«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα»: την απάντηση αυτή δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.
Παράλληλα, ο Δημήτρης Βίτσας αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα από τα οποία σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
«Ήταν πολλές οι στιγμές. Θέλω να ξεχωρίσω δύο. Η μια στιγμή ήταν όταν ήρθε ο Πάνος Καμμένος, και μου είπε ότι αναλάβαμε το προσφυγικό και σε 15 μέρες πρέπει να έχουμε φτιάξει 5 hot spot και δεκάδες χώρους φιλοξενίας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Εκεί φάνηκε στην πράξη η οργάνωση, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι απλά μια οργανωμένη ισχυρή δομή του κρατικού μηχανισμού αλλά μπορεί εύκολα να αφομοιώνει αυτό που αποτελεί εθνική ανάγκη και να το διαχειρίζεται με απόλυτη αποτελεσματικότητα».
«Μια δεύτερη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας, «ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η γείτονα χώρα όταν έγινε απόπειρα πραξικοπήματος. Εκείνο το βράδυ, όπου τα πράγματα έδειχναν πολύ επικίνδυνα και έτεινε να διαμορφωθεί μια χαοτική κατάσταση, υπήρξε άμεση κινητοποίηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν στις θέσεις τους μέσα σε ακριβώς μια ώρα και 32 λεπτά. Αυτό εμένα με έκανε να αισθάνομαι και υπερήφανος και ασφαλής».
Ταυτοχρόνως, ο κ. Βίτσας μιλά για τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς και για τον ανασχηματισμό, ενώ κάνει, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τον -πλούσιο- απολογισμό του στο Πεντάγωνο.
«Ήταν άριστη. Αυτή η λέξη ταιριάζει. Ο Πάνος Καμμένος είναι ένας άνθρωπος με ανοιχτή καρδιά, φιλότιμο και αυθορμητισμό, που αγαπάει την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με τον Πάνο Καμμένο, έχουμε «υπογράψει» ένα πολιτικό-κοινωνικό συμβόλαιο, να βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της επιτροπείας. Προϋπόθεση για να υπογράψεις ένα συμβόλαιο δεν είναι να είσαι ίδιος και όμοιος αλλά να μπορείς να συνεργαστείς για έναν κοινό σκοπό. Αυτός ο σκοπός, αυτός ο πατριωτικός στόχος μάς ενώνει και μας οδηγεί και λύνει στην πορεία τα όποια προβλήματα αναφύονται, όπου βέβαια στο επίπεδο της Εθνικής Άμυνας δεν υπήρξαν. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερο εγχείρημα, το οποίο στέφεται με επιτυχία αλλά και γράφει ιστορία».
Όμως, ο κ. Βίτσας στην πρώτη του συνέντευξη με την ιδιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής μιλά για τις προτεραιότητες, τη φιλοσοφία του όσον αφορά τη νέα του θέση, και με αφορμή αυτό, μιλά και για τη στάση της Άγκυρας αλλά και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
«Η δημιουργική συνύπαρξη όλου του κρατικού μηχανισμού για έναν σκοπό συντελείται μέσα στο πεδίο που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην ουσία αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή επιμέρους λειτουργίες, ίσως και με διαφορετικούς βηματισμούς, να συμπορευτούν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες», λέει χαρακτηριστικά.