολείο Δειλινών κατασκεύασε ένα ξύλινο κιόσκι για τα παιδιά κι ένα στέγαστρο στην είσοδο του σχολείου. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε χωματουργικές εργασίες στον αύλειο χώρο του μειονοτικού σχολείου Ασωμάτων. Το επόμενο διάστημα θα λάβουν χώρα εργασίες αποκατάστασης κεραμοσκεπής εκκλησίας στους Ασκητές. Η κεραμοσκεπή καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.
ΠΗΓΗ: https://www.xronos.gr