Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στον ραδιοφωνικό στα...
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στον ραδιοφωνικό σταθμό 247 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών:
Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες για το όλο θέμα. Ένα είναι βέβαιο, ότι τόσο η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, όσο και η απαγόρευση εισόδου σε δύο διπλωματικούς από τη Ρωσία, είναι πράγματι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από γεωπολιτικά και άλλα ενδιαφέροντα για τη χώρα μας. Ήταν υποχρέωση, από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείο Εξωτερικών, να προχωρήσει στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο, οι οποίοι είχαν μεγάλη θητεία στην εδώ ρωσική αντιπροσωπεία.
Από ‘κει και πέρα παραμένει σταθερή η επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής για καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως και η επιλογή μας να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια συζήτηση με τη Ρωσία προκειμένου να υπάρξει ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα σχέσεων και συνεργασίας.
Το μήνυμα που εκπέμπει με αυτή την ενέργεια η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι η χώρα μας δεν δέχεται ενέργειες οι οποίες προσβάλουν διαδικασίες ανεξαρτησίας και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία υπαγορεύθηκε από τη σπουδαιότητα του θέματος.
Για τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο:
Εκείνο το οποίο επιλέγω να υποστηρίζω σταθερά, είναι ότι κρίνεται αναγκαίο να συγκροτηθεί, να διευρυνθεί και να προχωρήσει ο προοδευτικός πόλος, διότι στη χώρα μας, θα έλεγα και στην Ευρώπη, ο διπολισμός με την παρουσία του συντηρητικού πόλου από τη μια και του προοδευτικού από την άλλη, είναι γεγονός. Δεν μιλάω για δικομματισμό, μιλάω για διπολισμό.
Κατά συνέπεια είναι στην καθημερινή στόχευσή μας, στην επιδίωξή μας αλλά και στην προσπάθειά μας, να διευρυνθεί αυτός ο πολιτικός πόλος, με κύρια και σημαντική την αναφορά αυτή, η προοδευτική επιλογή για την πορεία της χώρας, ιδιαίτερα μετά τα μνημόνια, να συντελεστεί μέσα στους αρμούς της κοινωνίας. Από και πέρα, το επίπεδο της έκφρασης αυτού του προοδευτικού πόλου, στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών, εκεί παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες με συγκεκριμένη καταγραφή και με τις θέσεις ιδιαίτερα του ΚΙΝΑΛ. Νομίζω ότι το αίτημα για τη συγκρότηση και τη διεύρυνση του προοδευτικού πόλου είναι παραδοχή της κοινωνίας και αυτό το ζήτημα αναδεικνύουμε.
Αυτό που διακηρύσσει σήμερα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, δεν έχει καμία σχέση με την αυτοαναφορά τους, τουλάχιστον, στη σοσιαλδημοκρατία και στην κεντροαριστερά. Δεν είναι απλά ένας γεωγραφικό χώρος η κεντροαριστερά ούτε η σοσιαλδημοκρατία. Πολύ δεν περισσότερο, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι ένας χώρος πολιτικού περιεχομένου. Είναι ένα χώρος ο οποίος, από την ώρα που αρνήθηκε βασικές του αρχές και πολιτικές του αξίες, κατακρημνίστηκε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί πια συνείδηση ή οφείλει να αποτελεί συνείδηση των κοινωνικών δυνάμεων που πρέπει να αντιληφθούν και αντιλαμβάνονται ότι άλλο πράγμα είναι να αναφέρεσαι στην κεντροαριστερά και άλλο πράγμα να υπηρετείς επί της ουσίας το πολιτικό περιεχόμενο μιας κεντροαριστεράς, πολύ δεν περισσότερο μιας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής πορείας.