Η Κυπριακή και η Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμ...
Η Κυπριακή και η Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (ΠΠ), διοργάνωσαν επιστημονική ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ο Ελληνισμός στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», η οποία διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Λυκείου Αραδίππου «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» στη Λάρνακα, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018.
Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης του προσωπικού τους.
Κατά την πρώτη συνεδρία της ημερίδας με κεντρική θεματολογία την κυπριακή συμμετοχή στις χερσαίες επιχειρήσεις και τη δράση της ελληνικής ναυτικής αεροπορίας την εν λόγω ιστορική περίοδο, αναδείχθηκε η συμβολή των κύπριων ημιονηγών στο Μακεδονικό Μέτωπο από τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ αναπτύχθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο καθώς και η δράση της ναυτικής αεροπορίας την περίοδο του Α’ ΠΠ από τους εισηγητές κ. Χρίστο Κυριακίδη, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Υποπλοίαρχο (Ο) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ, Ιστορικό, αντίστοιχα.
Στη δεύτερη συνεδρία, με κύριο αντικείμενο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου, αναπτύχθηκαν η αεροναυτική σημασία της Κύπρου και η προοπτική παραχώρησής της στην Ελλάδα κατά το 1914-1920, όπως επίσης και οι αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τον Α’ ΠΠ από τους εισηγητές Δρ Ζήση Φωτάκη, Λέκτορα ΣΝΔ και μέλος του ΕΕΣΙ και τον κ. Χαράλαμπο Γ. Χαραλάμπους, υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αντίστοιχα. Επιπλέον, αναλύθηκε ο αντίκτυπος του Α’ ΠΠ στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου από την οπτική του κυπριακού τύπου της εποχής, από τον κ. Ανδρέα Κάρυο, Διδάκτορα Κυπριακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Των δύο συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα προέδρευσαν ο Υποστράτηγος Γεώργιος Ραχμανίδης, Πρόεδρος του ΕΕΣΙ και η Δρ Ευπραξία Πασχαλίδου, Διευθύντρια Υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου ΓΕΣ/ΔΙΣ, Αντιπρόεδρος του ΔΕΣΙ και μέλος της ΕΕΣΙ, ενώ οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ από τον Α’ ΠΠ.
Την ημερίδα παρακολούθησαν, η Ηγεσία του ΓΕΕΦ, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπρόσωποι των Διοικήσεων και Σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών.
Ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε το Λύκειο Αραδίππου και τις τοπικές αρχές για τη παραχώρηση του χώρου όπου διεξήχθη η ημερίδα, προσδιόρισε το σκοπό της πρωτοβουλίας ως ένα επιπλέον ερέθισμα για την ιστορική αναβάθμιση όλων των παρευρισκομένων.
Υποστήριξε ότι, η γνώση του παρελθόντος, γραμμένη στις σελίδες των βιβλίων, είναι αυτή που, εφόσον διαθέσουμε λίγο χρόνο για να την αναζητήσουμε, θα μας οδηγήσει στη σύνθεση της εικόνας του παρελθόντος, στην κατανόηση της πραγματικότητας και στη συνέχεια, στη βάση των δεδομένων αυτής της πραγματικότητας, στη δημιουργία του μέλλοντος που θέλουμε.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης όλων εκείνων που με τις πράξεις τους συνεισέφεραν στη διαμόρφωση των γεγονότων της ιστορίας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην πρόκληση της ορθής προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων εξαιτίας της έλλειψης γνώσης και κατανόησης των ακριβών συνθηκών της εκάστοτε εποχής.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους εισηγητές για την άρτια παρουσίαση άγνωστων, στο ευρύ κοινό, πτυχών της ιστορίας του καταστροφικού Α’ ΠΠ καθώς και της επίδρασης που είχε αυτός στο ελληνικό στοιχείο, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τις δύο επιτροπές στρατιωτικής ιστορίας για την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή της δράσης.