Δύο ραντεβού με ιδιαίτερη σημασία θα ΄χει αυτή την εβδομάδα ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης. Και τα δύο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συ...
Δύο ραντεβού με ιδιαίτερη σημασία θα ΄χει αυτή την εβδομάδα ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης. Και τα δύο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, θα είναι τα γεγονότα της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Το επιτελείο του ΥΕΘΑ ασχολείται εδώ και ημέρες με την προετοιμασία των συναντήσεων. Το ραντεβού με τον Ακάρ ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, Τσίπρας και Ερντογάν. Τη δεύτερη συνάντηση την έχει ζητήσει η υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
“Όσο πετάτε θα σας αναχαιτίζουμε”
Αποστολάκης και Ακάρ θα ΄χουν τη πρώτη τους κατ΄ ιδίαν συνάντηση φορώντας τα υπουργικά τους κοστούμια. Με τις στολές των Αρχηγών τα είχαν πει αρκετές φορές και ο ένας γνωρίζει τις απόψεις του άλλου. Όταν ήταν Αρχηγοί είχαν ως επιχείρημα το “πρέπει να μιλήσω με τη πολιτική ηγεσία” αν ήθελαν να αποφύγουν τη συζήτηση. Τώρα είναι οι ίδιοι πολιτική ηγεσία και στους μόνους που αναφέρονται είναι οι Τσίπρας και Ερντογάν.
Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα έχουν δημιουργήσει μάλλον υπέρμετρες προσδοκίες για τα αποτελέσματα που μπορεί να ΄χει η συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ. Ωστόσο από το ΥΠΕΘΑ κρατούν χαμηλούς τόνους και καλά κάνουν. Ο Αποστολάκης θα πάει στη συνάντηση με τον Ακάρ με τη διάθεση να συζητήσει ειλικρινά και να αναζητήσει τρόπους εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει έστω την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις. “Όσο πετάτε θα σας αναχαιτίζουμε” θα΄ναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα Αποστολάκη που σκοπό έχει να δώσει στον Ακάρ να καταλάβει ότι η όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα επισημάνει στον Ακάρ τα στατιστικά στοιχεία των τουρκικών προκλήσεων το 2018. 35% αύξηση των τουρκικών αεροσκαφών που μπήκαν στο Αιγαίο παράνομα, 11% αύξηση των παραβιάσεων και 20% αύξηση των υπερπτήσεων. Η σύγκρουση σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής με σκάφος του Λιμενικού, η πτήση τουρκικού F-16 πάνω από ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και μια σειρά άλλων γεγονότων που δεν έχουν γίνει γνωστά, θα αποτελέσουν επιχειρήματα του Αποστολάκη που ο Ακάρ δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει.
Στόχος είναι να καταλάβει ο Ακάρ ότι αν δεν “φρενάρει” η Τουρκία τις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μόνο προς το χειρότερο.
Το κακό με τον Ακάρ, όπως και μ΄ όλους τους υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας είναι ότι στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις είναι συνήθως πάντα συγκαταβατικοί και γεμάτοι …κατανόηση. Μόλις οι συναντήσεις ολοκληρωθούν, συνήθως όσα συζητήθηκαν στο τραπέζι ξεχνιούνται. Ο Αποστολάκης γνωρίζει καλά αυτή την τουρκική πρακτική αλλά θέλει να πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως να είναι λίγο διαφορετικά. Λίγο…
Σε γενικές γραμμές πηγές του ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι θα ΄ναι επιτυχία αν επιτευχθεί μια συμφωνία που θα “ανασταίνει” τα “ημιθανή” Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα οποία τα ΄χει εγκαταλείψει η Τουρκία.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Ακάρ θα εμφανιστεί πρόθυμος για συζήτηση και συνεννόηση, αλλά το καλάθι που κρατούν στο ΥΠΕΘΑ είναι εξαιρετικά μικρό. Μπορεί από την ημέρα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα να μην έχει γίνει ούτε μία παραβίαση στο Αιγαίο, ωστόσο κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση θα είναι μόνιμη. Μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες η Τουρκία ξεκινά τη μεγαλύτερη, (όπως λένε) διακλαδική άσκηση που έχει κάνει ποτέ. Μια άσκηση που θα εξελιχθεί από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το ραντεβού με την υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας έχει ζητήσει από τον ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη, συνάντηση στις Βρυξέλλες. Το αίτημα έχει τεθεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ναύαρχος. Η απάντηση ήταν άμεσα θετική και η εξήγηση δόθηκε από τον ίδιο τον Β.Αποστολάκη στην πρώτη του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής:
“…η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει από τη χώρα αυτή συστηματική προετοιμασία και καταβολή προσπαθειών μετασχηματισμού των Ένοπλων Δυνάμεων της, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση.
Ο μετασχηματισμός αυτός αφορά μεταξύ άλλων στην οργάνωση, στην ατομική και συλλογική εκπαίδευση, σε ασκήσεις και υλοποίηση των απαραίτητων προγραμμάτων.
Εδώ, έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε.
Και μπορούμε να το κάνουμε.
Και μπορούμε να το κάνουμε καλά και αποτελεσματικά καθώς έχουμε παράδοση, γνώσεις, εμπειρία και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό”.
Το απόσπασμα της ομιλίας του ΥΕΘΑ “αποκωδικοποιείται” ως εξής: η Ελλάδα πρέπει να ΄χει τον πρώτο λόγο στην εκπαίδευση του προσωπικού των ΕΔ της γειτονικής χώρας αλλά και στον εξοπλισμό της. Μπορεί να της εξασφαλίσει άνετα και τα δύο. Στο θέμα της εκπαίδευσης οι στρατιωτικές σχολές μπορούν να παρέχουν σε στελέχη των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας. Για τον εξοπλισμό υπάρχει άφθονο υλικό προς παραχώρηση και όπου είναι δυνατόν προς πώληση.
Για όσους σπεύσουν να παρατηρήσουν ότι η Τουρκία ήδη έχει διεισδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η διείσδυση είναι απολύτως αναστρέψιμη και επίσης να υπενθυμίσουμε ότι όπως πολλές φορές πει δημοσίως ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο δεσμό ή θετικά αισθήματα για την Τουρκία.
Όπως έχουμε ξαναγράψει δεν έχει κανένα αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να συζητάμε για τη συμφωνία των Πρεσπών την οποία η κυβέρνηση πέρασε και η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει και δεν θα την αμφισβητήσει. Το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευθούμε τη θέση μας, τη δύναμή μας και τις δυνατότητες μας για να κερδίσουμε εμείς απ΄ αυτή τη συμφωνία. Η ανάληψη του πρωταγωνιστικού ρόλου στην αναδιοργάνωση των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να το καταφέρουμε.
ΠΗΓΗ: https://www.militaire.gr