Ρεπορτάζ: HELLASJOURNAL Ένας «μίνι» Μαραθώνιος διαβουλεύσεων είχε ξεκινήσει πριν λίγες ημέρες ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κ...
Ρεπορτάζ: HELLASJOURNAL
Ένας «μίνι» Μαραθώνιος διαβουλεύσεων είχε ξεκινήσει πριν λίγες ημέρες ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο οικονομικών.
O λόγος τα ισοδύναμα μέτρα που κλήθηκαν γι’ ακόμη μια φορά να βρουν από τους «τραυματισμένους» κωδικούς των λειτουργικών αναγκών του υπουργείου Άμυνας, οι οικονομικοί εγκέφαλοι που κρατούν τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου του Ελληνικού πενταγώνου.
Όταν η είδηση του «παγώματος» της τελευταίας δόσης των 15 δις από τον ESM έφτασε στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέλεξε, όπως λένε ανώτατες στρατιωτικές πηγές, τον «σίγουρο δρόμο», δηλαδή το μάρμαρο να πληρωθεί από το υστέρημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διελκυστίνδα Οικονομίας και Στρατηγών Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατα στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου ζήτησαν από τους οικονομικούς στρατιωτικούς εγκεφάλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρχικά 24 εκατομμύρια.
Δεν ήταν απλό λένε οι πηγές από το πεντάγωνο, καθώς οι περισσότεροι εκ των κωδικών βρίσκονται σε οριακή κατάσταση κι έτσι για σχεδόν ένα 12ωρο οι αναζητήσεις ήταν πολλές, όπως και οι διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στις δυο πλευρές. Άρχισαν να προσθέτουν και να σβήνουν, να υπολογίζουν και να κοιτάζουν το μέλλον, τι θα ήταν εκείνο που θα είχε το μικρότερο αντίκτυπο.
Η εντολή για την περικοπή των συγκεκριμένων δαπανών, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στα έσοδα από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά, δόθηκε από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο που βρισκόταν στην Γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 14η Ιουλίου.
Κι όταν τα χρήματα, μετά χιλίων βασάνων βρέθηκαν, τότε οι οικονομικοί εγκέφαλοι «χτύπησαν ξανά», ζητώντας ακόμη τέσσερα εκατομμύρια για να φτάσει το ποσό συνολικά στα 28 εκατομμύρια και να ξεμπλοκάρει το θέμα που είχε προκύψει.
Από τη στιγμή που είχαν εντοπιστεί τα περισσότερα, τα 4 εκατομμύρια δεν θα ήταν το πρόβλημα λένε στρατιωτικές πηγές, καλό θα ήταν φυσικά να μην είχαν χρειαστεί αυτές οι νέες δεσμεύσεις αυτού του τόσο σημαντικού ποσού για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι ανώτατοι Αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με τα οικονομικά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σημειώνουν ότι με αυτά τα 28 εκατομμύρια που εξέρχονται των ταμείων της Άμυνας, τα ποσοστά των μειώσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ξεπέρασαν πλέον το 60% από την αρχή αυτής της κρίσης.
Τα χρήματα να επιστρέψουν στο ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων Μπορεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έβαλε για πολλοστή φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη, ωστόσο εκείνο που φέρονται να συμφώνησαν τα δυο οικονομικά επιτελεία είναι ότι αυτά τα χρήματα δίνονται τώρα ώστε να βγει η χώρα από τον δύσκολο δρόμο και πως η επιστροφή των χρημάτων στη θέση τους θεωρείται επιβεβλημένη.
Οι Στρατηγοί, το υπουργείο οικονομικών και τα στελέχη του Γενικού λογιστηρίου του κράτους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ήρθαν σε συμφωνία πως έως το φθινόπωρο αυτά τα 28 εκατομμύρια θα γυρίσουν στα χέρια που πρέπει.
Πάντως όπως σημειώνουν οικονομικές πηγές για να ικανοποιηθεί το αίτημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έως το Φθινόπωρο θα πρέπει να μπει «ψαλίδι» σε άλλο, λιγότερο ευαίσθητο υπουργείο. Διαφορετικά θα πρέπει οι επιτελείς του ΥΠΕΘΑ να περιμένουν έως τα τέλη Νοεμβρίου οπότε θα οριστικοποιηθεί η υπέρβαση στο φετινό πλεόνασμα, ώστε τελικά αυτά τα 28 εκατομμύρια ευρώ να καλυφθούν από τη δημοσιονομική υπέρ απόδοση και όχι από περικοπές σε υπουργεία.
Οι οικονομικοί επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχουν χτυπήσει ήδη καμπανάκι εγρήγορσης καθώς με αυτή την έλλειψη πιθανό να μείνουν πίσω διακλαδικές ασκήσεις, λειτουργικά έξοδα, ανάμεσα σ’ αυτά οι μεταθέσεις του προσωπικού που οι περισσότερες έχουν ήδη ανακοινωθεί και χιλιάδες στελεχών κλήθηκαν να μετακομίσουν σε παραμεθόριες περιοχές.
Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι πολύ σημαντική κι έχει ξεκινήσει, είναι ένα μέτρο το οποίο ωστόσο όπως επισημαίνουν Αξιωματικοί, δεν είναι άμεσης απόδοσης και τα χρήματα που θ’ αποδώσει στον στρατιωτικό κορβανά αγγίζει περίπου το 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη στους ορόφους των επιτελείων, αξιωματικοί όλων των βαθμίδων σημειώνουν πως γι’ ακόμη μια φορά το «μάρμαρο» κλήθηκαν να το πληρώσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με ότι σημαίνει αυτό και σε μια περίοδο η οποία δεν είναι τώρα όπως την εποχή που έγιναν οι πρώτες περικοπές τόσο σε μισθούς όσο και σε επίπεδο εξοπλιστικών.
Φρένο στα εξοπλιστικά Φυσικά όλοι οι αξιωματικοί σημειώνουν πως στο επίπεδο των εξοπλιστικών η Ελλάδα αναγκαστικά έμεινε αρκετά χρόνια πίσω και οι ανάγκες από τότε συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα με ορισμένες να αυξάνονται.
Το νέο στρατιωτικό οικονομικό «φρενάρισμα» βρίσκει τη χώρα μας να έχει ήδη προχωρήσει μέσα στην κρίση, στην υλοποίηση κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ έχουν πάρει υπογραφή και σημαντικά υποπρογράμματα για την υποστήριξη αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων που υπάρχουν κυρίως στα ανατολικά σύνορά μας.