Ότι συμβαίνει στην Τουρκία μας αφορά και μας επηρεάζει. Το δύσκολο αυτή τη περίοδο είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Τη μία ημέ...
Ότι συμβαίνει στην Τουρκία μας αφορά και μας επηρεάζει. Το δύσκολο αυτή τη περίοδο είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Τη μία ημέρα διαβάζουμε, ακούμε και πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος στη γωνία και την επόμενη αισθανόμαστε ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά σε φάση αδυναμίας βρίσκεται.
Τη μία ημέρα πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για μια ελληνοτουρκική κρίση και λίγες ώρες μετά μια δήλωση ,ένα γεγονός, μια πρόκληση μας βάζει ξανά σε σκέψεις.
Στο Αιγαίο, στην Κύπρο, αλλά και στα Βαλκάνια η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει τα “θέλω” της που είναι αντίθετα στα δικά μας συμφέροντα και στις δικές μας επιδιώξεις. Βέβαια εδώ έχουμε να κάνουμε μ΄ ένα άλλο κεφάλαιο: ποιες είναι οι επιδιώξεις της Ελλάδας; Έχουμε προσδιορίσει τι θέλουμε να πετύχουμε ως η θεωρητικά πιο ισχυρή χώρα των Βαλκανίων; Θεωρητικά, γιατί δεκαετίες ολόκληρες το πολιτικό προσωπικό φαίνεται να αρνείται τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η χώρα πρέπει να ΄χει στην περιοχή.
Για να μην είμαστε ούτε μίζεροι, ούτε άδικοι θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουν γίνει προσπάθειες και έχουν δημιουργηθεί συμμαχίες έναντι της Τουρκίας . Ο άξονας συνεργασίας στα Βαλκάνια, η στενή σχέση με Ισραήλ και Αίγυπτο είναι θετικές εξελίξεις. Όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κανένας ποτέ δεν ήρθε στη δύσκολη ώρα να μας “σώσει”. Ούτε πρόκειται να ΄ρθει στις δύσκολες ώρες που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε. Η εθνική μας μοναξιά στις κρίσεις είναι δεδομένη… Γι΄ αυτό και θα πρέπει μόνοι μας να προετοιμαζόμαστε.
Όλα αυτά τα θέματα αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης που είχαμε στο στούντιο του Militaire.gr με τον καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνο Γρίβα. Αναλύει με εξαιρετικά απλό και κατανοητό τρόπο όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Επισημαίνει τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες. Αναφέρεται στο ρόλο Αμερικανών και Ρώσων, εξηγεί την συμπεριφορά της Τουρκίας και την προσωπικότητα του Ερντογάν και προβλέπει ότι η κακή συμφωνία των Πρεσπών θα πυροδοτήσει τον εθνικισμό με απρόβλεπτα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Σκόπια.
Δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ