UH-60 Black Hawk helicopters. U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Ty McNeeley ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Άρχισαν σταδιακά από τον π...
UH-60 Black Hawk helicopters. U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Ty McNeeley
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Άρχισαν σταδιακά από τον περασμένο Οκτώβριο να προσγειώνονται στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, είτε με Apache, είτε με Chinook, είτε με Black Hawk, προερχόμενα από τη Γερμανία που είναι η μόνιμη βάση τους.
Πρόκειται για Αμερικανικά ελικόπτερα που ήρθαν όπως έγινε γνωστό, αρχικά για περίπου τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχουν υπάρξει συζητήσεις , αυτή η μεταστάθμευση να παραταθεί, ποιος ξέρει… για πόσο;
Οι καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη δεν είναι πάντα οι καλύτερες για τους ιπταμένους ή τα τμήματα που μεταφέρουν τα μεταγωγικά ελικόπτερα και η απόφαση για τη μεταστάθμευση της δύναμης, είχε έρθει μετά από πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΞ που το πάλεψε αρκετά για να ταξιδέψουν τελικά οι Αμερικανοί στην Ελλάδα.
Εδώ στελέχη του Στρατού Ξηράς σημείωναν με νόημα ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η Αεροπορία Στρατού πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, είτε σε επίπεδο αναβαθμίσεων κινητήρων, είτε με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που γίνονται για τα ελικόπτερα Apache A της Αεροπορίας Στρατού, είτε με την αναμενόμενη έλευση των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης Kiowa, κοντά στον ερχόμενο Μάρτιο.
Πάνω από σαράντα Αμερικανικά ελικόπτερα με τα πληρώματά τους και τους τεχνικούς εδάφους, βρίσκονται επί Ελληνικού Εδάφους, από τον Οκτώβριο.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η παραμονή τους να είναι τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου ίσως και κάτι περισσότερο, μήπως τελικά αυτό το περισσότερο είναι κάτι σαν το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» όπως λένε ορισμένες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο; Apache, Chinook, Black Hawk, ανήκουν στην 4η Combat Aviation Brigade της Αμερικανικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR) και η επιλογή της Ελλάδας δεν είναι τυχαία μιας και το ανάγλυφο της περιοχής έχει θεωρηθεί από τα πλέον ρεαλιστικά και ιδανικά για τις πτήσεις και τις τακτικές που θέλουν να εφαρμόζουν κατά την εκπαίδευσή τους οι Αμερικανοί πιλότοι.
Οι συνεκπαιδεύσεις αυτές αποτελούν και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τα Ελληνικά πληρώματα, να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους κυρίως στο πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, ενώ όπως λένε ιπτάμενοι από το Στεφανοβίκειο, οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους ήδη δείχνουν εντυπωσιασμένοι από την ευκαιρία που έχουν να πετάξουν κυρίως γύρο από το βουνό των Θεών, τον Όλυμπο, με το εκπληκτικό ανάγλυφο που δίνει πολλές ευκαιρίες στα ιπτάμενα πληρώματα για ένα πλήθος ασκήσεων κι επιδέξιων χειρισμών.
Στη Μαγνησία μετέβησαν στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων
Επιπλέον η δεύτερη συνεχή χρονιά της συνεκπαίδευσης των Αμερικανών Marines με την 32η Ταξιαρχία των Ελλήνων Πεζοναυτών, σε αποβατικά σενάρια και όχι μόνο, δείχνει κάτι ακόμα, το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί μέσα από τον χρόνο- όχι πολύ μακριά- αν και εφόσον ευοδωθούν κάποιες προσπάθειες που γίνονται από το ΓΕΣ εδώ και καιρό.
Επιπλέον η δεύτερη συνεχή χρονιά της συνεκπαίδευσης των Αμερικανών Marines με την 32η Ταξιαρχία των Ελλήνων Πεζοναυτών, σε αποβατικά σενάρια και όχι μόνο, δείχνει κάτι ακόμα, το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί μέσα από τον χρόνο- όχι πολύ μακριά- αν και εφόσον ευοδωθούν κάποιες προσπάθειες που γίνονται από το ΓΕΣ εδώ και καιρό.
Ας μην επεκταθούμε σ’ αυτό το σενάριο περισσότερο, πάντως κάτι φαίνεται πως υπάρχει στον ορίζοντα και βέβαια συνδέεται με τη μεταστάθμευση των αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.
Την ίδια ώρα στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν μεταβεί στη Μαγνησία για να δουν από κοντά μέρος της εξελισσόμενης άσκησης των Πεζοναυτών αλλά και τα αποβατικά των Αμερικανών πεζοναυτών με «Διακλαδική ματιά» όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι πεζοναύτες στο πλαίσιο της επόμενης μέρας που επιχειρείται να ξημερώσει για τις ειδικές δυνάμεις, βρίσκονται εντός των σχεδίων της λεγόμενης «Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου», που έως σήμερα με την γραφειοκρατία, τις κωλυσιεργίες κ.ο.κ, σάρκα και αναπνοή δεν έχει πάρει.
Τα τμήματα των Πεζοναυτών θεωρούνται από τις μονάδες που θα παίξουν κομβικό ρόλο στην άμυνα των ακριτικών περιοχών και η μετατροπή τους σε ταχυκίνητες μονάδες, ακόμη και με ελικόπτερα, αλλάζει τη μέχρι σήμερα μορφή τους η οποία δυστυχώς δεν έχει ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις, παραμένοντας σε μια σκληρή εκπαίδευση μεν στο πρότυπο των ειδικών δυνάμεων αλλά με πενιχρά μέσα δε, τα οποία έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχουν αντικατασταθεί, μετατρέποντας αυτά τα στελέχη σ’ έναν τεράστιο πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας.
(ΠΗΓΗ: hellasjournal.com)