"Για στρατιωτική δράση σε κρίση στην Α.Μεσόγειο" γράφουν τουρκικά ΜΜΕ τα οποία μάλιστα δημοσιεύουν και βίντεο για να μας &...
"Για στρατιωτική δράση σε κρίση στην Α.Μεσόγειο" γράφουν τουρκικά ΜΜΕ τα οποία μάλιστα δημοσιεύουν και βίντεο για να μας "υπενθυμίζουν" τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου "Γαύδος" από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια.
Με μπαράζ δημοσιευμάτων προαναγγέλλουν "θερμό επεισόδιο" στην Α.Μεσόγειο καθώς σε λιγότερο από τρία 24ωρα το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum φτάνει στην Κύπρο.
Λίγα 24ωρα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10. Ομως είναι φανερό πως η Τουρκία δεν μπορεί να το "αγγίξει", συνεπώς θα δράσει σε άλλο μέρος και με άλλο στόχο.
Την Παρασκευή ο ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις με την Τουρκία και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είπε «ας μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Δεν θέλουμε να αυξηθεί η ένταση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις δικές μας περιοχές, εκείνοι ας εργαστούν στις δικές τους. Η Τουρκία και η ‘τδβκ’ θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Δεν βρίσκουμε σωστό να γίνονται βήματα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ‘πολιτών’ μας στην Κύπρο.»
Πολεμικό σκηνικό στήνουν οι Τούρκοι
"Ελλάδα και ε/κ αυξάνουν την ένταση στην Α.Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες τους αυξάνουν την στρατιωτική κινητικότητα. Μέρα με τη μέρα η ένταση ανεβαίνει σε διαφορετικό επίπεδο" γράφει τουρκικό ΜΜΕ και κάνει μια ανασκόπηση της κατάστασης.
"Παρά την αντίδραση της Τουρκίας, δόθηκαν άδειες σε γαλλικές, ιταλικές και αμερικανικές εταιρείες
Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις μονομερείς ενέργειες των ε/κ.
Μεταξύ Τουρκία και "ψευδοκράτους" έχουν συναφθεί συμφωνίες που αφορούν και το "οικόπεδο" 13.
Η Άγκυρα έχει λάβει καθαρή στάση στην περιοχή. Οι φρεγάτες παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες.
Ελλάδα, Αίγυπτος, Λίβανος, Ισραήλ έχουν συνάψει συμφωνίες για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη".
Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις συμφωνίες αυτές".
Πολεμικό σκηνικό στήνουν οι Τούρκοι – Αποκαλυπτικό Άρθρο της Sabah
Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας, Sabah, που απηχεί κυβερνητικές θέσεις γράφει για «θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο».
Το ρεπορτάζ που υπογράφει η Hilal Kaplan έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, με συσσώρευση δυνάμεων, πολεμικές ασκήσεις, γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη να βρίσκονται κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο άρθρο της Καπλάν δηλώνονται με σαφήνεια οι προθέσεις της Άγκυρας, ενώ αναλύεται διεξοδικά και το κλίμα που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων από χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Κατά την άποψη της αρθρογράφου, η Τουρκία κάνει τις δικές της κινήσεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δείξει ανοχή σε ενδεχόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων της.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα της τουρκικής «Sabah» υπερτονίζει τις αναφορές διπλωματικών πηγών και κυρίως πρέσβεων, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα «θερμό» επεισόδιο.
Η αρθρογράφος αναφέρει στο άρθρο της πως ο Ισραηλινός πρέσβης, Άαμι Ραβέλ είχε πει ότι εύχεται «το Ισραήλ να μην χρειαστεί να επέμβει λόγω των απειλών της Τουρκίας».
Εξάλλου, παραθέτει και την τοποθέτηση του Αιγύπτιου πρέσβη, Μοχάμεντ Ταχά, ο οποίος φέρεται να είπε πως «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση του στρατού κατά της Τουρκίας».
Φιλοξενείται και άποψη του πρέσβη των ΗΠΑ, ότι «η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες είναι απαράδεκτη».
Ως κατακλείδα, η Τουρκάλα δημοσιογράφος συμπεραίνει πως «η ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει τελειώσει» και σημειώνει ότι «άλλος είναι ο στρατός που προσπάθησε να διαφύγει από ένα θερμό επεισόδιο», αναφερόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, στο «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996.