Στον αέρα είναι το μέλλον του στρατοπέδου του Ναυπλίου, καθώς καμία απόφαση δεν έχει παρθεί εκτός από το ότι θα κλείσει. Άγνωστο το τι ...
Στον αέρα είναι το μέλλον του στρατοπέδου του Ναυπλίου, καθώς καμία απόφαση δεν έχει παρθεί εκτός από το ότι θα κλείσει. Άγνωστο το τι θα απογίνει μετά την παύση της λειτουργίας του τον Ιούλιο του 2019, ενώ μέχρι στιγμής καμία σοβαρή πρόταση δεν έχει υποβληθεί από όποιον επιθυμεί να το αξιοποιήσει.
Αναπάντητο έχει μείνει το ομόφωνο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων για παραχώρηση στον Δήμο όλων των χώρων του ΚΕΜΧ, χωρίς να έχει κατατεθεί κάποια ολοκληρωμένη μελέτη.
Επίσης δεν έχει ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το οριστικό λουκέτο.
Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του τοπικού τύπου, κινητοποιήθηκε ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού, καταθέτοντας τις προτάσεις του για το ΚΕΜΧ.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Γκιόλας:
Στα πλαίσια ενός διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει, σχετικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου ΚΕΜΧ, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας δημοσιοποιεί το αίτημα – επιστολή που πρόσφατα απέστειλε στον Αναπλ. Υπουργό Άμυνας Πάνο Ρήγα, παραθέτοντας τις απόψεις του και τις προτάσεις του:
«Αγαπητέ Υπουργέ.
Ως γνωστόν το Στρατόπεδο (Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού) του Ναυπλίου κλείνει οριστικά στις 28-7-2019.
Η ημερομηνία αυτή είναι πολύ κοντινή, εφόσον σταθμισθούν σωστά τα πράγματα, που απαιτούν πολλές προπαρασκευαστικές ενέργειες, αλλά και αποφάσεις για την άμεση μελλοντική του τύχη.
Σου θέτω λοιπόν υπόψη τα εξής:
1. Ο χώρος που καταλαμβάνει το Στρατόπεδο ανέρχεται σε 270 περίπου στρέμματα. Ένας πολύ μεγάλος χώρος στην ανατολική έξοδο-είσοδο της πόλης.
2. Οι ανάγκες της πόλης και του Δήμου πολλές.
Ενδεικτικά:
α) Στέγαση σχολείων.
β) Περιαστικό άλσος με προσφερόμενους χώρους και υποδομές (Στάδιο) αναψυχής, περιπάτου και αθλητισμού.
γ) Στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, που τώρα στεγάζεται σε ακατάλληλο και μη πρόσφορο κτίριο, αφού είναι εντός του αστικού ιστού, με όχι ευχερή είσοδο και έξοδο των οχημάτων και το υπάρχον είναι παλαιό, μη λειτουργικό και με προβλήματα μόνιμης εφύγρανσης.
δ) Εξασφάλιση ισοδύναμου τρόπου ισορρόπησης της απώλειας από την διαβίωση των μόνιμων αξιωματικών, υπαξιωματικών και εφέδρων που διέμεναν στην πόλη, ίσως και με μακρά μίσθωση ή και εκποίηση μικρού μέρους αυτού, για κατασκευή τουριστικής μονάδος, με παράλληλη λειτουργία Συνεδριακού Κέντρου.
Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών θα προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας στην πόλη και την περιοχή και θα εκτινάξει την τουριστική κίνηση, με τον συνεδριακό τουρισμό που αρμόζει στο ύφος και την ποιότητα της πόλης.
Όλα αυτά είναι επιβεβλημένο να προκύψουν από μία ολοκληρωμένη μελέτη, που θα πρέπει να προκηρυχθεί και να είναι υψηλών απαιτήσεων (ίσως διεθνής). Αποσπασματικές προτάσεις και μεμονωμένες υποδείξεις ή σκέψεις, θα περιπλέξουν τα πράγματα και δε θα παράξουν ένα ωφέλιμο και αξιόλογο συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τον νευραλγικό αυτό χώρο, που θα πρέπει να αποτελέσει το οξυγόνο για την πόλη.
Εξ’ αυτών των λόγων προκύπτει η αναγκαιότητα καθορισμού του φορέα που θα διαχειρισθεί και θα τρέξει τον προτεινόμενο σχεδιασμό. Ποιος δηλαδή θα προκηρύξει την επιδιωκόμενη και αναγκαία μελέτη. Ποιος φορέας θα καλύψει χρηματοδοτικά τη μελέτη και τις απαιτούμενες εργασίες. Τι θα γίνει με όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα εντός του στρατοπέδου κτίσματα.
Για όλα αυτά, λοιπόν, ο χρόνος των εννέα (9) μηνών είναι ελάχιστος και ευελπιστώ να κινηθούμε άμεσα, ώστε να μην μείνει ο χώρος κενός, αφύλακτος και στο έλεος βανδαλισμών, καταστροφής ή και κάλυψης διάφορων έκνομων ή παραβατικών ενεργειών!
Επειδή, τέλος, η τοπική κοινωνία κατακλύζεται από έντονη φημολογία για διάθεση του Στρατοπέδου ως χώρου στέγασης-φύλαξης προσφύγων και μεταναστών και ως γνωστόν οι δυσοίωνες, απαισιόδοξες και κακές ειδήσεις είναι αυτές που περπατούν με ευκολία, είναι προτιμότερο να ανοίξει ένας διαυγής, ειλικρινής και με επιχειρήματα διάλογος για το μέλλον του χώρου, για να πάψουν να διασπείρονται εικασίες και ψευδολογίες και για να αντιμετωπίσουμε τον προσφερόμενο χώρο ως τον πνεύμονα που θα αναζωογονήσει πολλαπλώς τον τόπο».
Από την πλευρά του ο Βουλευτής Αργολίδας της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, πρότεινε να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, κάτι που κατέθεσε και με σχετική ερώτηση του προς τον Πάνο Καμμένο.
Η δήλωση Μανιάτη:
Χαίρομαι που η χθεσινή μου ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Π. Καμμένο (Αρ. Πρωτ. 2990/1.11.2018) που ακολουθεί, για την προκήρυξη διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για το στρατόπεδο Ναυπλίου ΚΕΜΧ, κινητοποιεί έστω και καθυστερημένα κάποιες τοπικές πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κι ελπίζω και την κυβέρνηση.
Ένας χώρος τόσο μεγάλης σημασίας για το Δήμο Ναυπλίου, όσο το ΚΕΜΧ, δικαιούται να προσελκύσει τα καλύτερα αρχιτεκτονικά μυαλά της Ελλάδας και της Ευρώπης, ώστε να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους.
Οι τελικές αποφάσεις προφανώς θα παρθούν από την κοινωνία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου και τους θεσμικούς φορείς του τόπου.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Γ. Μανιάτη:
«Κύριε Υπουργέ,
σε πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου σας (30.10.2018), μετά από σχετική ερώτησή μου για το μέλλον του Στρατοπέδου ΚΕΜΧ στο Ναύπλιο, αναφέρετε ότι «…Συναφώς σας γνωρίζω ότι το ΚΕΜΧ δεν έχει καθοριστεί ως Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), ενώ η περαιτέρω επιχειρησιακή, εκπαιδευτική ή άλλης μορφής εκμετάλλευση του οικείου στρατοπέδου, μελετάται την παρούσα περίοδο». Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά το Στρατόπεδο σε ελάχιστους μήνες από σήμερα δεν θα χρησιμοποιείται πια για ανάγκες του Μηχανικού και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κι επανέρχομαι με μια καθαρή πρόταση.
1. Το σύνολο της έκτασης των 270 στρεμμάτων του ΚΕΜΧ να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση που σας έχω κάνει, με βάση ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου
2. Το Στρατόπεδο αποτελεί δυνάμει κορυφαίο χώρο Πολεοδομικής, Τουριστικής, Ψυχαγωγικής και Διοικητικής αναβάθμισης της πρώτης πρωτεύουσας της χώρας. Θεωρώ αδιανόητο ότι ο σπουδαίος αυτός χώρος είτε να απαξιωθεί, είτε να μην αξιοποιηθεί με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα σπουδαίο σύγχρονο νέο τοπόσημο για το Ναύπλιο.
Σας προτείνω, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου ή άλλου δημόσιου φορέα και με συνευθύνη ΥΠΕΘΑ – Δήμου Ναυπλίου – ΥΠΕΝ, να χρηματοδοτήσετε διεθνή ανοικτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου. Ο διαγωνισμός αυτός, είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας και της Ευρώπης (τουλάχιστον) και ταυτόχρονα θα διαμορφώσει το πλαίσιο και την εκπόνηση ενός master plan ανάδειξης της περιοχής, σε ένα νέο σπουδαίο Πολιτιστικό, Τουριστικό και Διοικητικό κέντρο της πόλης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι στις σκέψεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση ή το θέμα θα παραπεμφθεί στις Καλένδες;