ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΪΟΥ
Στην Ελλάδα αναμένεται να μεταβεί τους ερχόμενους μήνες ο 61χρονος ιερέας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αποστράτων Νότιας Αυστραλίας, Χρήστος Τσορακλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε πέρυσι την πρόθεσή του να ιδρύσει το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό μουσείο του κόσμου εκτός ελληνικών συνόρων.
«Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου μας, επιθυμία μας ήταν να δημιουργήσουμε το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό μουσείο στον κόσμο, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να εκθέσουμε πολεμικά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων και να τιμήσουμε με τον τρόπο αυτό τους αγώνες των προγόνων μας», λέει σε συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο» ο ιερέας, ο οποίος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή της συμπρωτεύουσας αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα.
«Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ίδρυσης και λειτουργίας του μουσείου, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδας και θα έχει έδρα τη Νότια Αυστραλία, με προσέγγισε διαδικτυακά ο εν αποστρατεία 'Ελληνας συνταγματάρχης Βασίλειος Νικόλτσιος, ο οποίος είναι ειδικός μουσειολόγος και διευθυντής του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη και μου εξομολογήθηκε πως και ο ίδιος είχε εκδηλώσει παλιότερα την επιθυμία να δημιουργηθούν με δική του πρωτοβουλία μουσεία στρατιωτικής ιστορίας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ», εξηγεί ο πρόεδρος.
Ο κ. Νικόλτσιος συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον Έλληνα υπουργό Αμύνης και πλέον έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές με τους υπεύθυνους που θα αναλάβουν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου.
«Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μας παραχωρήσει μια σειρά από στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό, δείγματα βασικών ελληνικών στρατιωτικών στολών, συλλογές από απενεργοποιημένα αλλά στοχευμένα όπλα καθώς και στρατιωτικές ρέπλικες που χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός, το ναυτικό και η ελληνική πολεμική αεροπορία, ούτως ώστε ο εξοπλισμός του μουσείου που ετοιμάζουμε να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατόν ακριβέστερα τη στρατιωτική ιστορία της χώρας μας».
Σύμφωνα με τον πατέρα Χρήστο, ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία σε ηλικία 28 ετών, το μουσείο θα περιλαμβάνει αντικείμενα στρατιωτικού υλικού, συλλογή από μοντέλα αεροπλάνων που χρησιμοποιεί η ελληνική αεροπορία καθώς και μια μικρή συλλογή από αντίγραφα αεροπλάνων που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (πχ. P 55 Mustang), όπλα της εποχής εκείνης καθώς και ιστορικές φωτογραφίες από τη δράση του ελληνικού στρατού σε διάφορους πολέμους.
«Σκεφτόμαστε να εκθέσουμε τέσσερα ομοιώματα στρατιωτών ενδεδυμένα με δύο στολές αντίγραφα του ελληνικού στρατού ξηράς, μια στολή του πολεμικού ναυτικού και μια στολή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία θα εκθέσουμε στον χώρο και θα εμπλουτίσουμε με τοιχογραφίες που θα παρουσιάζουν τους στρατιώτες αυτούς στο φυσικό τους περιβάλλον δράσης, όπως ακριβώς συνέβαινε όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Οπτικοακουστικά μέσα με touch screen computers και ακουστικά θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, ώστε να μπορούν οι τελευταίοι να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ από διάφορες μάχες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, όπως τις έχουν καταγράψει σημαντικοί ιστορικοί και πολεμικοί αναλυτές του παρελθόντος.
«Η ελληνική στρατιωτική ιστορία μελετάται σε ανώτατες στρατιωτικές σχολές του εξωτερικού γιατί η στρατηγική και η τακτική που εφαρμόστηκε την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και ενώ αυτό που ετοιμάζουμε είναι σίγουρα ένα φιλόδοξο σχέδιο, εμείς είμαστε αισιόδοξοι πως θα κατορθώσουμε να το φέρουμε σε πέρας με τη βοήθεια των συμπαροίκων, της πολιτειακής αλλά και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη εκφράσει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον αφού η ελληνική ιστορία της Ελλάδας συνδέεται στενά και με τη στρατιωτική ιστορία της Αυστραλίας», λέει ο πρόεδρος Τσορακλίδης.
«Στόχος μας είναι το μουσείο να γίνει ένα κέντρο ιστορικής γνώσης και μόρφωσης όπου κάθε έκθεμα θα αποτελεί έναν μικρό θησαυρό με τη δική του ιστορία και ταυτόχρονα επιθυμία μας είναι να ενώσουμε τη στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας με την Αυστραλία, γι' αυτό και έχω ήδη συζητήσει με μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτως ώστε και ο αυστραλιανός στρατός να μας παραχωρήσει αντίστοιχο πολεμικό υλικό.
«Ταυτόχρονα ελπίζουμε να μιμηθούν και άλλες πολιτείες το σχέδιό μας γιατί τα μουσεία είναι αυτά που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό αφού συμβάλλουν στο να γνωρίσουμε και εμείς οι ίδιοι τις ρίζες μας και να κατανοήσουμε αλλά και να αποδεχτούμε την ταυτότητά μας ώστε να μπορέσουμε έπειτα να κατανοήσουμε το παρελθόν, να διαγράψουμε το παρόν και να δούμε το μέλλον μας», καταλήγει ο πρόεδρος Τσορακλίδης.
ΠΗΓΗ: http://neoskosmos.com