Μέχρι τον 14ο αιώνα η βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου υπήρξε ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο, με ιδιαίτερη επιρροή στις θεολογι...
Μέχρι τον 14ο αιώνα η βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου υπήρξε ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο, με ιδιαίτερη επιρροή στις θεολογικές ζυμώσεις της έριδος περί του ησυχασμού. Και εντός των τειχών του Κάστρου και εκτός αυτού, στις υπώρειες της Ροδόπης, ήκμασε ο ορθόδοξος μοναχισμός, τα απομεινάρια του οποίου μαρτυρούν μέχρι σήμερα τη συμβολή του στην ιστορική διαδρομή της περιοχής.
Μετά από αιώνες σιωπής, το εσπέρας της 25ης Ιουλίου ε.ε., καθιερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, στις παρυφές του Διδυμοτείχου, η σύγχρονη Μονή της Αγίας Παρασκευής, στην οποία εγκαταβιοί ο Επίσκοπος μαζί με 11μελή ανδρώα μοναστική αδελφότητα, οι ιερομόναχοι της οποίας διακονούν παράλληλα και σε ενορίες της πόλεως και της υπαίθρου.
Προ του Πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης, τελέσθηκε ο αγιασμός επί τη καθιερώσει της Ιεράς Μονής και ανεγνώσθη η προς τούτο η ειδική ευχή της Εκκλησίας.
Μετά την ευλογία των άρτων, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πολυπληθείς προσκυνητές τόνισε την ωφέλεια η οποία θα προκύψει από την λειτουργία της Μονής ως πνευματικού δρυμώνος, όπου ο πιστός λαός θα βρίσκει παρηγοριά και ελπίδα, όπου θα ανανεώνεται το πνευματικό οξυγόνο της τοπικής Εκκλησίας, όπου θα αναπαύονται οι ψυχές των ταλαιπωρημένων χριστιανών μας από τις ποικίλες δοκιμασίες της παρούσης ζωής.
Παράλληλα σημείωσε ότι η Μονή Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον ποταμό Έβρο, λειτουργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, στα σύνορα Ανατολής και Δύσης, με πολλαπλά μηνύματα στήριξης του φρονήματος του πιστού λαού αφ’ ενός και αναχαίτισης της προκλητικότητος των αλλοπίστων αφ’ ετέρου.
Την τελετή καθιερώσεως της Ιεράς Μονής και τον Πανηγυρικό Εσπερινό παρακολούθησαν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο Υποδιοικητής της Μεραρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Διβάρης, ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος προσκυνητών.
Το πρωί της επομένης ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στην επίσης πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσης, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα παρά την Αδριανούπολη. Με την ευκαιρία συνεχάρη τον δραστήριο Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίο Αστεριάδη, ο οποίος, Χάριτι Θεού, ανέδειξε τα τελευταία χρόνια την Μονή σε πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδος. Προσκυνητές στο Μοναστήρι προσήλθαν ο Διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γρηγόριος Μπουτλιάκης, ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Χρήστος Ορμανλίδης και πλήθος πιστών.