Διπλό “πολεμικό μέτωπο” καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα σε Αιγαίο και Κύπρο. Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει πολύ ψηλά το ...
Διπλό “πολεμικό μέτωπο” καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα σε Αιγαίο και Κύπρο. Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει πολύ ψηλά το θερμόμετρο της έντασης από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο και ακόμη και οι πλέον ψύχραιμοι,πολιτικοί,διπλωμάτες και στρατιωτικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν “σιωπηλά” αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητάς τους. Πρόκειται για μια “επιφυλακή διαρκείας” .
Χωρίς ανακοινώσεις ,χωρίς δηλώσεις και τυμπανοκρουσίες, αφού η Αθήνα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης ,οι ελληνικές ΕΔ έχουν προχωρήσει στην λήψη όλων εκείνων των μέτρων που εξασφαλίζουν την άμεση αντίδραση τους σε οτιδήποτε “ξαφνικό” προκύψει. Οι χρόνοι ετοιμότητας πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών έχουν μειωθεί σημαντικά και σ΄ ότι αφορά τα αεροσκάφη μπορούμε να μιλήσουμε για απογειώσεις “μέσα σε λίγα λεπτά”. Στον Στόλο επικρατεί η ίδια “πολεμική ατμόσφαιρα” καθώς από αύριο οι Τούρκοι ξεκινούν τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση Ντενίζ Γκορντού. Δεν θα ΄ναι ιδιαίτερα “ήσυχοι” λένε οι πληροφορίες. Δεν είναι έτσι κι αλλιώς. Συνηθίζουμε να παρακολουθούμε την τουρκική παραβατικότητα στον ουρανό του Αιγαίου και μας διαφεύγει τι γίνεται στη θάλασσα, όπου οι προκλήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία. Το 2018 καταγράφηκαν 1.479 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από πλοία του τουρκικού στόλου! Το 2019,μόνο τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 111 παραβιάσεις. Το ΓΕΕΘΑ δεν έχει κοινοποιήσει τα στατιστικά για Φεβρουάριο,Μάρτιο και Απρίλιο κι αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο.
Στον εναέριο χώρο γίνεται “το έλα να δεις”! Όταν μήνα Μάϊο ο αριθμός των εμπλοκών ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών έχει ξεπεράσει ήδη τις 128 που είχαμε όλο το 2018, γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για “πόλεμο” ο οποίος ευτυχώς ακόμη δεν έχει απώλειες. Η ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν δεν κρύβεται, αφού ο αερομαχίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά άγριες.
Αυτό είναι το ένα μέτωπο που η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει. Το δεύτερο είναι αυτό στην Κύπρο, όπου το γεωτρύπανο ΠΟΡΘΗΤΗΣ, το ερευνητικό Barbaros και τα συνοδευτικά τους σκάφη, εξακολουθούν να κάνουν επίδειξη ισχύος και σημαίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην περιοχή πέριξ της Κύπρου δεν υπάρχει προς το παρόν αξιοσημείωτη τουρκική ναυτική παρουσία σ΄ ότι έχει να κάνει με πολεμικά πλοία. Υπάρχουν αρκετά που βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, πολύ κοντά στην επίμαχη περιοχή, αλλά η Τουρκία έχει επιλέξει σκόπιμα να μην “φορτώσει” την περιοχή με μονάδες του ναυτικού της. Γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την παρουσία όχι μόνο του ελληνικού ΠΝ, αλλά και δυνάμεων άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Κάτι που συνέβη πριν από μερικούς μήνες με τις “βόλτες” του Barbaros.
Τι ανησυχεί την Αθήνα
Αυτό που πραγματικά ανησυχεί την Αθήνα και έχει προκαλέσει σχεδόν τη βεβαιότητα σε πολλύς ότι “δεν θα αποφύγουμε το επεισόδιο” είναι ότι η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να παίξει όλη την “παρτίδα” της συμμετοχής της στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου, σε “μια ζαριά”. Η Τουρκία είναι απομονωμένη και γνωρίζει ότι όσα γίνονται στην περιοχή χωρίς την παρουσία της είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν τετελεσμένα που δεν θα μπορέσει να αλλάξει. Ο τρόπος που έχει επιλέξει να αντιδράσει είναι να επιβάλλει την παρουσία της στην περιοχή προκαλώντας ταραχή που κανένας δεν επιθυμεί. Ελπίζει ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία ,η Ιταλία, η Βρετανία ακόμη και το Ισραήλ θα προτιμήσουν να βρουν μια “συμβιβαστική λύση” που θα την ικανοποιεί εν μέρει έστω, για να αποφύγουν την αναστάτωση που προκαλεί διαρκώς. Ο συμβιβασμός βεβαίως απαιτεί υποχωρήσεις από Ελλάδα και Κύπρο. Υποχωρήσεις που δεν μπορούν να γίνουν στη βάση όσων απαιτεί η Άγκυρα.
Επιβαρυντικός παράγοντας για τις εξελίξεις είναι τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν βρίσκεται για πρώτη φορά υπό σοβαρή αμφισβήτηση και πολλοί υποστηρίζουν ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί στην Κωνσταντινούπολη, στις επαναληπτικές εκλογές που ο ίδιος επέβαλε με πραξικοπηματικό τρόπο, στις 23 Ιουνίου. Σ΄ αυτό το πολιτικό κλίμα ο πειρασμός για την πρόκληση ενός “θερμού επεισοδίου” που θα του δώσει -όπως πιστεύει- “πόντους” είναι μεγάλος.
ΠΗΓΗ: https://www.militaire.gr