Μάνος Χαραλαμπάκης Στην αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, με σειρά αλλαγών, προχωράει το υπουργείο Αμυνας με στόχο να γίνει σύγχρονη και περ...
Μάνος Χαραλαμπάκης
Στην αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, με σειρά αλλαγών, προχωράει το υπουργείο Αμυνας με στόχο να γίνει σύγχρονη και περισσότερο μάχιμη και συνακόλουθα να ενισχυθεί η συμβολή της στην άμυνα της χώρας. Οι παρεμβάσεις μάλιστα θα προωθηθούν άμεσα, αφού κάθε αποτρεπτικό εργαλείο για τις Ενοπλες Δυνάμεις θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται και παγιώνεται.
Ανάμεσα στις αλλαγές είναι η θέσπιση κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση, η εξέταση για τη δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής και των γυναικών, η συγκρότηση μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη στο τομέα της κυβερνοάμυνας και σε αντικείμενα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η εκπαίδευση και σε ημέρες εκτός της Κυριακής.
Εθνοφυλακή υπάρχει και σήμερα και αριθμός πολιτών συμμετέχει εθελοντικά σε ασκήσεις και βολές. Πεποίθηση όμως του υπουργείου Αμυνας είναι πως η συγκεκριμένη οργανική Ενοπλη Δύναμη του Στρατού Ξηράς μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική. Ολο το σχέδιο αλλαγών που έχει μελετήσει και επεξεργαστεί ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής – ο οποίος και γνωρίζει τις ανάγκες της Εθνοφυλακής από πρώτο χέρι, αφού μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν αρχηγός ΓΕΣ – θα περιλαμβάνεται σε έναν νέο σύγχρονο νόμο «περί Εθνοφυλακής».
Επιδίωξη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνοφυλακή να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να λύνει χρόνιες αγκυλώσεις, οι οποίες στο παρελθόν φρέναραν την αναβάθμισή της. Η εμπλοκή των Ταγμάτων Εθνοφυλακής σε αποστολές άμυνας κατά την υλοποίηση των σχεδίων αποτροπής του «Πενταγώνου» καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θεσμού της Εθνοφυλακής. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο θεωρεί την Εθνοφυλακή εθνική ανάγκη. «Μας προσφέρει δυνάμεις εκεί όπου δεν έχουμε τη δυνατότητα», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Το σχέδιο αλλαγών έχει ήδη υποβληθεί στα Επιτελεία και των τριών Οπλων ούτως ώστε να καθοριστεί ποιες από τις αλλαγές μπορούν να «τρέξουν» άμεσα και ποιες σε δεύτερο χρόνο. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι παρεµβάσεις
- Θεσπίζονται κίνητρα για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση. Στόχος είναι το έτος 2023 η συμμετοχή να ανέλθει στο 100%. Το 2018 το ποσοστό συμμετοχής των εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση ήταν στο 35% ενώ το 2019 υπήρξε μείωση στη συμμετοχή.
- Αναβαθμίζεται και καθορίζεται νέα πολιτική εκπαίδευση των εθνοφυλάκων, η οποία θα εδράζεται στην αποστολή της μονάδας όπου υπάγονται και θα μπορεί να πραγματοποιείται και ημέρες εκτός Κυριακής. Σημειώνεται ότι σήμερα οι εκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις των εθνοφυλάκων γίνονται μόνο Κυριακές.
- Θα αυξηθεί το ποσοστό στελέχωσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ), ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του νομού Εβρου, εξετάζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και των γυναικών, αφού όμως ληφθούν υπόψη θέματα θεσμικά, νομικά και εκπαίδευσης. Ελάχιστος αριθμός γυναικών συμμετέχει σήμερα άτυπα και εθελοντικά σε εκπαιδεύσεις της Εθνοφυλακής, μολονότι υπάρχει ενδιαφέρον από το γυναικείο φύλο. «ΤΑ ΝΕΑ» άλλωστε έχουν παρουσιάσει τη δράση μίας Ικαριώτισσας, της Δέσποινας Κουτσουναμέντου, που έστω και ατύπως συμμετέχει συστηματικά στις ασκήσεις και τις εκπαιδεύσεις του ΤΕΘ Αγίου Κηρύκου.
- Δημιουργούνται μονάδες Εθνοφυλακής στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη στους τομείς της κυβερνοάμυνας – Νοσηλευτικής / Ιατρικής και σε τεχνικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Πρόκειται για αλλαγές που στοχεύουν στη γενικότερη προσφορά της Εθνοφυλακής και των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία. - Θα εξεταστεί η δημιουργία νέου κλάδου στο ΓΕΕΘΑ και σ’αυτόν θα υπάγονται, αν τελικώς υλοποιηθεί, οι Διευθύνσεις Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών.
- Ενισχύονται οι εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις των εθνοφυλάκων στο πλαίσιο πρωτοβουλίας «Ειδικής Συνεργασίας Σύσφιξης Σχέσεων» τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι για όλες τις προβλεπόμενες αλλαγές θα εκπονηθεί στρατιωτικός κανονισμός που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας της Εθνοφυλακής.
Τι ισχύει σήμερα
H Eθνοφυλακή αποτελεί οργανωμένη στρατιωτική δύναμη και απαντάται ως θεσμός και σε άλλες χώρες ως Εθνοφρουρά. Στη Ελλάδα εμφανίζεται από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης οργανώσεως του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων ασφαλείας που παρουσιάζονταν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ουσιαστικά οι εθνοφύλακες είναι πολίτες που καλούνται να συνδράμουν στην άμυνα της χώρας με τη στελέχωση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Εκπαιδεύονται χωριστά από τις μονάδες του Στρατού Ξηράς, όμως συχνά συμμετέχουν από κοινού με τις κανονικές μονάδες σε διακλαδικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως ο «Παρμενίων».
Προσπάθειες για την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στρατιωτικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλη μερίδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβλεπε με καλό μάτι μία ενδεχόμενη αναβάθμιση της Εθνοφυλακής θεωρώντας ότι έτσι στρατιωτικοποιείται η κοινωνία. Τροχοπέδη δε είχαν αποτελέσει και περιστατικά υπερβάλλοντος ζήλου εθνοφυλάκων και κακής συμπεριφοράς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται όμως ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για μία νέα Εθνοφυλακή.
ΠΗΓΗ: