ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Ι. ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΗΒΩΝ ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ...
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ Ι. ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΗΒΩΝ
ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Αγαπητοί Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί,
Είμαι ο Σωτήρης Καραμαγκιώλης, Δικηγόρος στο επάγγελμα και Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού.
Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να μιλήσω στα στελέχη της Σχολής Πυροβολικού, καθώς πριν 20 περίπου χρόνια, κι εγώ βρέθηκα εδώ ως Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός.
Επίσης είναι μεγάλη χαρά να ξαναβλέπω νέους και παλαιούς φίλους, οι οποίοι στο πέρασμα των ετών αυτών ανήλθαν τις βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας και τους εύχομαι να την εξαντλήσουν μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια.
Πρώτα όμως οφείλω να ευχηθώ υγεία, οικογενειακή και προσωπική, προς όλους και όλα τα υπόλοιπα θα έλθουν με τον καιρό.
Όπως προείπα, με χαρά δέχθηκα να μιλήσω ενώπιον σας αλλά ταυτόχρονα έπεισα τον εαυτό μου, ότι αυτή η ομιλία είναι για μένα ενός είδους πρόκληση, υπό την έννοια, ότι θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω μία πρωτότυπη και με άλλες προδιαγραφές έκθεση των προσωπικών μου βιωμάτων από τη στρατιωτική θητεία και από τη θέση του Δοκίμου Εφέδρου Αξιωματικού.
Αυτό θα προκύψει μέσα από κάποιου είδους αποκωδικοποίηση και αποσυμβολισμό των βιωμάτων αυτών αλλά και γενικοτέρων στρατιωτικών συνηθειών, τις οποίες θα συναντήσετε ή συναντάτε ήδη στη θητεία σας.
Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα από το σπίτι μας.
Το ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ.
Τι είναι το Πυροβολικό για το στρατό, για την κοινωνία για την πατρίδα.
Χωρίς πολλά λόγια και με αυθόρμητη σκέψη το Πυροβολικό ενσαρκώνει την ισχύ, την εμπιστοσύνη, την υποστήριξη και τελικώς την πεποίθηση νίκης και ασφάλειας.
Είναι ο από μηχανής πύρινος θεός, τιμωρός των επιβουλευτών και προστάτης των φιλίων δυνάμεων.
Οι σύγχρονοι τοξότες και πελταστές, οι Πυροβολητές, είναι η συνέχεια της μακραίωνης επιθυμίας των στρατευμάτων να κατισχύσουν στις επιχειρήσεις, με ανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερων δυνάμεων και από μακρινή απόσταση, εξασφαλίζοντας την προέλαση, την σύμπτυξη, την επίθεση και την άμυνα.
Είναι όμως αδύνατον, τόσο στην παλαιά εποχή όσο και τη σύγχρονη, να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτές, χωρίς να κάνει υπολογισμούς, μετρήσεις, χαρτογράφηση, χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα και κάνοντας ταχύτατες πολυσύνθετες σκέψεις και λαμβάνοντας ακαριαίες αποφάσεις, εάν δεν αποκτήσει την πηγή της ισχύος αυτής, η οποία είναι η γνώση.
Άλλωστε αυτό υποδεικνύει και το ρητό του Πυροβολικού «Ισχύς διά της γνώσεως».
Ξέρεται στη Νομική Σχολή ήταν συνήθης η φράση από μέρους των καθηγητών προς τους φοιτητές «Η γνώση είναι Δύναμη».
Και ποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι διαφορετικά.
Πράγματι, οι παλαιοί Δικηγόροι συμβούλευαν τους νέους ασκουμένους, όταν αυτοί είχαν απορίες, να κοιτάξουν μέσα στα βιβλία, καθώς εκεί υπάρχουν όλες οι απαντήσεις.
Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, ακόμη και αν βαδίζουμε στον αιώνα της τεχνητής νοημοσύνης, της κυριαρχίας των μηχανών και της διάχυσης των πληροφοριών λόγω του διαδικτύου. Το βιβλίο είναι η αυθεντική πηγή γνώσης και η γνώση αυθεντική πηγή ισχύος.
Εξάλλου, καθόσον θυμάμαι, το τρίπτυχο της επιτυχίας στο στρατό είναι:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όπως έχει λεχθεί όσο περισσότερο ιδρώτα χύσεις στην ειρήνη τόσο λιγότερο αίμα θα δώσεις στον πόλεμο.
Όμως αν το καλοσκεφθείτε το ίδιο ισχύει, υπό μία άλλη οπτική γωνία, και για την ειρηνική περίοδο, που εύχομαι να είναι παντοτινή, εάν αναλογισθούμε ότι η ίδια η ζωή είναι ένας αναίμακτος πόλεμος, με καθημερινές μάχες, θυσίες και μικρές απολαβές.
Μία συνεχής ανηφόρα με μικρές ανάπαυλες ομαλότητος.
Αυτή είναι και μία πτυχή της στρατιωτικής θητείας και εκπαιδεύσεως, την οποίαν δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί ο στρατευμένος νέος αλλά είναι βέβαιο ότι θα τη βιώσει, και θα διαπιστώσει τη σημασία της στην πορεία της ζωής του.
Δεν είναι αυτό που συνήθως λένε ότι «ο στρατός θα σε κάνει άνδρα» αλλά μάλλον ότι ο στρατός θα ολοκληρώσει την προσωπικότητά σου και θα σε αποδώσει στην κοινωνία, πολίτη υπεύθυνο και δημιουργικό.
Η σκέψη αυτή θα πρέπει να σας συνοδεύει στη θητεία σας, ως Δόκιμοι, καθώς οφείλεται αφ’ ενός να εκπαιδεύεται συνέχεια τον εαυτό σας, έτσι ώστε να ανταπεξέλθετε και στην εκπαίδευση των στρατιωτών, την οποία θα αναλάβετε, μεταξύ άλλων, στις μονάδες σας.
Εάν όσοι στερήθηκαν εκπαιδεύσεως κατά το προηγούμενο στάδιο της ζωής τους, δεν τη λάβουν στο στρατό, και όσοι την έλαβαν, δεν την εμπλουτίσουν μέσα από τις στρατιωτικές συνήθειες, εμπειρίες και γνώσεις, δεν θα αποδοθούν στην κοινωνία ως ολοκληρωμένοι πολίτες αλλά ελλιπείς.
Είναι βέβαιο ότι η χειμαζόμενη Ελληνική κοινωνία, δεν στερείται οικονομίας, πόρων ή υποδομών. Αυτό που έχει ανάγκη είναι η δημιουργία ευσυνειδήτων πολιτών, με πεποίθηση στο καθήκον και τις υποχρεώσεις τους, ώστε να απολαύσουν δικαιώματα και απολαβές.
Άρα, η ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας δεν είναι το συνήθως λεγόμενο εκπλήρωση υποχρεώσεων προς την Πατρίδα.
Είναι ολοκλήρωση της προετοιμασίας του πολίτη, που ξεκινά από την οικογένεια, συνεχίζεται στο σχολείο, για κάποιους στο πανεπιστήμιο και ολοκληρώνεται με τη στρατιωτική θητεία.
Οι υποχρεώσεις προς την πατρίδα ξεκινούν αμέσως μετά καθώς ολόκληρος ο βίος μας είναι υποχρέωση προς την πατρίδα, υπό την έννοια της αποτελεσματικότητος στην εργασία μας, της ευσυνειδησίας προς την κοινωνία και της «αριστείας» στην οικογένεια που θα δημιουργήσουμε.
Η αντανάκλασή μας στο ανθρώπινο γίγνεσθαι είναι το όνομα, που θα αφήσουμε κληρονομιά στους απογόνους μας και γιατί όχι στους συνανθρώπους μας.
Η σφυρηλάτηση αυτής της δυνατότητος γίνεται και μέσα από το στρατό.
Και ασφαλώς οι Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί , εφόσον καρπωθούν την ευκαιρία που τους δίδεται, μπορούν να αντλήσουν μεγάλα αποθέματα διαμορφώσεως μίας ισχυρής, ακεραίας και φωτεινής προσωπικότητος.
Γίνε εσύ δηλαδή ΥΕΑ το παράδειγμα εκείνων που θέλεις να σε ακολουθήσουν και να είσαι βέβαιος ότι η έμφυτη ανθρώπινη υγιής παρόρμηση δεν θα τους αφήσει περιθώρια να σε αγνοήσουν.
Με λίγα λόγια γίνε εσύ πρώτος αυτό που θέλεις να γίνουν οι άλλοι.
Αυτό θα το μάθεις από τη θητεία σου ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός και τον τρόπο ήδη έχεις αρχίσει να τον καταλαβαίνεις από τη Σχολή που βρίσκεσαι.
Κι αν ακόμη δεν βλέπεις γύρω σου πολλά τέτοια παραδείγματα, μη διστάζεις. Τόσο το καλύτερο για σένα. Θα ξεχωρίσεις πιο εύκολα καθώς δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός.
Όμως γιατί θα πρέπει να ξεχωρίσεις;
Αυτό το ερώτημα μπορεί να το απαντήσει μόνον ο εαυτός του καθενός.
Άλλος θέλει να ξεχωρίσει γιατί βρίσκεται σε μία συνεχή διαδικασία αυτοβελτιώσεως και υπερβάσεως των δυνατοτήτων του.
Άλλος γιατί είναι εκ φύσεως φιλόδοξος και δεν αρκείται σε μετριότητες.
Άλλος πάλι μπορεί να μην ενδιαφέρεται να αναδειχθεί αλλά το αντίθετο μάλιστα φροντίζει να κινείται αθόρυβα, ώστε να μην ξεχωρίζει και γίνεται στόχος του οποιουδήποτε ανωτέρου.
Όμως το συντριπτικό ποσοστό των Δοκίμων Αξιωματικών έχουν εμποτισθεί από την ανάγκη να γίνουν καλύτεροι και να προσφέρουν παρά να καρπωθούν.
Άλλωστε από την αρχή σας ανέφερα ότι ήδη έχετε ξεχωρίσει διότι δεχθήκατε να γίνεται Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί.
Εξάλλου αυτό το προνόμιο, που θα καταλάβετε στην πορεία, ότι είναι πολύτιμο, θα σας ακολουθεί την υπόλοιπη ζωή σας και θα σας χαρακτηρίζει.
Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι η θητεία σας ΔΕΑ, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του βιογραφικού σας, στο οποίο οι σοβαροί εργοδότες δίδουν σημασία, αφού μέσα από αυτό φαίνεται και η προσωπικότητα αλλά και η προϋπηρεσία – εμπειρία στη διοίκηση ανθρώπων και τη διαχείριση υλικού.
Μοιραία ο άνθρωπος που διοικεί, ο άνθρωπος που επωμίζεται ευθύνες, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να δώσει εξηγήσεις, ξεχωρίζει και προτιμάται από εκείνον που αποφεύγει.
Μετά τη στρατιωτική σας θητεία, όταν θα λάβετε τη θέση σας στην κοινωνία, ως επαγγελματίες και οικογενειάρχες, η ελάχιστη δική σας προσπάθεια θα είναι η μέγιστη των υπολοίπων.
Με λίγα λόγια εκεί που οι άλλοι διστάζουν εσείς θα προχωρείτε, γνωρίζοντας καλά τις δυνατότητές σας αλλά και τις ενδεχόμενες δυσκολίες.
Άλλωστε εμείς οι πυροβολητές μετράμε τα πάντα με χιλιοστά, παρατηρούμε όλες τις λεπτομέρειες στο οπτικό μας πεδίο, δίδουμε ακριβής αποστολές βολής και πολεμούμε αυτό που δεν βλέπουμε.
Έχουμε δηλαδή αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες μέσα από την εκπαίδευσή μας.
Όμως αξίζει να αποκωδικοποιήσουμε την εκπαίδευση, που αποκτούμε κατά τη θητεία μας, ως Δόκιμοι, ώστε να καταλάβουμε και τα οφέλη από αυτήν.
Η εκπαίδευση χωρίζεται, κατά τη γνώμη μου, σε δύο ισοβαρή σκέλη:
Την εμφανή και την αφανή εκπαίδευση.
Η εμφανής εκπαίδευση είναι εκείνη που περιλαμβάνει την τεχνική εκπαίδευση του όπλου, τη διοικητική εκπαίδευση και την αμιγώς στρατιωτική εκπαίδευση (πειθαρχία, ευταξία, συνέπεια, ακρίβεια κλπ).
Η αφανής εκπαίδευση, η οποία είναι το εφόδιο για το υπόλοιπο του βίου μας, περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:
1) Ευθύνη
Η τοποθέτηση στη μονάδα μετά τη Σχολή και η ανάληψη καθηκόντων συνοδεύεται από την ανάληψη ευθυνών. Θα είσθε υπεύθυνοι για την καθημερινότητα των στρατιωτών, την υγεία τους, την ασφάλεια, τη διατροφή κλπ. Επίσης θα είστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση πανάκριβου στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως τα πυροβόλα ή τα όπλα και τα παρελκόμενά τους ή τα διαβιβαστικά. Ενδεχομένως θα χρεωθείτε και αποθήκες πυρομαχικών ή υλικού. Μέσα από τη διαχείριση αυτών θα μάθετε ότι η ευθύνη δεν «στριμώχνει» αλλά καταξιώνει, οπότε να τη δείτε σαν πρόκληση και όχι σαν φόβο.
2) Αξιολόγηση
Mέσα από τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, που θα έχετε υπό την ευθύνη σας, θα μάθετε να διακρίνεται τον άξιο από τον ανεύθυνο, τον εργατικό από τον τεμπέλη, τον συνεπή από τον αδιάφορο. Άλλωστε όλοι οι χαρακτήρες της κοινωνίας συμβιώνουν και συμπορεύονται μέσα στους στρατιωτικούς σχηματισμούς, και ιδιαίτερα στις υπομονάδες και μονάδες. Με βάση τις διακρίσεις αυτές θα οργανώνεται και τις υπηρεσίες της υπομονάδας, που θα διοικήσετε, αναθέτοντας καθήκοντα και επιμερίζοντας αρμοδιότητες κι ευθύνες. Όμως ποτέ μην ξεχνάτε την επιβράβευση του άξιου και τον πειθαρχικό έλεγχο του ανεύθυνου.
3) Κριτήρια κατηγοριοποιήσεως και ιεραρχήσεως αναγκών:
Με βάση την προηγούμενη διάκριση των στρατιωτών κι έχοντας γνώση των δυνατοτήτων του δυναμικού σας, θα μπορείτε να διακρίνετε ποιες ανάγκες έχουν προτεραιότητα. Επίσης θα μπορείτε να προβλέψετε και να προετοιμαστείτε για κάθε ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει από τον αστάθμιτο ανθρώπινο παράγοντα, καθώς και να αποφύγετε λάθη και κινδύνους.
4) Ψυχολογία:
Μοιραία η ενασχόληση με ποικιλόμορφους χαρακτήρες, υπό συνθήκες περιορισμού, θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσετε γνώση της ψυχολογίας των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεσθε. Θα ανακαλύψετε τις δυνατότητές τους, τα προβλήματά τους αλλά και την συναισθηματική τους κατάσταση, οπότε θα τους αντιμετωπίσετε ανάλογα.
5) Ευρηματικότητα – Αυτενέργεια – Πρωτοβουλία
Πολλές φορές θα βρεθείτε στη θέση να αναλάβετε πρωτοβουλίες ή να αυτοσχεδιάσετε, ώστε να ξεπεράσετε εμπόδια και προβλήματα. Αυτή η ικανότητα μοιραία θα καλλιεργηθεί μέσα σας, καθώς η ανάληψη ευθυνών, αν μη τι άλλο, ανάληψη πρωτοβουλιών και αυτοσχεδιασμό, όταν δεν υπάρχει κάποια σχετική διαταγή και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
6) Θάρρος – Αποφασιστικότητα – Κρίση
Η άσκηση των καθηκόντων του ηγήτορα, μόνον με θάρρος αποφασιστικότητα και κριτική ικανότητα μπορεί να είναι αποτελεσματική και επωφελής. Το θάρρος μας προέρχεται από την γνώση που αποκτούμε μέσα από την εκπαίδευση, παράλληλα με την εμπειρία. Αυτό θα μας οδηγήσει να είμαστε αποφασιστικοί, όταν θα πρέπει να δράσουμε, και να κρίνουμε τον τρόπο και τις μεθόδους, τις οποίες θα μεταχειρισθούμε.
7) Διαρκής βελτίωση – Αυτοπεποίθηση
Η απόκτηση ευρύτητας γνώσεων και η κατανόηση των καθηκόντων σας, θα σας ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και θα σας καταξιώσει στο περιβάλλον σας, το οποίο σήμερα είναι η στρατιωτική κοινότητα, αλλά μετά από λίγους μήνες θα είναι η κατά πολύ αυστηρότερη και αδέκαστη κοινωνία.
8) Διαχείριση κρίσεων
Όλες οι παραπάνω αρετές, εφόσον αποκτηθούν και καλλιεργηθούν, θα σας προσδώσουν μεγάλη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χαρακτηριστικά απαραίτητα ώστε να διαχειρισθείτε διάφορες κρίσεις, που ενδεχομένως, προκύψουν. Την ώρα της κρίσεως θα πρέπει να επικρατεί η ψυχραιμία από μέρους του ηγέτη, ώστε να μεταδοθεί στους διοικούμενους και να τους εμψυχώσει. Και πάντοτε να θυμάσθε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται τις «εν θερμώ» αποφάσεις.
9) Διάπλαση χαρακτήρων πολιτών
Είναι βέβαιο ότι ένας ενήλικος έχει ήδη διαμορφώσει το χαρακτήρα τους ως άνθρωπος. Όμως είναι επίσης βέβαιο ότι υπάρχει περιθώριο, μέσα από τη στρατιωτική θητεία, να βιώσει συνθήκες οι οποίες θα του επιτρέψουν να αναθεωρήσει διάφορα ελαττώματα ή να βελτιώσει ιδιαίτερες ενδεχομένως ικανότητες. Βασικός παράγοντας είναι η εικόνα των ηγετών του, η δική σας εικόνα δηλαδή, η οποία θα παραδειγματίσει προς το χείρον ή το βέλτιστο. Οπότε θα πρέπει πάντοτε να θυμάσθε ότι ο Δόκιμος, προέρχεται από την κοινωνία και θα επιστρέψει σε αυτήν πολύ σύντομα. Στο διάστημα αυτό όμως, θα έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, των στρατιωτών του. Και με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε ή καταστρέφουμε την κοινωνία των πολιτών, στην οποία έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης.
Η θητεία ενός ΔΕΑ θα τον εφοδιάσει με όλες τις παραπάνω αρετές και με πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Θα κατανοήσει πιο εύκολα τις δυνατότητές του και θα μπορεί να αποδώσει με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα από το μετερίζι του ως πολίτης.
Θα έχει ήδη κατανοήσει ότι η συμβίωση με διαφορετικούς χαρακτήρες, όπως στο στρατό, έτσι και στην κοινωνία, απαιτεί μετριοπάθεια και ισορροπία.
Άλλωστε ο Δόκιμος είναι ο σύνδεσμος των ανωτέρων με τους κατωτέρους, ο ισορροπιστής και πολλές φορές ο μοχλός για την πρόοδο.
Εξάλλου, από την αρχαιότητα ισχύει ότι «Αρχή άνδρα δείκνυσι», που σημαίνει ότι όταν κάποιος αναλάβει την εξουσία δείχνει το μεγεθός του ως άνθρωπος, τις αρετές του ή τα μειονεκτήματά του.
Βεβαίως θα πρέπει να θυμάσθε πάντοτε ότι η θέση εξουσίας που σας προσφέρει το αξίωμά σας, θα πρέπει να λειτουργεί, υπό τη στάθμιση των εκάστοτε περιστάσεων, και ως ανάχωμα για τους ασθενέστερους, μέσα από κατανόηση και ανθρωπισμό, χωρίς υπεροψία και αλαζονεία.
Η αξιοπρέπεια και η πειθαρχία, που μοιραία αποκτά ο ένστολος, είναι αξίες παντοτινές και αναλλοίωτες, τις οποίες δύσκολα θα απαλλοτριώσει για ταπεινά αίτια.
Τέλος αυτό το ταξίδι στη στρατιωτική κοινότητα θα σας προσφέρει γνωριμίες και φιλίες, οι οποίες ποτέ δεν θα ξεχαστούν αλλά παράλληλα θα σας γίνεται ασυνείδητη ανάγκη να έλθετε σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς που συναντήσατε στη στρατιωτική σας θητεία.
Οι σημαντικότερες όμως παράμετροι για την απόκτηση όλων των παραπάνω αλλά και για τη διατήρησή τους είναι η πίστη προς τον εαυτό σας και προς την αποστολή σας.
Η πίστη είναι το μεγαλύτερο εφόδιο του Έλληνα, ανώτερο από κάθε οπλικό σύστημα, ανώτερο από κάθε στράτευμα.
Εξάλλου ο στρατιωτικός όρκος βασίζεται σε μία λέξη, ως άξονα. Την Πίστη.
Αυτή η πίστη θα σας οδηγεί στην υπερκέραση εμποδίων και στην άσκηση των καθηκόντων σας.
Αυτή την πίστη θα πρέπει να τη μεταδώσετε στους στρατιώτες και τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε πράξει στο ακέραιο το καθήκον σας.
Στις εποχές που διανύουμε, με όλες τις δυσκολίες που ο καθένας αντιμετωπίζει και η κοινωνία πολύ περισσότερο, όλα αυτά ίσως φαντάζουν ωχρά εμπρός στα προβλήματα.
Τα στελέχη του στρατεύματος, ως μία ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων, αντιμετωπίζουν προβλήματα, πλην όμως, δεν μειώνουν την προσπάθειά τους στην ολοκλήρωση της αποστολή τους.
Και αυτό είναι ενθαρρυντικό για όλους τους υπόλοιπους, καθώς εμπνέονται από την πεποίθηση ασφαλείας που τους παρέχει το Ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει μέσα από την εκπαίδευση των στρατιωτών, των αυριανών πολιτών, όπως προανέφερα, θα πρέπει με μέριμνα όλων των στελεχών, να ενισχυθεί η καλλιέργεια της εθνικής συνειδήσεως.
Αυτή είναι το στήριγμά μας, ως λαός και έθνος, και η πίστη μας στην παράδοση και την ιστορία μας.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την διδασκαλία των μεγάλων στιγμών του Ελληνισμού αλλά και μέσα από τη διδακτική ανάμνηση των σφαλμάτων και των ελαττωμάτων της φυλής μας.
Με λίγα λόγια, η ενίσχυση της εθνικής συνειδήσεως θα αποτελέσει το ανάχωμα κάθε προσπάθειας μετατροπής των Ελλήνων πολιτών σε ανθρώπους χωρίς προσωπικότητα, ιστορικά ερείσματα και ισχυρές αντιστάσεις.
Μπορούμε να γίνουμε καλοί Έλληνες, ώστε να γίνουμε και παράδειγμα, όπως και παλαιότερα.
Αρκεί να αφήσουμε στραγγαλισμένο μέσα μας το τέρας της αδελφοκτονίας και του αλλοδαπού μιμητισμού.
Η ταυτότητά μας είναι η πορεία μας μέσα στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας, με παθήματα, μαθήματα και ανδραγαθήματα.
Και όπως ο Κολοκοτρώνης είπε: «Δεν κάνει ο άνδρας τη γενιά, μα η γενιά τον άνδρα».
Προσδιοριζόμαστε δηλαδή από τη γενιά μας και αυτή μας δείχνει τον προορισμό και το στόχο μας.
Ως επίλογο θα επιθυμούσα να καταθέσω δύο προτάσεις σχετικές με την εφεδρεία:
Α) τη συχνότερη εκπαίδευση των εφέδρων αξιωματικών, σε ετήσια ή διετή βάση
Β) την ομοίως επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση των εφέδρων, αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών στα καθήκοντα και τη διαδικασία επιστρατεύσεως.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή Πυροβολικού, στρατηγό κ Λυμπερίου, το Διοικητή της Σχολής Πυροβολικού Ταξίαρχο κ. Μαντωνανάκη, για την ιδιαίτερη τιμή της προσκλήσεως να μιλήσω σήμερα εδώ, Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων κι Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας, ο Ιερός Λόχος, που βρίσκονται σήμερα εδώ.
Και ως αμετανόητος Θηβαίος θα τολμούσα να σας προτείνω την οργάνωση εκπαιδευτικής επισκέψεως των ΥΕΑ στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών, καθώς η Θήβα έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Πυροβολικό και την Ιστορία.
Η Αγία Βαρβάρα να σας έχει καλά.
Σας ευχαριστώ