Τα άλογα και τα μουλάρια υπήρξαν βασικό κομμάτι στην αγροτική και καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Πόσοι όμως γνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλ...
Τα άλογα και τα μουλάρια υπήρξαν βασικό κομμάτι στην αγροτική και καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Πόσοι όμως γνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο των ίππων και των ημιόνων στα στρατιωτικά δρώμενα της Πατρίδας; Στο Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στη Λάρισα, εντυπωσιαζόμαστε από τις πληροφορίες και τα σπάνια εκθέματα!
Όπως μας λέει ο Αρχικτηνίατρος Κων/νος Τερψίδης, Δ/ντης Υγειονομικού Μεραρχίας Υποστήριξης, 150.000 μόνοπλα ζώα, δηλαδή άλογα και μουλάρια, θυσιάστηκαν στους πολέμους του Έθνους, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στο Α και Β Παγκόσμιο, με τα περισσότερα να χάνονται στα ορεινά της Ηπείρου, στο Έπος του ’40.
Στο εκπληκτικό αυτό μουσείο, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο Νικολάου Πλαστήρα στη Λάρισα, βλέποντας τα είδη ενστάβλισης και φροντίδας, τα διαφορετικά σαμάρια για κάθε φορτίο, άλλο για οβίδες, άλλο για ασυρμάτους, άλλο για φορείο, αντιλαμβανόμαστε πώς σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις του έθνους το ιππικό ήταν βασικό στοιχείο της πολεμικής μηχανής με κύρια χαρακτηριστικά την ευκινησία και την ταχύτητά του και οι ημίονοι ως μεταγωγικά.
Το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι το μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Η μοναδικότητα έγκειται στο ότι εκτίθεται μόνο κτηνιατρικό υλικό. Αντίστοιχα μουσεία συναντούμε σε μόλις ακόμη 5 χώρες!
Στην Έκθεση με τα χειρουργικά εργαλεία του νοσοκομείου κτηνών, το παλιό φαρμακοεπιδεσμικό υλικό, τα εργαλεία κτηνιατρικής οδοντιατρικής, το ακτινολογικό μηχάνημα, τους κλιβάνους ελληνικής κατασκευής, τις σπάνιες φωτογραφίες -και με την βοήθεια των αξιωματικών ξεναγών- καταλαβαίνουμε την σπουδαία προσφορά του Ελληνικού Στρατιωτικού Κτηνιατρικού Σώματος, κύριος αντικειμενικός σκοπός του οποίου ήταν η διατήρηση της υγείας των μονόπλων ζώων του στρατεύματος.
Το Μουσείο στεγάζεται σε δύο πλιθόκτιστα κτίρια. Το ένα ήταν οθωμανικοί σταύλοι και έχουν ηλικία τουλάχιστον 200 χρόνια. Το άλλο ήταν το Πεταλωτήριο το οποίο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή και εντυπωσιάζει με τα μεγάλα του καμίνια και την πληθώρα των εργαλείων του πεταλουργού και του πεταλωτή που εκτίθενται.
Για να συγκεντρωθεί το σύνολο των εκθεμάτων του Μουσείου από όλες τις Μονάδες της Επικράτειας χρειάστηκαν 7 χρόνια! Από το 2005 το μοναδικό στο είδος του Στρατιωτικό Μουσείο, δέχεται οργανωμένους αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες με δωρεάν είσοδο.
Το Μουσείο υπάγεται στη Μεραρχία Υποστηρίξεως, διαφυλάττει ένα αξιόλογο μέρος της παράδοσης του Στρατού και ξαναφέρνει στη μνήμη μας πολλές ειδικότητες οπλιτών που έχουν εκλείψει, όπως του ημιονηγού, του ανεφοδιαστή, του νοσοκόμου κτηνών, του πεταλωτή, του πεταλουργού και του σαγματοποιού.
Στοιχεία επικοινωνίας:
α. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρα 08:00 έως 13:30 κατόπιν επικοινωνίας. Η είσοδος είναι δωρεάν.
β. Website: www.army.gr/Ενότητα-Μουσεία-Εικονική πλοήγηση
γ. Υπεύθυνος: Λγος (ΥΚ) Ζήγρας Κωνσταντίνος- Υπλγος (ΥΚ) Δήμζας Νικόλαος
δ. Διεύθυνση: Στρατόπεδο «Στγου Ν. Πλαστήρα» 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/Λάρισα, Τηλ 2410993352-3339
ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr