Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Γράφει ο Βασίλειος Δούλης, Συνταγματάρχης Ελεγκτικού ε.α Λογιστής- Φοροτεχνικός Α' Τάξεως Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ηπείρου 69...


Γράφει ο Βασίλειος Δούλης, Συνταγματάρχης Ελεγκτικού ε.α
Λογιστής- Φοροτεχνικός Α' Τάξεως
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Ηπείρου 69, ΤΚ:41222, Λάρισα

Τηλ&Fax: 2410 414220, Κιν: 6947046774



Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μας (Διαβάστε ΕΔΩ) σχετικά με την μη υποβολή συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων για τα έτη που αφορά η επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2017, αλλά την επιλογή από την ΑΑΔΕ φορολόγησής τους στο οικείο έτος, έχουμε να προσθέσουμε τα παρακάτω:
·                     Θα έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα μέσω του ετήσιου εκκαθαριστικού σύνταξης, να δούμε το ακριβές ποσό, καθότι το ΓΛΚ ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία ενημέρωσης των συνταξιούχων και καταγραφής του στο ενημερωτικό σύνταξης του μήνα Δεκεμβρίου.
·                     Για να υπολογίσουμε το ακαθάριστο ποσό που θα βαρύνει επιπλέον το ετήσιο εισόδημά μας η παραπάνω επιστροφή, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το καθαρό ποσό που πιστώθηκε στον τραπεζικό μας λογαριασμό (τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για άλλους) επί 1,25. Για το ποσό το οποίο που θα προκύψει, θα φορολογηθούμε.

·                     Η πλειονότητα των συνταξιούχων που το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους κυμαίνεται κάτω από 20.000 ευρώ, θα πληρώσει επιπλέον φόρο  2% (διαφορά του συντελεστή φορολόγησης της πρώτης κλίμακας 22% μείον του συντελεστή παρακράτησης 20%) και επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 2,2%, συνολικά δηλαδή 4,4%.
·                     Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις πάνω από 20.000 ευρώ,  ο φόρος θα είναι μεγαλύτερος, καθότι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 9% (διαφορά του συντελεστή φορολόγησης της δεύτερης κλίμακας 29% μείον του συντελεστή παρακράτησης 20%) και επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 5%, συνολικά δηλαδή 14%.
·                     Αν για παράδειγμα κάποιος έλαβε καθαρό ποσό αναδρομικών 600 ευρώ, το μικτό ποσό είναι 600χ1,25=750. Αν έχει εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 750χ4,4%=33 ευρώ, αν έχει εισόδημα πάνω από 20.000, το μέγιστο που θα καταβάλει θα είναι 750χ14%=105 ευρώ.
·                     Επομένως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ποσά φορολογίας 35% ή 45% που αναφέρθηκαν ως ‘’χαράτσια’’ σε διάφορα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου.

·                     Ένα θέμα που δεν αναφέρθηκε όσο θα έπρεπε, είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος του έτους 2017 με το ποσό των αναδρομικών, θα επηρεάσει αρνητικά τη λήψη ορισμένων επιδομάτων όπως το επίδομα τέκνων, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα και όσων άλλων επιδομάτων εξαρτώνται από το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου.
·                     Συνοψίζοντας, εκτιμούμε ότι για την πλειονότητα, ο επιπλέον φόρος που θα καταβληθεί, αντισταθμίζεται από το κόστος και την ταλαιπωρία υποβολής συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων 5 ετών. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στις συνέπειες που αναφέρθηκαν από την αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος έτους 2017.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJqNhKpmaStsHzAir2imNvagT9xZDoijcYOXN0p9QMuI8HQVppeRI29JF8mtgaAv5t7wb3_237SDkqkgJ-whYG43QQ6l8cwj8eJvwFoguh-QvA_uMLl1wBMPdEa43Ua00vG-FWx_19R2E/s640/22.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJqNhKpmaStsHzAir2imNvagT9xZDoijcYOXN0p9QMuI8HQVppeRI29JF8mtgaAv5t7wb3_237SDkqkgJ-whYG43QQ6l8cwj8eJvwFoguh-QvA_uMLl1wBMPdEa43Ua00vG-FWx_19R2E/s72-c/22.JPG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2018/03/blog-post_48.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2018/03/blog-post_48.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy