Οι πολιτικές εξελίξεις που αφορούν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ραγδαίες και με το βλέμμα, σαφώς στραμμένο, προς την συνάντη...
Οι πολιτικές εξελίξεις που αφορούν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ραγδαίες και με το βλέμμα, σαφώς στραμμένο, προς την συνάντηση των δυο κυβερνητικών εταίρων που έχουν πορευτεί περίπου τρεισήμισι χρόνια μαζί.
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος φέρεται να ευχαρίστησε τους Αρχηγούς για την συνεργασία που είχε μαζί τους, κατά το Συμβούλιο Άμυνας, παρ’ όλα αυτά το διαδικαστικό μέρος του συμβουλίου προχώρησε κανονικά με θέματα που αφορούν και τους τρεις κλάδους.
Πάντως ο κος Καμμένος, όπως τονίζουν κύκλοι του από το υπουργείο, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στην απόφασή του, για αποχώρηση από την κυβέρνηση αν και εφόσον φτάσει στην Αθήνα προς συζήτηση το θέμα των Σκοπίων και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το χθεσινό αποτέλεσμα στα Σκόπια υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην Αθήνα.
Ο Πάνος Καμμένος από το Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου-θύμιζαν οι ίδιες πηγές- είχε πει πως ίσως η επίσκεψή του μέσα στις γιορτές, να είναι η τελευταία ως υπουργός. Επιπλέον ο ίδιος καθ όλη την εορταστική περίοδο θέλησε να δώσει ακόμη ένα στίγμα, κάνοντας μια μεγάλη περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα για να ανταλλάξει ευχές με τους στρατεύσιμους και τα στελέχη που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές. Όπου βρέθηκε είχε δηλώσει ξεκάθαρα την θέση του κόμματός του για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει.
Στο συμβούλιο ουσιαστικά επικύρωσε γι’ ακόμη μια φορά τη θέση που είχε εκφράσει εξ αρχής και μένει βέβαια να φανεί τι θα γίνει τις επόμενες ώρες στο τετ-α-τετ των δυο πολιτικών εταίρων.
Ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου άμυνας, θέλησε να ενημερωθεί στο πρώτο συμβούλιο της νέας χρονιάς για όλα τα φλέγοντα θέματα που τρέχουν αυτό το διάστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκετά από αυτά απαιτούν λύσεις. Άκουσε τους Αρχηγούς και τις προτάσεις τους, ενώ το συμβούλιο επικεντρώθηκε στα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πρωί της Παρασκευής, ήρθε εκ νέου στη Βουλή, στην επιτροπή εξοπλιστικών, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η τροπολογία για τα F-16, που πυροδότησε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση τις προηγούμενες ημέρες και επιστρέφει προς συζήτηση και κλεισμένων των θυρών στο Ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα περάσει από την ολομέλεια, άγνωστο βέβαια αν θα ηγείται του υπουργείου, ο Πάνος Καμμένος.
Στην ατζέντα φυσικά δεν θα μπορούσε να έλειπε και η προκλητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν σταματά κυρίως την ώρα που παρατηρεί πως με πολύ ψυχραιμία, συνέπεια και δίχως τυμπανοκρουσίες η Ελλάδα, προχωρά με σταθερά βήματα τις προσπάθειες ν’ αποτελεί μια από τις δυνάμεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Τα σενάρια για το νέο υπουργό άμυνας
Εδώ και πολλές ημέρες ακούγεται το όνομα του νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ν’ αναλαμβάνει το πολιτικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας και μονοπωλεί ως είδηση «πρόκριμα» των εξελίξεων.
Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον πρωθυπουργό κι έχουν ανοιχτή γραμμή, συνομιλούν για τα θέματα άμυνας, με τον Αλέξη Τσίπρα ν’ ακούει προσεκτικά όσα λέει ο Ναύαρχος Αποστολάκης.
Σύμφωνα με σκέψεις που έχουν εκφραστεί από την κυβέρνηση, σαφώς υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ναυάρχου, αλλά τίποτα έως τώρα δεν έχει κλειδώσει.
Άλλωστε, αναλόγως των εξελίξεων που θα υπάρξουν, θα πρέπει στη συνέχεια να παρθούν άμεσες αποφάσεις μιας και η θητεία των τριών Αρχηγών, ΓΕΑ, ΓΕΣ,ΓΕΝ, ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου πράγμα που σημαίνει πως είτε θα πρέπει να συνέλθει το ΚΥΣΕΑ και ν’ αποφασίσει ή την παραμονή τους για έναν επιπλέον χρόνο, είτε την αλλαγή προσώπων.
Νομικά ωστόσο μπορεί να σταθεί η περίπτωση της ανάληψης υπουργικών καθηκόντων από τον έως σήμερα Α’ ΓΕΕΘΑ εφόσον υπάρξουν πρώτα έκτακτες κρίσεις, που θα τον θέσουν πρώτα σε αποστρατεία (όχι δια παραιτήσεως). Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως υπάρχει αναπληρωτής υπουργός εδώ και λίγους μήνες ενώ δεν είναι απόλυτο πως σ’ έναν ανασχηματισμό, οι αλλαγές να είναι ολοκληρωτικές ώστε να επικρατήσει και η ανάλογη ηρεμία που όλοι θα ήθελαν αυτή την περίοδο με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως αξιόπιστες πηγές σημείωναν ότι τα σενάρια που ακούγονται ολοένα και περισσότερο ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι όπως υπολογίζουν αρκετοί, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώσει. Πάντως, αν φύγει ο κ. Καμμένος, ο κ. Αποστολάκης συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τον αντικαταστήσει.