Για το σκάνδαλο της Novartis:
Να πάμε στην ουσία του πράγματος. Τέσσερα τρις ευρώ είναι η φαρμακευτική δαπάνη της ΕΕ. 23 δις ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί από την Ελλάδα στα ζητήματα της φαρμακευτικής δαπάνης. Τρία δις αφορούν τη Novartis.
Πέρσι τον Ιούλιο έγινε μια ημερίδα στην Αθήνα που αφορούσε την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Εκεί αναδείχθηκαν δύο θέματα τα panama papers και η Novartis. Το ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis παγκοσμίως ήταν γνωστό, όπως και το ότι βουτάει η Δικαιοσύνη να λύσει αυτά τα ζητήματα. Καταλαβαίνω αυτοί που καταγγέλλονται να εξεγείρονται, υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας το οποίο πρέπει κανείς να ακολουθήσει. Όμως οφείλει όλος ο πολιτικός κόσμος να συνδράμει στο να οδηγηθούμε στην αλήθεια και αυτοί που είναι καθαροί να βγουν καθαροί και αυτοί που είναι ένοχοι, πολιτικά ή μη πολιτικά πρόσωπα να «πληρώσουν», υπάρχει και η ποινική δίωξη, υπάρχει και η ηθική απαξία.
Όμως το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει για κουκουλοφόρους, να ξέρετε ότι όσο αφορά τη διεθνή προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, το πρώτο πράγματα στο οποίο τους προστατεύει το Δίκαιο, είναι το ζήτημα της απειλής ποινικών διώξεων. Δεν είναι η απειλή της ζωής μόνο. Και δεν θέλω να πάω σε άλλα ζητήματα. Πριν λίγο καιρό μια Μαλτέζα δημοσιογράφος δολοφονήθηκε γιατί ήταν αυτή η οποία ανέδειξε τα paradise papers.
Τι είναι αυτή η παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη; Οι κουκουλοφόροι συνεργάζονταν με τους ναζί, οι μάρτυρες συνεργάζονται με τη Δικαιοσύνη και σε αυτούς που πρέπει στη Δικαιοσύνη δεν είναι άγνωστοι. Πρέπει ο καθένας να ξέρει αν αυτό που λέει οδηγεί σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης.
Ο άλλος δικαίως ή αδίκως φωνάζει ότι είναι αθώος, τον καταλαβαίνω, φυσιολογικό, αντίδραση ανθρώπινη, δικαίωμα. Γνωρίζουμε όλοι όμως, ότι αυτό το δικαίωμα μπορεί να το ασκήσει και το ασκεί ο καθένας - και ελπίζω οι περισσότεροι από αυτούς που το λένε να είναι αθώοι - αλλά και ο ένοχος, το ίδιο θα κάνει σε πρώτη φάση.
Δεν πρέπει να μένει αμφιβολία, πρέπει να επιμείνουμε όλοι στην πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση. Το σημαντικό είναι ότι πάει να φτιαχτεί μια υπερασπιστική γραμμή περιμετρικά και όχι για την ουσία του πράγματος. Εμπλέκονται και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ίδια ώρα βγαίνει σε μέσα ενημέρωσης ότι έρχεται στη Βουλή - καλώς να έρθει λέω εγώ - και η υπόθεση των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας. Το παράξενο είναι ότι ενώ λέγεται, την ίδια μέρα μέχρι χθες το απόγευμα που ζήτησα να δω αν έχει έρθει στη Βουλή, δεν είχε έρθει. Ο Πάνος Καμένος είπε ότι δεν ασκεί το δικαίωμα του να πάει με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Πρέπει να τελειώνουμε με το παλιό και να χτίσουμε μια νέα νοοτροπία και αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Για το θέμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ:
Δεν είναι μια εύκολη ιστορία, ότι δηλαδή κάνει κανείς ένα βήμα και τελειώνει. Εδώ εμπλέκονται δύο κράτη και υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Η θέση της κυβέρνησης και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, εσωτερικά και εξωτερικά, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στα διεθνή φόρα, να απαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί κλπ.
Ο κεντρικός στόχος από τη μεριά μας, που πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων, είναι να διαμορφωθεί στην περιοχή μια σταθερότητα, που να αφορά τα σύνορα και να αφορά και τις σχέσεις των κρατών. Είμαστε σε μια περιοχή που ο τελευταίος πόλεμος τελείωσε πριν λιγότερο από 20 χρόνια. Είμαστε σε μια περιοχή που τα τελευταία 100 χρόνια ήταν πάντοτε σε ανάφλεξη.
Πρέπει εμείς πια να συναναπτυχθούμε, να συνεργαστούμε και πρέπει να λύνουμε με κάθε ευκαιρία τα προβλήματα τα οποία μας δυσκολεύουν και μας πονάνε. Αυτό είναι το βασικό. Είμαστε στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Θεωρώ ότι μια συμφωνία διεθνούς επιπέδου και με την επικύρωση από την πλευρά των οργάνων του ΟΗΕ, παίρνει πια το χαρακτήρα του Διεθνούς Δικαίου και υπερισχύει. Είναι το πρώτο, το μεγάλο βήμα ώστε να λυθούν αυτά τα ζητήματα και σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε.
Αυτό δεν είναι σαλαμοποίηση, γιατί αυτή η συμφωνία θα τα προβλέπει όλα. Θα είναι συμφωνία- πακέτο, δεν θα προβλέπει μόνο το όνομα, θα προβλέπει διαδικασίες που αφορούν τον αλυτρωτισμό και ποια ζητήματα του αλυτρωτισμού, θα προβλέπει το ζήτημα των συνόρων, θα προβλέπει τις εγγυήσεις των συνόρων και από κει και πέρα θα οδηγεί σε πράξεις και σε παραλείψεις.
Στο ερώτημα αν μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μετά αθετήσει τα συμφωνηθέντα:
Φανταστείτε μια χώρα να μπαίνει σε διεθνή οργανισμό και να τον κοροϊδεύει, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν οι διαδικασίες της αποβολής, της διεθνούς κατακραυγής και απομόνωσης. Είναι γελοίο το επιχείρημα.
Αυτό, η επίτευξη μια συμφωνίας, θα βοηθήσει και τη χώρας μας στις ευρύτερες επιδιώξεις της, τη συνεργασία και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Θυμηθείτε τη συνάντηση των 4 ηγετών στο Βελιγράδι. Πώς αυτά θα γίνουν πράξεις αν δεν προωθηθούν λύσεις; Εγώ δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο δυο, δηλαδή την Ελλάδα και τα Σκόπια αλλά αφορά και το πώς θα σταθεί η διεθνής κοινότητα, η οποία δεν καταλαβαίνει αρκετές φορές ακόμα και το θυμικό αρκετών ανθρώπων στην Ελλάδα ή κάποιων πολιτικών δυνάμεων.
Στο ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος:
Στο βαθμό που κάποιος καταγγέλλεται δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος, ούτε υπάρχει κάποια μανία στο πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρέπει να αφήσουμε να προχωρήσει αυτή η εξέταση, να φτάσει όπου φτάσει και πρέπει να φτάσει όσο πιο βαθιά γίνεται. Πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να καθαριστεί και αυτή η πληγή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και όλοι οι άλλοι προς το παρόν έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Πρέπει να σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Χρειάζεται και ένας γενικότερος σεβασμός προς το θεσμό της δικαιοσύνης.