ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Δυο χρόνια στα κιβώτια περιμένουν οι εξομοιωτές για τα ελικόπτερα τύπου Chinook, στα Μέγαρα. Δυο χρόνια που ...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Δυο χρόνια στα κιβώτια περιμένουν οι εξομοιωτές για τα ελικόπτερα τύπου Chinook, στα Μέγαρα. Δυο χρόνια που οι ώρες πτήσεων γράφονται στον αέρα, το ίδιο και η συντήρησή τους από τη στιγμή που οι εξομοιωτές παραμένουν στα ερμητικά κλειστά κιβώτια που έχουν φτάσει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο χώρος επιλογής που θα τοποθετηθούν τα πολύτιμα simulator, μέχρι σήμερα ήταν ακατάλληλος κι έχριζε εκτεταμένης διαμόρφωσης για να καταστεί ασφαλής ώστε να υποδεχτεί τον συγκεκριμένο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Οι ίδιες πηγές λένε πως οι προσπάθειες που έγιναν, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς και πιθανότατα πριν το καλοκαίρι, η απαραίτητη διαμόρφωση να έχει ολοκληρωθεί.
Αυτό σημαίνει πως η εταιρία θα ξεκινήσει τη συναρμολόγηση των εξομοιωτών ώστε να αρχίσει δειλά δειλά η εκπαίδευση των ιπταμένων, με πρώτους τους αξιολογητές, εκείνους που θα είναι επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση των νέων πιλότων της Αεροπορίας Στρατού. Οι δυο εξομοιωτές, όπως έλεγε ο αρχικός σχεδιασμός, είχε προγραμματιστεί να στηθούν, ο ένας στα Μέγαρα που βρίσκεται η μεγαλύτερη δύναμη των μεταφορικών Chinook και ο δεύτερος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας που είναι η Σχολή της Αεροπορίας Στρατού.
Την ίδια στιγμή, οι ίδιες ανώτατες πηγές σημειώνουν ότι εδώ και καιρό έχει μείνει πίσω η εκπαίδευση σε simulator, εκτός των ιπταμένων των Chinook και εκείνων των πιλότων που πετούν τα αεροσκάφη C-12, όπως επίσης των ελικοπτέρων Apache A (AH-64A) και φυσικά των ΝΗ-90, τα οποία αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα που πολλές φορές μοιάζουν άλυτα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ένας εκ των πρώτων στόχων του νέου Αρχηγού του Στρατού Ξηράς, είναι ν’ απογειώσει το 2ο Τάγμα Αεροπορίας Στρατού που φιλοξενεί τα πολύπαθα ΝΗ-90. Γι’ αυτό το λόγο ήδη έχει ζητήσει να υλοποιηθούν, σε πρώτη φάση τα άκρως απαραίτητα- που δεν είναι και λίγα- ώστε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα.
Σε δεύτερη φάση, ο Στρατηγός Καμπάς έχει κληθεί να λύσει την εξίσωση από τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του ΓΕΣ εξοικονομώντας περίπου 50 εκ. ευρώ για την πλήρη υποστήριξη των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων που μέχρι σήμερα είναι το απαξιωμένο χρυσό της Αεροπορίας Στρατού.
Δυο μήνες πριν την έναρξη της αεροπυρόσβεσης και οι αριθμοί χτυπούν καμπανάκι
Πάντως η 1η Μαΐου, μακριά δεν είναι και ήδη τα «μπιλιετάκια» προς την ηγεσία των ΕΔ, πολιτική και φυσική, έχουν φτάσει με πρόταση που είναι μια και σαφέστατη ως μήνυμα.
«Οροφή στις ώρες πτήσης ώστε να μην υπονομεύεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα»
Τα Chinook σήκωσαν ένα δυσανάλογο βάρος τα καλοκαίρια του 2016 και 2017, ελέω των πολλών ελλείψεων των CL-215 & CL-415. Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι φορές που ρίχτηκαν πρώτα στη μάχη της από αέρος πυρόσβεσης και ως «αναγνωριστικά» εναέρια μέσα ακόμη και σε σημεία πετρώδη με ιδιαίτερα χαμηλή βλάστηση, όπως νησιά των Κυκλάδων.
Αποτέλεσμα είναι ακόμη και τα εννέα νεότερα Chinook να γράψουν χιλιάδες ώρες πτήσεων και όπως είναι λογικό θα πρέπει να περάσουν από τα κλιμάκια συντήρησης, άρα αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό των δυνατοτήτων από πλευράς της Αεροπορίας Στρατού διότι κανείς δεν παίζει με την ασφάλεια πτήσεων.
Μπορεί η έλευση του δέκατου Chinook το επόμενο διάστημα- που πρώτο έγραψε το Hellas Journal– να δώσει μια μικρή ανάσα, αλλά αυτά τα μεταφορικά ελικόπτερα έχουν σηκώσει τεράστιο όγκο δουλειάς.
Η ηγεσία του ΓΕΣ έχει ενημερωθεί για τα όσα έχουν καταγραφεί και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν φτάσει από την Αεροπορία Στρατού και προφανώς θέλει να κρατήσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το ελικόπτερο «για όλες τις δουλειές» με πρώτη απ’ όλες τις ετοιμότητες για τις οποίες είναι προορισμένα.