Oυάσιγκτον Του Θανάση Κ.Τσίτσα Για το διάστημα μεταξύ 11-15 Ιουνίου δρομολογείται από την Γερουσία το νομοσχέδιο που προωθείτα...
Oυάσιγκτον
Του Θανάση Κ.Τσίτσα
Για το διάστημα μεταξύ 11-15 Ιουνίου δρομολογείται από την Γερουσία το νομοσχέδιο που προωθείται ώστε να μπλοκαριστεί η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning IIαπό τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Η είδηση αυτή δημοσιεύτηκε αργά χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα Τhe National και έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου στις δημόσιες δηλώσεις του φάνηκε πεπεισμένος ότι η παράδοση των F-35 δεν μπορεί να ακυρωθεί διότι αποτελεί μέρος ήδη συμφωνημένου πολυμερούς προγράμματος, τις προϋποθέσεις του οποίου εκπληρώνει η Τουρκία, και επ’ ουδενί σχετίζεται με την προμήθεια ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400, στην οποία οδηγήθηκε εξ ανάγκης η Τουρκία, μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει στην Άγκυρα τα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
Η Τουρκία έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για την παραλαβή των δύο πρώτων αεροσκαφών από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin στις 21 Ιουνίου σε ειδική τελετή στο Τέξας.
Η πράξη εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA) τροποποιήθηκε αυτή την εβδομάδα για να συμπεριλάβει ένα πλήρες τμήμα που αποσκοπούσε στο να εμποδίσει τις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία, η οποία κατατέθηκε από τους γερουσιαστές Jeanne Shaheen, Thom Tillis και James Lankford. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας δήλωσε στην ιστοσελίδα The National ότι η Γερουσία θα "ψηφίσει πιθανώς την NDAA την επόμενη εβδομάδα", λίγες μόνο ημέρες πριν από τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Αν περάσει, το νομοσχέδιο θα αναγκάσει το Πεντάγωνο να σταματήσει την διαδικασία μεταφοράς μέχρι να μπορέσει να παραδώσει μια έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με βασικά ζητήματα της τουρκικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα τις στρατιωτικές του διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.
Τη Δευτέρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Mαικ Πομπέο ότι «δεν ανταποκρινόμαστε καλά στις απειλές, έχουμε ήδη υπογράψει τη συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία αρνητική εξέλιξη».
Λίγες μέρες αργότερα, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας αποκάλυψε το έγγραφο NDAA, ένα έγγραφο 1140 σελίδων το οποίο περιείχε λεπτομερή μέτρα και 16 αναφορές για την Τουρκία.
Όσον αφορά την Τουρκία, το έγγραφο ζητεί την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35. Το 2002, η Τουρκία έγινε μέλος του προγράμματος Joint Strike Fighter και έχει παραγγείλει τουλάχιστον 100 μαχητικά F-35.
Ωστόσο, η έκκληση για κατάργηση της συμφωνίας και απομάκρυνση της Τουρκίας οφείλεται σε δύο βασικά ζητήματα, στους ρωσοτουρκικούς στρατιωτικούς δεσμούς και στη σύλληψη του πάστορα Α. Brunson.
Προειδοποιεί πρωτίστως την Τουρκία ότι εάν «αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη ρωσική Ομοσπονδία», αυτό θα αποτελούσε παραβίαση της Πράξης για την Αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και την Ευρασία που πέρασε το Κογκρέσο το 2017.
Εάν η συμφωνία για τα S-400 συμφωνία ολοκληρώνεται, το νομοσχέδιο καλεί τον κ. Tράμπ να εφαρμόσει κυρώσεις σε "κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο" που ασχολείται με αυτόν.
Το νομοσχέδιο θεωρεί τη συμφωνία S-400 απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και καλεί τον υπουργό Άμυνας Τζειμς Μάτις να υποβάλει «σχέδιο για την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35».
Το σχέδιο σε τέσσερα βήματα περιλαμβάνει:
1. Βήματα που απαιτούνται για την απελευθέρωση της βιομηχανικής συμμετοχής της τουρκικής βιομηχανίας στην κατασκευή και συναρμολόγηση του προγράμματος F-35.
2. Το κόστος που συνδέεται με την αντικατάσταση εργαλείων και άλλων υλικών κατασκευής που κατέχει η τουρκική βιομηχανία.
3. Χρονοδιαγράμματα που συνδέονται με την απομάκρυνση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της τουρκικής βιομηχανίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, ώστε να επηρεάσει λιγότερο τους υπόλοιπους διεθνείς εταίρους του προγράμματος.
4. Τα απαιτούμενα βήματα για την απαγόρευση της μεταφοράς οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 που ανήκει και λειτουργεί σήμερα από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πηγή:Real.gr
ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr