Επιστολή του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Επέκταση ευεργετι...
Επιστολή του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Επέκταση ευεργετικών διατάξεων για τους στρατιωτικούς γονείς ατόμων με αναπηρία και στους στρατιωτικούς γονείς ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 για την αποτελεσματική καθημερινή φροντίδα της πάθησής τους».
Με επιστολή που κατέθεσε ο ΣΥΝΕΔ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αιτείται την επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν για τους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη υπαλλήλων του δημοσίου και αφορούν στο ωράριο εργασίας του και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι γονείς παιδιών με Σ.Δ. τύπου 1.
Ο ΣΥ.Ν.Ε.Δ. επισημαίνει τις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες φροντίδας που έχουν τα παιδιά με Σακχαρώδη Αιαβήτη τύπου 1 (π.χ. συχνές μετρήσεις των τιμών γλυκόζης, απαραίτητη μέτρηση πρωϊνού σακχάρου, υπολογισμός υδατανθράκων και προετοιμασία γεύματος σύμφωνα με την εκάστοτε τιμή, παρέμβαση διόρθωσης των τιμών πιθανής υπεργλυκαιμίας ή αντιμετώπιση υπογλυκαιμιών ) ειδικά στις μικρές ηλικίες και έως την εφηβική ηλικία των 15 ετών. Βάσει αυτών των αναγκών το αίτημα της επέκτασης των διατάξεων που ισχύουν για τους γονείς που είναι υπάλληλοι του δημοσίου και στους γονείς που είναι στελέχη των Ε.Δ. είναι καθόλα δίκαιο.
Ήδη, όπως αναφέρεται και στην σχετική επιστολή που απέστειλε ο ΣΥΝΕΔ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, το αίτημα έχει τεθεί και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) ενώ το τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου με επιστολή υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Κουβέλη αναγνωρίζεται το δίκαιο του αιτήματος με την υπόσχεση ικανοποίησης του.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του ΣΥΝΕΔ:
ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,
Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην 20χρονή δράση του προσπαθεί να αναδεικνύει τα θέματα που απασχολούν τους πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους.
Με το παρόν έγγραφό μας θέλουμε να σας κοινωνήσουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που συναντούν οι εργαζόμενοι/ες στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι γονείς ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενο.
Στους πολιτικούς υπαλλήλους επί σειρά ετών ισχύουν διατάξεις ευνοϊκές για τους γονείς των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% , με πρώτη και κύρια τη διάταξη για την μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα. Η διάταξη αυτή επεκτάθηκε πρόσφατα από την Βουλή των Ελλήνων με τη ψήφιση της διάταξης του άρθρου 27 παρ. 1 του άρθρου 4305/ΦΕΚ237Α΄/2014 και στους πολιτικούς υπαλλήλους γονέων ατόμων με Σ.Δ τύπου 1 έως 15 ετών με ποσοστό αναπηρίας 50% και εφόσον η πάθησή τους είναι πιστοποιημένη από τις υγειονομικές Επιτροπές πιστοποίησης και αξιολόγησης αναπηρίας ΚΕΠΑ – ΑΣΥΕ κ.λπ.
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΝΟΪΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 67% ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ Σ.Δ. ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 50% ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
1. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 αξιολογείται σύμφωνα με τον ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 50% από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πάθησης και δια βίου.
2. Η ρύθμιση των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ειδικά στις μικρές ηλικίες και τουλάχιστον έως την εφηβική ηλικία, απαιτεί τη συνεχή παρουσία των γονέων τους, οι οποίοι εκπαιδευμένοι από τον θεράποντα γιατρό για να αναλάβουν την ιατρική φροντίδα του παιδιού τους. Οι μετρήσεις σακχάρου είναι καθημερινές σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε καθημερινή βάση. Οι υπογλυκαιμικές ή υπεργλυκαιμικές κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή από τους ίδιους τους γονείς οι οποίοι έχουν την φροντίδα του παιδιού τους. Η πρωϊνή μέτρηση όπως και η βραδινή καθίστανται πολύ σημαντικές για τον υπολογισμό της σωστής δόσης ινσουλίνης και τη λήψη της κατάλληλης τροφής σε ποσότητα και ποιότητα.
3. Η βέλτιστη ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποφευχθούν βαρύτατες επιπλοκές που συνοδεύουν την πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την φροντίδα του παιδιού με Σ.Δ. από μέρους των γονέων.
Με το ανωτέρω σκεπτικό και δεδομένης της συνταγματικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 4 με την οποία ορίζεται η ισονομία των ελλήνων πολιτών η Βουλή των Ελλήνων προχώρησε στην επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν για τους πολιτικούς υπαλλήλους γονείς ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και στους πολιτικούς υπαλλήλους γονείς ατόμων με Σ.Δ. τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% έως 15 ετών.
ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,
Με δεδομένο ότι οι στρατιωτικοί είναι εργαζόμενοι/ες που υπόκεινται σε δύσκολες συνθήκες εργασίας (νυχτερινά ωράρια, ασκήσεις, συχνές μεταθέσεις) θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε την επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν για τους στρατιωτικούς που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία και στους στρατιωτικούς γονείς των ατόμων με Σ.Δ τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% σύμφωνα με το ηλικιακό κριτήριο των 15 ετών.
Γνωρίζουμε ότι το ανωτέρω αίτημα που αφορά σε κοινωνικές πολιτικές του Υπουργείου σας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί επαρκώς και αναλυτικά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) με σχετικό έγγραφό της προς την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σε έγγραφη απάντηση, που κατατέθηκε από το Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας – Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου υπογεγραμμένη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την υπ’ αριθ 1057/24.5.2018 αναφορά του βουλευτή κ. Νικόλαου Νικολόπουλου αναγνωρίζεται το δίκαιο του αιτήματος της ΠΟΜΕΝΣ σχετικά με την Μέριμνα Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στη φροντίδα τους ΑμεΑ μεταξύ των οποίων και παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο.
Ως εκ τούτου και επειδή η καθημερινότητα των οικογενειών αυτών είναι άκρως δύσκολη ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ στη συμπλήρωση της παρ. 2 ου άρθρου 3 της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% έως 15 ετών, καθώς και στα στελέχη που έχουν τη φροντίδα τους με δικαστική επιμέλεια άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% έως 15 ετών.
Ευελπιστούμε στην άμεση ικανοποίηση του ανωτέρω αιτήματος στο πλαίσιο των κοινωνικών πολιτικών που ακολουθεί η ηγεσία του Υπουργείου σας για τους εργαζόμενους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με εκτίμηση
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΛΑΓΙΟΥ