"Πολεμικό Μουσείο" «ΑΡΗΣ» τού Τσαμαδού. Τό νέο έκθεμα τού Πολεμικού Μουσείου έλαβε ε...
"Πολεμικό Μουσείο"
«ΑΡΗΣ» τού Τσαμαδού.
Τό νέο έκθεμα τού Πολεμικού Μουσείου έλαβε επί τέλους τήν θέση πού τού άρμοζε, αφήνοντας τίς ... αποθήκες όπου βρισκόταν αρκετό καιρό, χάρις στήν γενναιοδωρία τών κ.
ΙΩΑΝΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΨΑΡΑ
, οι οποίοι χρηματοδότησαν τήν βάση & τήν προθήκη πού τοποθετήθηκε & βέβαια τού δωρητού & κατασκευαστού κ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΑΡΔΗ
ο οποίος έφτιαξε ένα "κομψοτέχνημα."
Ιστορικά στοιχεία.
Ο ιστορικός πάρων (μπρίκι) ΑΘΗΝΑ, πρώην ΑΡΗΣ του Αναστασίου Τσαμαδού, πλοίο με μεγάλη πολεμική δράση στην Επανάσταση, έγινε γνωστό με τη θρυλική διάσπαση του αποκλεισμού του Ναβαρίνου από τον Τουρκοαιγυπτιακό Στόλο του Ιμπραήμ, στις 26 Απριλίου 1825.
Μετά την ατυχή έκβαση της μάχης της Σφακτηρίας και τον φόνο του Πλοιάρχου Τσαμαδού, πέρασε ανέπαφο δια μέσου 32 τουρκικών πολεμικών που απέκλειαν την είσοδο.
Αυτό αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα γεγονότα τού κατά θάλασσαν αγώνα.
Είχε ναυπηγηθεί στη Βενετία το 1807 - ήταν δρύινο, εκτοπίσματος 350 τόνων.
Πλήρωμα : 80 άνδρες.
Οπλισμός αρχικά : 16 κανόνια των 12 λιβρών και αργότερα 2 κανόνια των 12 λιβρών και 10 κορρονάδες των 18 λιβρών.
Μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, μετονομάστηκε σε ΑΘΗΝΑ και με το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε στο Β. Ναυτικό μέχρι το 1879 οπότε ξαναπήρε το ένδοξο όνομά του.
Μέχρι το 1921 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό πλοίο της Σχολής Δοκίμων Ναυτοπαίδων του Πόρου, οπότε για εξοικονόμηση των εξόδων της περαιτέρω συντήρησής του βρέθηκε η ατυχής λύση της τιμητικής καταβύθισής του κοντά στην νησίδα Κυρά στα Διαπόρια.
Ανατινάχτηκε τιμητικά με βομβαρδισμό στις 25 Μαρτίου του 1921 στον όρμο Ελευσίνας κατά τις εκδηλώσεις εκατονταετηρίδας από το "1821"
Μέ εκτίμηση
Αθανάσιος Παναγόπουλος
Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
Πρόεδρος ΔΣ
Πολεμικού Μουσείου