Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος, επιλέγω να έχω μια τακτική ...
Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος, επιλέγω να έχω μια τακτική επικοινωνία με τον ίδιο τον Ερντογάν και πιστεύω ότι η μόνη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας είναι σε ανώτερο επίπεδο. Δεν φοβάμαι κρίση στο Αιγαίο, αφού οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας,
Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για τα δίκαια της πατρίδας μας. Ο ρόλος που παίζει τώρα πια η χώρα στη διεθνή σκακιέρα, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλείται και κανένα δεν συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη"τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPENTV και στην Έλλη Στάη.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.
Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα.
Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. "Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος", σχολίασε.
Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαιας, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας, σημείωσε.
Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά, τόνισε.
Σε ότι έχει να κάνει με τον Πάνο Καμμένο, δήλωσε ότι δεν θέλει να αδικήσει τον υπουργό Άμυνας, εκθειάζοντας το έργο του στο υπουργείο.
"Εντούτοις έχει μια διαφορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Είχε διαφωνήσει από τότε και είχε πει ότι πρέπει να κρατήσουμε την στάση "καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία". Από τότε μέχρι το 2007 που διατυπώθηκε η γραμμή Καραμανλή, η διπλωματική μας διεργασία του ΥΠΕΞ δεν δούλευε ποτέ και δεν διαπραγματευτόταν ποτέ.
Η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό, ότι έπρεπε να έχουμε μείνει στο '92, δηλαδή να μην υπάρχει το "Μακεδονία"... Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς.
Όταν ο Καμμένος λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω την κυβέρνηση και να ψηφίσω πρόταση δυσπιστίας, αλλά θα καταψηφίσω τις Πρέσπες, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Πιστεύω δεν θα αλλάξει στάση γιατί δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του Μητσοτάκη. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω".
"Θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση. Αν ο εταίρος μου άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση, θα πάω σε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει να υπάρχει σταθερότητα στον τόπο και όχι ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε εννέα μήνες. Ο Π. Καμμένος θα πει αν στηρίζει και αν δεν στηρίζει θα πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης" λέει ο Αλέξης Τσίπρας.
"Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχουμε με κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα έχουμε. Δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσω απόλυτα συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με γνώμονα και με κριτήριο την σταθερότητα της οικονομίας", λέει ο πρωθυπουργός.
"Υπάρχουν πολλά σχήματα συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη" είπε ο πρωθυπουργός.
Για να συνεχίσει: "Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Είναι επίσης αληθές ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας.
Παρόλ' αυτά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Σε αυτή την εκδοχή, θα προχωρήσω σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα".
Αντίστροφη μέτρηση για το πλέον καθοριστικό ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου την Παρασκευή (11.1.2019). Η συνάντηση των δύο θα επισφραγίσει τη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας της τελευταίας τετραετίας. Τσίπρας - Καμμένος βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις για την επόμενη ημέρα.
Ο μεν πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι αντιμέτωπος με τις διαλυτικές τάσεις του κινήματός του, ο δε πρωθυπουργός αναζητεί μία νέα πλειοψηφία, έχοντας μπροστά του, πρώτα την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ύστερα τις εθνικές εκλογές.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Newsit.gr
ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr