Σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» γύρω από το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τους Τούρκους πλέον να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και να απειλούν τους πάντες και τα πάντα. Εχουν φθάσει σε σημείο να βυθίσουν το SAIPEM 2000 δύο φορές, ενώ όπως φαίνεται είναι ετοιμοι για όλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς τον στόχο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ που βρίσκεται στα όρια της τουρκικής παράτυπης navtex κινείται το πρωί της Παρασκευής το γεωτρύπανο γεωτρύπανο SAIPEM 12000, έχοντας προχωρήσει ήδη κατά περίπου 1,5 ναυτικά μίλια νότια προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κίνησή του αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη από τα τουρκικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως μια τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί μαζί του, κάτι που απετράπη εξαιτίας των ελιγμών του πλοιάρχου του ιταλικού γεωτρύπανου. Ξεκάθαρη κίνηση στο να βυθίσουν το πλοίο.
Το SAIPEM 12000 βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το Κέντρο συντονισμού και διάσωσης της Κύπρου, ενώ εκτιμάται ότι στην περιοχή αναμένεται να σπεύσουν κι άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς και πλοία άλλων χωρών.
Όπως φαίνεται και στους χάρτες που παραθέτει από το MarineTraffic, φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια του Saipem 12000 να προχωρήσει προς την Σουπιά και στην συνέχεια η αλλαγή πορείας προς τα δυτικά.
Το συμβάν επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του Προεδρικού, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
«Δυστυχώς μετά από κάποια πορεία, το γεωτρύπανο παρενοχλήθηκε από πέντε πολεμικά τουρκικά πλοία και υπό την απειλή ο καπετάνιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Το επεισόδιο ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως είναι μια αναβολή της συγκεκριμένης γεώτρησης όχι των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος.
Υπενθυμίζουμε, ότι έξι τουρκικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να εμβολίσουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ENI το οποίο προσπάθησε για μια ακόμη φορά χθες τη νύχτα να εισέλθει εντός του τεμαχίου «3» και στο προκαθορισμένο στόχο – πεδίο «Σουπιά».
Ωστόσο, η ενέργεια αυτή προσέκρουσε στην τουρκική αντίδραση εκ μέρους των έξι τουρκικών πολεμικών σκαφών που εφαρμόζουν το παράνομο πειρατικό αποκλεισμό στο εν λόγω τεμάχιο. Πλέον, μετά και από αυτή την ύστατη προσπάθεια το γεωτρύπανο της ENI η παρουσία του οποίου καθίσταται πλέον λίαν ασύμφορη και για την ίδια εταιρεία, η οποία σημειώνει καθημερινώς απώλειες της τάξης άνω των 300.000 ευρώ, πρόκειται να μετακινηθεί μάλλον προς το Μαρόκο, όπου είναι ο επόμενος προκαθορισμένος στόχος γεωτρήσεων.
Αυτά είναι τα τουρκικά πολεμικά που μπλοκάρουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ
Δυο φρεγάτες, ισάριθμες κορβέτες, μια τορπιλάκατος και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης αποτελούν έως και αυτήν την ώρα τον τουρκικό στολίσκο που μπλοκάρει κάθε προσπάθεια του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Το τουρκικό «τείχος» στον πλου του γεωτρύπανου του ιταλικού πετρελαιϊκού κολοσσού της ΕΝΙ δημιουργούν οι φρεγάτες ORUC REIS και GEMLIK, οι κορβέτες BOZCAADA και BUYUKADA, η ΤΠΚ MELTEM και το πλοίο γενικής υποστήριξης AKAR. Κατά πληροφορίες ο ίδιος στολίσκος βρισκόνταν στην περιοχή με μικρές ίσως παραλλαγές και το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, όταν απειλήθηκε με βύθιση το SAIPEM 12000.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους. Ο καπετάνιος μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Υπενθυμίζεται ότι οι κορβέτες BOZCAADA και BUYUKADΑ έχουν πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν σε αρκετά επεισόδια στο Αιγαίο, με προκλητικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράκ Αλμπαϊράκ διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού. Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες από τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της »Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» Κουντρέτ Οζερσάι είχε επαφές με στελέχη της εταιρείας ΕΝΙ.
Μάλιστα, η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι με μεσολάβηση της Ρώμης είδε ο «υπουργός» Εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουντρέτ Οζερσάι αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ, που πραγματοποιεί τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.
Μετά από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι 48 ωρών στο επίκεντρο του οποίου ήταν η «αμφιλεγόμενη» συνάντηση Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΝΙ και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας για συσκότιση, η δήλωση Οζερσάι στην «Καθημερινή Κύπρου» το βράδυ της Τετάρτης ότι, «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», ήταν αρκετή για να θέσει το ζήτημα σε διαφορετική προοπτική για την Κύπρο. Κι αυτό γιατί η ΕΝΙ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία.
Την ίδια ώρα τίθεται ζήτημα και για τη Ρώμη, καθώς η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία και πραγματοποίησε συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία, σημείωνει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η «Καθημερινή Κύπρου».
Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.